Plod divlje ružže


Rosa rubiginosa L. = R. eglanteria L., Rosaceae

INCI: ROSA RUBIGINOSA SEED OIL

Namjena: regeneracija kože, protuupalni pripravci, suha, zrela, stanjena koža

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi, linolna i α-linolenska kiselina

Moja opaska: sinonim za ljekovitost i hranjivost među uljima, jedno od prvih ulja s kojima se testira “snaga” prirodne kozmetike

Oralna uporaba: da za ljepotu kože iznutra, bilo je neko vrijeme popularno ulje u kapsulama kao dodatak prehrani

Ne znam odakle da točno počnem priču, od tisuće priča o ovom ulju. Da odmah popravimo neke zabune, ovo je u biti ulje sjemenki šipka. U aromaterapijskom svijetu održava se naziv plod divlje ruže kako bi se vjerojatno naglasila razlika u odnosu na planetarno poznat čaj šipka. Hrvatski naziv za ovu vrstu je vinska ruža ili gorska ruža.  Šipak raste posvuda po svijetu, ali je uvriježeno pravilo kako najkvalitetnije ulje dolazi iz Južne Amerike, pogotovo iz Čilea. U Francuskoj ga nalazite pod nazivom rose musquée de Chili. I europske vrste šipka daju ulja sličnog sastava masnih kiselina a obično se razlikuju u intenzitetu crveno-narančaste boje ovisno o sadržaju karotenoida. Budući da je ulje skupo, a proizvodnja je tehnički zahtjevna, katkad ga neki patvore maceriranjem plodova šipka u drugim, jeftinijim uljima. Znalci to prepoznaju prema karakterističnom sastavu masnih kiselina.

Gdje se koristi ovo ulje? Gotovo sve upalne bolesti kože osim akni (gdje je kontraproduktivno), te kozmetika za intenzivnu regeneraciju kože, kozmetika za suhu kožu i “anti age” kozmetika. Dodamo li kako je prema svojem sastavu masnih kiselina i vitamina namijenjen za intenzivne kure hranjenja svih tipova kože (osim kod akni), mislim da vam se razvija mašta o njegovoj upotrebi. S njegovom hranjivosti i kemijskim sastavom može se mjeriti vrlo mali broj ulja, poput sjemenki pasjeg trna.

Premda izvrsno djeluje protiv upala i sadrži prekursore vitamina A ovo je dosta teško ulje i nije ga dobro koristiti kod aktivnog, upaljenog oblika akni. Bolje ga iskoristite za zacijeljivanje ožiljaka nakon što se smire upalni procesi.

Plod divlje ruže dio je osnovnog seta za početnike. Marelica, lješnjak, jojoba, pšenične klice, plod divlje ruže su ulja za početak svih igranja i s kojima možete napraviti kombinacije doslovce za sve tipove kože.

Najčešće se primjenjuje u uljnim pripravcima kako bi koža profitirala od koncentriranijeg pripravka. No plod divlje ruže daje i vrlo lijepe hranjive kreme intrigantnih boja. One, ovisno o sadržaju karotenoidima, variraju od blijede boje breskve do žutih krema.

Ulje ploda divlje ruže zna znatno varirati u sadržaju karotenoida, od 0,48 and 39,15 mg/kg. Zbog toga mogu biti intenzivno žute, žuto-narančaste do gotovo crvene boje. Veći sadržaj karotenoida znači i intenzivniju i crveniju boju. Ako tražimo ulje s karotenoidima koje uglavnom možete direktno nanositi na kožu bez razrijeđivanja, to je najčešće plod divlje ruže i sjemenke pasjeg trna. Ulja poput pulpe pasjeg trna i buritija morate uvijek razrijediti, osim ako nije veljača i planirate se maskirati u Indijanca. No, kako je kroz moje ruke prošlo puno puno lotova ovog biljnog ulja znao sam vidjeti i ovo ulje s tolikim sadržajem karotenoida da ga je bilo potrebno uvijek razrijediti. Mala opaska: ulje ploda divlje ruže ne može biti prozirno ili blijedo žuto. Ako jest onda je rafinirano.

Polinezasićene masne kiseline,  linolna i α-linolenska kiselina, čine najveći udio. Sadrži i manje količine mononezasićenih kiselina i vrlo malo zasićenih kiselina. Sadržaj karotenoida je niži nego u ulju pulpe pasjeg trna, no zato se i može koristiti u većoj dozi. Za razliku od buriti ulja gdje je dominantni karotenoid β-karoten, plod divlje ruže sadrži cijeli koktel karotenoida:  β-karoten, likopen, rubiksantin, gazaniaksantin, β-criptoksantin i zeaksantin. Dio njih se ponaša kao provitamin A (iz njih nastaje vitamin A), a dio su ljekoviti karotenoidi od kojih ne nastaje vitamin A. Stoga je ulje ploda divlje ruže hranjivo ne samo zbog sadržaja esencijalnih masnih kiselina, već je i izvor neštetnih oblika vitamina A (prekursora) i karotenoida koji pomažu u regeneraciji kože i djeluju protuupalno.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra narančastožuta do intenzivno crvena tekućina. Karakterističnog blagog mirisa šipka
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 4.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  15.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina3.0 – 8.0
C18:0 stearinska kiselina1.0 – 3.0
C18:1 oleinska kiselina12.0 – 18.0
C18:2 linolna kiselina41.0 – 51.0
C18:3 α-linolenska kiselina24.0 - 39.0

*temeljem proizvođača i referenci

Korisne reference

  1. [A polyvitamin preparation of fat-soluble vitamins (carotolin) and rose hip oil in the treatment of certain dermatoses]. Shabykin GP, Godorazhi AI. Vestn Dermatol Venerol. 1967 Apr;41(4):71-3.

  2. Rose hip (Rosa canina L.) oil obtained from waste hip seeds by different extraction methods. Szentmihályi K, Vinkler P, Lakatos B, Illés V, Then M. Bioresour Technol. 2002 Apr;82(2):195-201.

  3. A systematic review on the Rosa canina effect and efficacy profiles. Chrubasik C, Roufogalis BD, Müller-Ladner U, Chrubasik S. Phytother Res. 2008 Jun;22(6):725-33.

  4. Identification and quantitation of carotenoids and tocopherols in seed oils recovered from different Rosaceae species. Fromm M, Bayha S, Kammerer DR, Carle R. J Agric Food Chem. 2012 Oct 31;60(43):10733-42.

  5. Processing of Rosa rubiginosa: extraction of oil and antioxidant substances. Franco D, Pinelo M, Sineiro J, Núñez MJ. Bioresour Technol. 2007 Dec;98(18):3506-12.

  6. Carotenoid pigments in Rosa mosqueta hips, an alternative carotenoid source for foods. Hornero-Méndez D, Mínguez-Mosquera MI. J Agric Food Chem. 2000 Mar;48(3):825-8.

  7. [Treatment of skin ulcer using oil of mosqueta rose]. Moreno Gimenez JC, Bueno J, Navas J, Camacho F. Med Cutan Ibero Lat Am. 1990;18(1):63-6.

  8. [Effect of Rosa rubiginosa oil on the healing of open wounds]. Marchini FB, Martins DM, de Teves DC, Simões Mde J. Rev Paul Med. 1988 Nov-Dec;106(6):356.

  9. Fatty acid composition of Rosa species seeds in Turkey S., Ercisli; E., Orhan; A., Esitken Chemistry of Natural Compounds , Volume 43 (5) – Sep 1, 2007

  10. Processing of Rosa rubiginosa : Extraction of oil and antioxidant substances Franco, Daniel; Pinelo, Manuel; Sineiro, Jorge; Núñez, María José Bioresource Technology , Volume 98 (18) – Dec 1, 2007

  11. Rose hip ( Rosa canina L.) oil obtained from waste hipseeds by different extraction methods Szentmihályi, Klára; Vinkler, Péter; Lakatos, Béla; Illés, Vendel; Then, Mária Bioresource Technology , Volume 82 (2) – Apr 1, 2002

  12. Phytochemical Content and Antioxidant Properties ofSeeds of Unconventional Oil Plants Malgorzata, Nogala-Kalucka; Magdalena, Rudzinska; Ryszard, Zadernowski;Aleksander, Siger; Inga, Krzyzostaniak Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 87 (12) – Dec 1, 2010

  13. Supercritical CO 2 extraction of rosehip seed oil: Fatty acids composition and process optimization Machmudah, Siti; Kawahito, Yukari; Sasaki, Mitsuru; Goto, Motonobu The Journal of Supercritical Fluids , Volume 41 (3) – Jul 1, 2007