Rajčica, sjemenke


Solanum lycopersicum L. Solanaceae

INCI: SOLANUM LYCOPERSICUM SEED OIL

Namjena: suha koža, “anti-age” kozmetika, proizvodi za sunčanje i nakon sučanja

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi (likopen), tokoferoli, steroli, linolna kiselina

Moja opaska: unikatni sastav među uljima s visokim sadržajem likopena, mali čarobni dodatak raznim kombinacijama s karotenoidima, poslastica za sladokusce u kozmetici

Oralna uporaba: apsolutno, ali rijetko zbog cijene

Tanko tijesto, malo naribanog sira, origano, možda i šunkica i – rajčica. To bi trebala biti slavna pizza. Ipak, povijest ove delicije daleko je starija od rajčice koja je za Europu prava novotarija. Rajčica je biljka samonikla u području Anda i došla nam je preko španjolske u XV. stoljeću. Divlja rajčica je više žuta nego crvena i ima malen plod, poput današnje cherry rajčice. U početku se smatralo kako je rajčica otrovna – crvena boja uvijek je sugerirala opasnost. Taj strah izgleda čudno no nije s botaničkog aspekta. Rajčica pripada porodici Solanaceae koja je poznata po mnogim otrovnim i medicinskim vrstama.

Rajčice su vremenom postale standard u kulinarstvu i uzgaja se u cijelom svijetu. Problem kod prerade rajčica je impozantna količina otpada – 33-40% biomase se baca, a većina te biomase su sjemenke i vanjska ovojnica (“kožica”) ploda. Bilo je potrebno osmisliti što napraviti s tom biomasom. Jedna od logičnih ideja bila je proizvodnja ulja iz sjemenki. To se pokazalo kao pun pogodak i ulje rajčice će vremenom postati vrlo zanimljivo u kozmetičkim proizvodima.

Njegov glavni adut nisu masne kiseline već tvari otopljene u ulju. Same rajčice glavni su nutritivni izvor karotenoida likopena, jedne od vrlo zanimljivih molekula u prehrani čovjeka. Likopen je karotenoid koji nije provitamin A već ima zaseban i još uvijek dosta nejasan mehanizam djelovanja. U prehrani je bitan kao antioksidans i imunomodulator i studije upućuju na njegovo potencijalno pozitivno djelovanje u prevenciji karcinoma prostate. Nas najviše zanima njegovo povoljno djelovanje na kožu. Objavljeni radovi govore u prilog zaštite od oštećenja stanica kože izazvanim UV (B) zrakama i moguće djelovanje u prevenciji razvoja malignih bolesti kože izazvanim UV zrakama. Prema dostupnim istraživanjima, koncetracija likopena varira ovisno o načinu dobivanja. All trans likopena ima najviše, od 7,50-12,05 mg/kg, dok je udio cis izomera nešto niži: cis1 0,58 – 1,34 mg/kg; cis2 1,06 – 3,02 mg/kg; cis3 7,85 – 12,07 mg/kg. Svi su izomeri bitni za djelovanje jer u ljudskom organizmu ionako dolazi od izomerizacije (prelaska dijela trans veza u cis veze). Sadržaju likopena još trebamo pridodati i visok sadržaj γ-tokoferola (oko 1g/kg) koji je vrlo omiljena molekula iz skupine vitamina E za prevenciju oštećenja kože izazvanu UV zrakama. Zbog toga je ulje sjemenki rajčice postalo sve popularnije u kozmetici za sunčanje, čak i više od drugih ulja bogatih drugim karotenoidima. Kao i sva ulja s karotenoidima ulazi općenito u “anti age” kozmetiku i zaštitu kože izazvanu stresnim čimbenicima. Odmah vam sugeriram da u takvim kozmetičkim preparatima budite kreativni u kombiniranju s drugim uljima s karotenoidima poput buritija ili ploda divlje ruže. Uporaba ulja sjemenki rajčice za ove namjene dodatno je opravdana i relativno visokim udjelom sterola (4,55 – 10,55 g/kg). β-sitosterol, cikloartanol, cikloartenol, stigmasterol, kampesterol, kolesterol i brasikasterol su dominantni steroli.

Ulje rajčice je definitivno ulje s blistavom budućnosti. Probajte ga u uljnim serumima i emulzijskim sustavima.

Zahtjev za kvalitetom

Premalo je podataka za formiranje norme. Prema (11), tipični sastav masnih kiselina je 13-14% palmitinske kiseline, 6% stearinske kiseline, 22% oleinske kiseline i 53-54% linolne kiseline. Odstupanja od ovih vrijednosti su moguća, ali dominantna masna kiselina je uvijek linolna.

Korisne reference

  1. Antioxidant capacity of tomato seed oil in solution and its redox properties in cultured macrophages. Müller L, Catalano A, Simone R, Cittadini A, Fröhlich K, Böhm V, Palozza P. J Agric Food Chem. 2013 Jan 16;61(2):346-54.

  2. Study of optimal extraction conditions for achieving high yield and antioxidant activity of tomatoseed oil. Shao D, Atungulu GG, Pan Z, Yue T, Zhang A, Li X. J Food Sci. 2012 Aug;77(8):E202-8

  3. Chemoprevention of photocarcinogenesis by lycopene. Ascenso A, Ribeiro H, Marques HC, Oliveira H, Santos C, Simões S. Exp Dermatol. 2014 Jul 9.

  4. β-Carotene and other carotenoids in protection from sunlight. Stahl W, Sies H. Am J Clin Nutr. 2012 Nov;96(5):1179S-84S.

  5. Carotenoids and polyphenols in nutricosmetics, nutraceuticals, and cosmeceuticals. Anunciato TP, da Rocha Filho PA. J Cosmet Dermatol. 2012 Mar;11(1):51-4.

  6. New agents for prevention of ultraviolet-induced nonmelanoma skin cancer. Camp WL, Turnham JW, Athar M, Elmets CA. Semin Cutan Med Surg. 2011 Mar;30(1):6-13.

  7. The use of some nanoemulsions based on aqueous propolis and lycopene extract in the skin’s protective mechanisms against UVA radiation. Butnariu MV, Giuchici CV. J Nanobiotechnology. 2011 Feb 4;9:3.

  8. Extraction and Analysis of Tomato Seed Oil F., Eller; J., Moser; J., Kenar; S., Taylor Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 87 (7) – Jul 1, 2010

  9. Tomato seed oil for industrial use: separation of seedsfrom tomato pomace using wet fermentation technology Botinestean, Cristina; Jianu, Ionel Current Opinion in Biotechnology , Volume 24 – Jul 1, 2013

  10. Antioxidant properties of the unsaponifiable matter isolated from tomato seeds, oat grains and wheat germ oil Małecka, M Food Chemistry , Volume 79 (3) – Nov 1, 2002

  11. Characteristics and composition of tomato seed oil. Evangelos S. Lazos, John Tsaknis and Stavros Lalas

    Grasas y Aceites Vol. 49. Fase. 5-6 (1998), 440-445