Ricinus


Ricinus communis L. Euphorbiaceae

INCI: RICINUS COMMUNIS SEED OIL

Namjena: uglavnom u pakunzima za kosu i nokte, u kremema i uljima djeluje omekšavajuće na kožu, proizvodnja sapuna, pogotovo transparentnih

Cijena: jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: ricinoleična kiselina

Moja opaska: ulje iznimne viskoznosti i prozirnosti. Za isprobati, barem u pakunzima, nije skupo.

Oralna uporaba: samo kao lijek pod kontroliranim nadzorom. Izaziva jak proljev.

Neki od vas sigurno povezuju ricinus s mjestom gdje i carevi odlaze pješice. Poznati je lijek 19. stoljeća, koji se koristio kao jak laksativ (izaziva jak proljev), što uglavnom baš i nije imalo smisla. Sad ćete barem paziti da ga zabunom ne uzmete oralnim putem, a čuvajte ga daleko od dohvata djece. U većoj količini, ako se pije, može biti i vrlo opasno. Ricinus ste sigurno vidjeli u vrtovima, često prolazite pored ove ukrasne biljke lijepih, velikih crvenkastih listova i jarko obojenih plodova, a da niste svjesni da je ljekovita. I otrovna biljka. Biljka se zaštitila na sve moguće načine od nesmotrenih biljojeda. Sadrži protein ricin – dovoljno je udahnuti nekoliko miligrama ovog proteina da ostanete mrtvi. Ako ga unosite oralnim putem, bit će potrebno “čak” nekoliko desetaka miligrama za sigurnu smrt. No bez brige, ovog proteina nema u ricinusovom ulju. Anđeosko prisustvo u kozmetici ravno iz ruku nepogrešivog ubojice. Koristite isključivo ricinus farmaceutske (Ph. Eur.) kvalitete.

Premda opasan ako se uzima iznutra, ovo je ulje vrlo blago za kožu, čisti ju i omekšava. Nekako ćete se simbolički toga sjetiti – “čisti” žestoko iznutra, a nježno izvana. Od njega se spravljaju ulja i mlijeka za čišćenje lica i kuhaju transparentni sapuni vrlo blagi prema koži. Kao što tjera smeće iznutra i izvana, tako i potiče kosu i nokte na rast. U redu, u redu, nije lijek protiv ćelavosti, ali može pomoći. Po mom iskustvu više pomaže ženama nego muškarcima.U svakom slučaju, potiče rast ne samo kose i noktiju već i trepavica i obrva. Jeste li ikad sanjali o pakungu za duže i sjajne trepavice? Zbog svoje viskoznosti jako je ugodno za nanošenje u obliku uljnih pakunga, ili nekih drugih oblika. Odlično se miješa s uljem abisinije i limnante i to je jedna od mojih omiljenih kombinacija ulja za pakunge svih vrsta (kosa, trepavice…), no ugodno je u kombinaciji s arganom, maslinovim uljem, makadamijom… Samo ulje ricinusa sadrži spojeve koji djeluju toksično na gljivice, pa je odlično ulje kao pomoć kod seboroičnog dermatitisa, odličan je nosač eteričnih ulja u aromaterapijskim recepturama za gljivice na koži i noktima te virusne bradavice.

Najčešće se postavlja pitanje: da li ima smisla koristiti ricinusovo ulje u svakodnevnoj kozmetici kao što su kreme za lice? Nekoliko postotaka ricinusa za omekšavanje kože apsolutno ima smisla. Često znam naići na strah, promoviran preko foruma, kako ricinus treba izbjegavati u širokom luku jer potiče rast dlaka. Uključujući i brade i brkova kod žena. Bez brige, austrijska pobjednica na euroviziji 2014. godine nije postala takva zbog kreme od ricinusa. Razumijem da ćete ga izbjegavati ako ste baš skloni dlačicama na neželjenim mjestima, ali ricinus doista ne pretvara ljude i medvjede. Koristite ga bez straha.

Ricinus je i jedan od vrijednih dodataka u proizvodima za njegu usnica ili dekorativnoj kozmetici. U toj količini u kojoj ga poližete ne može izazvati proljev, bez brige, ali ga u tim recepturama bude obično od 1-10%.

Vrijednost ricinusa je daleko veća od korištenja samo ulja. Već sam naglasio kako je ricinus jedan od temeljnih sastojaka transparentnih sapuna. Ricinus je ishodišna sirovina za mnoge druge kozmetičke sastojke, preko njih 60. Primjerice, to su solubilizatori Cremophor serije (etoksilirano ricinusovo ulje), ali i moderni ekološki emulgatori poput Simulgreen 18-2 o kojem će biti riječi u poglavlju o emulzijskim sustavima. Kao jedan od gradivnih blokova Simulgreen sadrži hidroksistearilni alkohol. Druga planetarno poznata supstancija je 10-undecilenska kiselina koja se također dobiva iz ricinusa. Ona pokazuje vrlo snažno djelovanje protiv bakterija, virusa i gljivica. Klinički je ispitana kod herpes na usnicama, te kod gljivičnih infekcija kože i noktiju i, zanimljivo, kod kroničnog rinosinuitisa. Talijanska tvrtka Sinerga proizvodi tenzid (sredstvo za pranje) za proizvode protiv seboroičnog dermatitsa/prhuti koja sadrži ovu vrlo neobičnu masnu kiselinu.

ricinus produkti

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikePotpuno bistro ulje na 40 °C, gotovo prozirno do vrlo blijedo žuto, vrlo viskozno i gotovo bez mirisa.
BojaProzirno do vrlo blijedo žuto
Relativna gustoćaoko 0,953
Indeks loma svjetla na 20 °Coko 1.479
Optička rotacija (°)3.5 – 6.0
Apsorbancija na 270 nmnajviše 0.7
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 1.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Hidroksilni brojnajmanje 160
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 0.8
Nalaz prisustva sezamovog uljanegativan
Sadržaj vode0.3
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselinanajviše 2.0
C18:0 stearinska kiselinanajviše 2.5
C18:1 OH ricinoleična kiselina85.0 – 92.0
C18:0 oleinska kiselina2.5 – 6.0
C18:2 linolna kiselina2.5 – 7.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 1.0
Druge masne kiselinenajviše 1.0

*sukladno Ph. Eur.

Korisne reference

  1. Final report on the safety assessment of Ricinus Communis (Castor) Seed Oil, HydrogenatedCastor Oil, Glyceryl Ricinoleate, Glyceryl Ricinoleate SE, Ricinoleic Acid, Potassium Ricinoleate, Sodium Ricinoleate, Zinc Ricinoleate, Cetyl Ricinoleate, Ethyl Ricinoleate, Glycol Ricinoleate, Isopropyl Ricinoleate, Methyl Ricinoleate, and Octyldodecyl Ricinoleate. [No authors listed] Int J Toxicol. 2007;26 Suppl 3:31-77.

  2. Castor oil: a vital industrial raw material. Ogunniyi DS. Bioresour Technol. 2006 Jun;97(9):1086-91.

  3. Undecylenic acid: a valuable and physiologically active renewable building block from castor oil. Van der Steen M, Stevens CV. ChemSusChem. 2009;2(8):692-713.

  4. Natural oils and waxes: studies on stick bases. Budai L, Antal I, Klebovich I, Budai M. J Cosmet Sci. 2012 Mar-Apr;63(2):93-101.

  5. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  6. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  7. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  8. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005