Sezam


Sesamum indicum L., Pedaliaceae

INCI: SESAMUM INDICUM SEED OIL

Namjena: univerzalmo ulje za masažu i njegu, kreme, pakunzi, sapuni

Cijena: vrlo jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, fenolni spojevi i lignani

Moja opaska: ako je jeftino, ne znači da nije dragocjeno. Stabilno, ugodno, daje lijepe kreme, idealno za igranje. Ayurveda s razlogom cijeni sezamovo ulje.

Kad sam bio student, na tržištu su se pojavili sezamovi štapići iz Turske, što se pokazalo kao najgora napast jer tjera na grickanje. Pretpostavljam da nisam jedini koji voli i miris i okus sezama. I nikada mi nije bilo jasno zašto se Sesame street  zove baš tako. Masaže toplim sezamovim uljem? Definitivno za probati. Poput dobre vijesti se već pročulo o jutarnjem ispiranju usta sezamovim uljem da pomogne iščistiti organizam, drevnog običaja koji nam je došao iz Indije. Sezamovo ulje vam može biti dobar pratilac u kuhinji kao osnovno ulje, poput suncokretovog. I, naravno, u kozmetici. Sezam nas uči da nisu samo skupa ulja posebno ljekovita već i da se od relativno jeftinog ulja može spraviti hranjivi pripravak za kožu. Sezamovo je ulje stabilno, u sebi sadrži prirodne antioksidanse pa je stoga dobro ulje za početnike kad se upuste u spravljanje krema. Lako se emulgira, a neće mu se ništa desiti čak i ako se pregrije dok još nespretnim rukama balansirate između ugrijane vodene i masne faze.

Namjena sezama je opća njega raznih tipova kože, jer se optimalno upija. Ugodan je u masažama, a posjeduje i slab, ali zamjetan zaštitni UV faktor, stoga se dodaje u kozmetiku za sunčanje, zajedno sa sličnim uljima (shea maslac, čileanski lješnjak). Kaže se da je sezam indijsko maslinovo ulje, ali ne po sličnosti okusa ili sastava, već prema narodnoj upotrebi. Stoga se koristi za spravljanje macerata ljekovitih biljaka (neven, kantarion), jer je otporan na oksidaciju (teško “užegne”). Sezam je idealno ulje za igranje u domaćoj kozmetici, a čak i ako vam se ne dopadne kao kozmetičko ulje, uvijek ga lako – pojedete. Više ili manje izražen miris sezama nekima se dopada a nekima ne. Ovisi. No, lako se prekrije eteričnim uljima. Pazite da ne koristite ulje prženog sezama, koji je začin u kineskoj i indijskoj kuhinji. Srećom, intenzivan miris ulja prženog sezama odvratit će i najneiskusnije od njegove uporabe u kozmetici.

Budite oprezni jedino s ljudima koji su alergični na sezam. Oni ne smiju koristiti niti njegovo ulje, čak niti u kozmetici.

Sezamovo ulje sadrži jednak udio oleinske i linolne kiseline što znači da je bogato nezasićenim masnim kiselinama.  Sadrži fenolske spojeve (sezamol) i lignane (sezamin, sezamolin). Premda ih u ulju ima manje od 0,2% oni su dobri antioksidansi i, osim što čuvaju ulje od kvarenja, djeluju ljekovito i na kožu. Ulje sezama ovisno o podrijetlu ima vrlo raznolik raspon vitamin E molekula:  α-tokoferola od 2,4-360 mg/kg,  β-tokoferola od 2,8-8 mg/kg, γ-tokoferola, koji je dominantni tokoferol, ima od 160-570 mg/kg, dok δ-tokoferola ima od 1,7-130 mg/kg. β-sitosterol, kampesterol i ∆5-avenasterol su glavni steroli u sezamovom ulju. Za ljekovit učinak sezomovog ulja najvjerojatnije su odgovorne molekule vitamina E te fenolski spojevi i lignani.

sezamovi spojevi

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistro ulje blijedo žute do žute boje, karakterstičnog mirisa i okusa neprženih sjemenki sezama.
Relativna gustoća0.915 – 0.925
Indeks loma svjetla na 20 °C1.472 – 1.475
Optička rotacija (°)3.5 – 6.0
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 3.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Udio masnih kiselina (%)
C16:0 palmitinska kiselina7.9 - 12.0
C16:1 palitoleinska kiselinanajviše 0.2
C18:0 stearinska kiselina4.5 - 6.7
C18:0 oleinska kiselina34.4 - 45.5
C18:2 linolna kiselina36.9 - 47.9
C18:3 α-linolenska kiselina0.2 - 1.0
C20:0 arahidična kiselina0.3 - 0.7
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 0.3

*Codex Alimentarius

Korisne reference

  1. Potential of herbs in skin protection from ultraviolet radiation. Korać RR, Khambholja KM. Pharmacogn Rev. 2011 Jul;5(10):164-73.

  2. Sesamin induces melanogenesis by microphthalmia-associated transcription factor and tyrosinase up-regulation via cAMP signaling pathway. Jiang Z, Li S, Liu Y, Deng P, Huang J, He G. Acta Biochim Biophys Sin (Shanghai). 2011

  3. Amended safety assessment of Sesamum indicum (sesame) seed oil, hydrogenated sesame seedoil, Sesamum indicum (sesame) oil unsaponifiables, and sodium sesameseedate. Johnson W Jr, Bergfeld WF, Belsito DV, Hill RA, Klaassen CD, Liebler DC, Marks JG Jr, Shank RC, Slaga TJ, Snyder PW, Andersen FA. Int J Toxicol. 2011 May;30(3 Suppl):40S-53S

  4. Pharmaco-physio-psychologic effect of Ayurvedic oil-dripping treatment using an essential oil from Lavendula angustifolia. Xu F, Uebaba K, Ogawa H, Tatsuse T, Wang BH, Hisajima T, Venkatraman S. J Altern Complement Med. 2008 Oct;14(8):947-56.

  5. Physico-chemical characterization of sesame oil derivatives. Zanardi I, Travagli V, Gabbrielli A, Chiasserini L, Bocci V. Lipids. 2008 Sep;43(9):877-86

  6. Comparison and analysis of fatty acids, sterols, and tocopherols in eight vegetable oils. Li C, Yao Y, Zhao G, Cheng W, Liu H, Liu C, Shi Z, Chen Y, Wang S. J Agric Food Chem. 2011 Dec 14;59(23):12493-8

  7. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  8. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  9. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  10. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005