Rižža, ovojnica ploda


Oryza sativa L., Poaceae

INCI: ORYZA SATIVA BRAN OIL

Namjena: Za osjetljivu kožu sklonu iritaciji, kvalitetno prehrambeno ulje, pogodan za suhu kožu, ali i za opću njegu svih tipova kože

Cijena: jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: γ-orizanol, tokotrienoli, skvalen, linolna kiseline

Moja opaska: Vrlo neobično ulje, prepuno ljekovitih sastojaka. Ostavlja kožu doista mekanom. Podcijenjeno ulje, koristite ga više.

Oralna uporaba: u kuhanju. Kulturu kuhanja s rižinim uljem treba još više potaknuti – sadrži zdrave tokotrienole umjesto tokoferola, a γ-orizanol smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane

Mekinje riže su tehnički gledano otpadni nusprodukt u preradi riže. Premda je ulje iz mekinja bilo dugo poznato u kulinarstvu Azije, čini se da ono nije privlačilo poseban interes Zapada. Tada su odjednom prehrambeni stručnjaci odlučili, zbog povećanja kvalitete namirnica i količine vlakana u hrani, početi dodavati u hranu mekinje zobi i riže. Ubrzo se vidjelo kako je to vrlo povoljno ne samo za probavu, već i za poboljšanje regulacije kolesterola. Znanstvenici, kakvi već jesu, pitali su se zašto je to tako. I dok su glukani u vlaknima zobi bili korisna karika, ispalo je, na veliko iznenađenje, da u mekinjama riže pomaže – ulje. Interes se probudio, kako u prehrani, tako i u kozmetici. U prehrani, ulje riže je korisno jer je stabilno na visokoj temperaturi i pogodno je za prženje.

Ulje se proizvodi uglavnom ekstrakcijom a jedan manji dio hladnim tiještenjem, a omska ekstrakcija subkritičnom vodom će tek možda postati način dobivanja. Često se i rafinira se kako bi se očistilo od sastojaka iz mekinja koje se ne mogu odvojiti uobičajenim postupcima i koji smanjuju trajnost i kvalitetu ulja. Koliko je moguće, nabavite ulje dobiveno hladnim tiještenjem.

Sastav masnih kiselina nije spektakularan: palmitinske, oleinska i linolna kiselina nisu ništa egoztično. Ono što ovo ulje čini vrijednim je visok sadržaj tvari otopljenih u ulju. Glavni je γ-orizanol i njegov udio varira, no uglavnom u prehrambenim i kozmetičkim uljima prelazi 2g/kg. Nekoć se smatralo kako je to jedan spoj, danas znamo da je to cijeli niz spojeva, odnosno kompleks spojeva estera ferulične kiseline i biljnih sterola i triterpenskih alkohola. 80% svih spojeva čine cikloartenil ferulat, 24-metilen-cikloartenil ferulat i kampesteril ferulat.

orizanol

Kompleks γ-orizanol u ljudskoj je prehrani zanimljiv jer smanjuje apsorpciju kolesterola iz hrane. U kozmetici je posebno zanimljiv jer djeluje protuupalno pa je ulje riže ulje kože sklone iritaciji. To nije novost za tzv. estere ferulične kiseline, ali jedino ulje riže ima znatne količine ovih spojeva u odnosu na druga biljna ulja. Osim γ-orizanola, ulje riže sadrži i oko 0,5 g/kg ukupnih tokotrienola, najviše je γ-tokotrienola. Omjeri tokoferola/tokotrienola je 1, što znači da sadrži jednake razine tokoferola kao i tokotrienola, ponajviše α- i γ-tokoferola. Sadržaj skvalena varira od 1-7g/kg, ne tako visoko kao amarant, ali definitivno doprinosi djelovanju na kožu.

Rižino ulje izvrsno je za oštećenu i osjetljivu kožu koja se lako iritira. Zbog visokog sadržaja ljekovitih tvari, djeluje i protuupalno i štiti stanice od oštećenja. Stoga se i koristi u kozmetici za sunčanje. Neki ostaju oduševljeni glatkoćom kože nakon mazanja ovog ulja. Glatkoća je posljedica γ-orizanola i skvalena u ulju. Isprobajte i uvjerite se sami.

Ima li posebnosti u ovom ulju? Što bi vas nagnalo da ga probate? Prije svega znatiželja. Poput sezama ili oraha, na koncu ga uvijek možete i pojesti. Možda će vam postati jedno od temeljnih i ne skupih ulja za spravljanje vrlo finih krema i ulja za osjetljivu kožu.

Zahtjev za kvalitetom

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute do žute boje neutralnog mirisa.
Specifična gustoća0.910 - 0.920
Saponifikacijski broj180 - 195
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše 1.5
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.4
Jodni broj92 - 115
γ-orizanol (g/kg)najmanje 2.5
Vodanajviše 0.1
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.4
C16:0 palmitinska kiselina12.0 - 22.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 0.4
C18:0 stearinska kiselina1.0 - 2.6
C18:1 oleinska kiselina30.0 - 45.0
C18:2 linolna kiselina32.0 - 50.0
C18:3 α-linolenska kiselina1.0 - 3.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 0.1
C22:0 behenična kiselinanajviše 0.1

*temeljem referenci i proizvođača

Korisne reference

  1. Rice brans, rice bran oils, and rice hulls: composition, food and industrial uses, and bioactivities in humans, animals, and cells. Friedman M. J Agric Food Chem. 2013 Nov 13;61(45): 10626-41.

  2. Biological and pharmacological activities of squalene and related compounds: potential uses in cosmetic dermatology. Huang ZR, Lin YK, Fang JY. Molecules. 2009 Jan 23;14(1):540-5

  3. Tocotrienols in health and disease: the other half of the natural vitamin E family. Sen CK, Khanna S, Roy S. Mol Aspects Med. 2007 Oct-Dec; 28(5-6):692-728.

  4. Tocotrienols, the vitamin E of the 21st century: its potential against cancer and other chronic diseases. Aggarwal BB, Sundaram C, Prasad S, Kannappan R. Biochem Pharmacol. 2010 Dec 1;80(11):1613-31.

  5. Amended final report on the safety assessment of Oryza Sativa (rice) Bran Oil, Oryza Sativa (rice) Germ Oil, Rice Bran Acid,Oryza Sativa (rice) Bran Wax, Hydrogenated Rice Bran Wax, Oryza Sativa (rice)Bran Extract, Oryza Sativa (rice) Extract, Oryza Sativa (rice) Germ Powder, Oryza Sativa (rice) Starch, Oryza Sativa (rice) Bran, Hydrolyzed Rice Bran Extract, Hydrolyzed Rice Bran Protein, Hydrolyzed Rice Extract, and Hydrolyzed Rice Protein. [No authors listed] Int J Toxicol. 2006;25 Suppl 2:91-120.

  6. Health benefits of rice bran oil. Sugano M, Koba K, Tsuji E. Anticancer Res. 1999 Sep Oct; 19(5A): 3651-7

  7. Biological abilities of rice bran-derived antioxidant phytochemicals for medical therapy. Islam MS, Nagasaka R, Ohara K, Hosoya T, Ozaki H, Ushio H, Hori M. Curr Top Med Chem. 2011;11(14):1847-53.

  8. Cycloartenyl ferulate, a component of rice bran oil-derived gamma-oryzanol, attenuates mast cell degranulation. Oka T, Fujimoto M, Nagasaka R, Ushio H, Hori M, Ozaki H. Phytomedicine. 2010 Feb; 17(2):152-6.

  9. Anti-aging efficacy of topical formulations containing niosomes entrapped with rice bran bioactive compounds. Manosroi A, Chutoprapat R, Abe M, Manosroi W, Manosroi J. Pharm Biol. 2012 Feb; 50(2):208-24.

  10. The effect of topically applied gamma-Oryzanol on sebaceous glands. Ueda H, Hayakawa R, Hoshino S, Kobayashi M. J Dermatol. 1976 Feb;3(1):19-24.

  11. Tocotrienols in health and disease: the other half of the natural vitamin E family. Sen CK, Khanna S, Roy S. Mol Aspects Med. 2007 Oct-Dec;28(5-6):692-728.

  12. Determination of antioxidant components in rice bran oil extracted by microwave-assisted method. Zigoneanu IG, Williams L, Xu Z, Sabliov CM. Bioresour Technol. 2008 Jul;99(11):4910-8.

  13. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  14. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  15. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  16. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005