Sapote


Pouteria sapota (Jacq.) Moore et Staern, Sapotaceae

INCI: POUTERIA SAPOTA SEED BUTTER

Namjena: pakunzi za kosu, ulja za tijelo

Cijena: relativno jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: karotenoidi

Moja opaska: maslac-ulje osvaja svojim mirisom i lijepom ružičasto-narančastom bojom. Vrlo ugodno ulje za kože ali prije svega za pakunge za kosu. Relativni novitet u kozmetici. Za intrigantne “anti-age” i hranjive kreme.

Oralna uporaba: kod nas rijetko, u postojbini za kuhanje.

Iz karipskih otoka dolazi nam još jedno ulje za njegu kose, koje uz ricinus, jangu i kokos te ulja s erucičnom kiselinom, čini temeljni set za njegu suhe i ispucale kose, smirenje vlasišta nakon bojenja kose ili kod upalnih bolesti vlasišta. Sapote se dugo uzgaja u cijeloj Srednjoj Americi. Premda je kod nas nepoznat, sapote je vrlo svestrana biljka. Plod je mesnat, a “meso” ploda je crvenkasto i pomalo sliči na dinju, čak i po okusu. Koristi se u prehrani a svjež plod u kombinaciji s drugim tropskim voćem prava je poslastica u kulinarstvu. Biljku su upotrebljavali Asteci za liječenje epilepsije a među tamošnim narodima koristi se i za liječenje visokog krvnog tlaka, problemam s masnoćama u krvi, protiv parazita i svakojake druge upotrebe. Svježi sok biljke koje ispušta tijekom branja ploda, koristi se za liječenje bradavica, nešto slično kao što se u Dalmaciji za tu namjenu koristi bijeli mliječni sok s otkinutog nezrelog ploda smokve. Mi ćemo se fokusirati na ulje, koje se dobiva iz sjemenke skrivene u tvrdoj ovojnici, slično kao kod breskve ili marelice.

Navodno je 1970. godine ovo ulje ispitano u SAD-u kod ispadanje kose izazvanog seboroičnim dermatitisom, no nitko nije ponovio ovu studiju u modernijem ruhu. Ulje je ugodne, žuto do narančasto roza boje koja potječe od karotenoida. Zbog prisustva cijanogenih spojeva, ima ugodan miris po bademima, slično ulju marelice. Nadam se da će mu glavna upotreba, a to su pakunzi protiv ispadanja kose, potaknuti njegovu upotrebu i kod nas. Ulje je još uvijek slabo prisutno u komercijalnoj kozmetici.

Iznimno je malo referenci objavljeno o ovom ulju. Prve su objavljene 1931. godine, no s obzirom na mali broj proizvođača nemoguće je definirati kriterije kvalitete. Znamo da ulje sadrži obično preko 50% oleinske kiseline, oko 20% stearinske kiseline te 10-20% linolne kiseline. Karakteristični badem miris potječe, kao i kod marelica, badema i šljive, cijanogenetskih spojeva kojima sjemenke toliko obiluju da se sjemenke ne smiju jesti. Kako sastav masnih kiselina nije ništa posebno, smatramo da ljekovito djelovanje dolazi od otopljenih karotenoida kojima obiluje ovaj plod. Zanimljivo, to je sasvim drugačija klasa karotenoida od onih koje susrećemo u buritiju, pulpi pasjeg trna, maceratu mrkve, pa čak i plodu divlje ruže. Dominantni spojevi su kriptoksantin i sapoteksantin, koji su provitamini A (od jedne molekule ovih spojeva nastaje jedna molekula vitamina A). No, sapote sadrži neobične, epoksi kriptoksantine od kojih ne nastaje vitamin A i čiju biološku funkciju možemo samo pretpostavljati.

sapote karotenoidi

Osim za svoju glavnu namjenu, a to su pakunzi za kosu, ulje sapote lijep je dodatak u kremama za lice. Ovisno o temperaturi može imati konzistenicju maslaca ili gustog i mutnog ulja. Polako se slabo upija, pa mu treba “pomoć” ulja koje se lakše upijaju, poput makadamije, brazilskog oraha ili kukuija.

Korisne reference

  1. Sapotexanthin, an A-provitamin carotenoid from red mamey (Pouteria sapota). Murillo E, McLean R, Britton G, Agócs A, Nagy V, Deli J. J Nat Prod. 2011 Feb 25;74(2):283-5.

  2. Cryptocapsinepoxide-type carotenoids from red mamey, Pouteria sapota.

    Gulyás-Fekete G, Murillo E, Kurtán T, Papp T, Illyés TZ, Drahos L, Visy J, Agócs A, Turcsi E, Deli J.

    J Nat Prod. 2013 Apr 26;76(4):607-14.

  3. Latin American food sources of carotenoids. Rodriguez-Amaya DB. Arch Latinoam Nutr. 1999 Sep;49(3 Suppl 1):74S-84S.