Shea (karité) olein


Butyrospermum parkii (G. Don) Kotschky = Vitellaria paradoxa Gaertn. Sapotaceae

INCI: BUTYROSPERMUM PARKII OIL

Namjena: suha i mješovita koža, atopičari, zaštita od UV-a, njega kose

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: esteri cimetne kiseline, masne kiseline

Moja opaska: neobična frakcija shea maslaca obogaćene neosapunjivim tvarima, esterima cimetne kiseline.

Oralna uporaba: uglavnom kozmetika.

Već smo rekli kako u she maslacu dominira stearinska i oleinska kiselina. Trigliceridi tipa SOS (stearinska-oleinska-stearinska) čine 31.2% triglicerida, SOO (stearinska-oleinska-oleinska) 27.7% triglicerida a OOO (oleinska-oleinska-oleinska) čine 10.8% triglicerida.

Odvajanjem triglicerida zasićenih kiselina od nezasićenih procesom vinterizacije (vidi uvodni dio o uljima) nastaje olein shea (karité) maslaca. To je tekuće ulje u kojem ima veći sadržaj oleinske kiseline i ako pogledate gore, ima drugačiji INCI naziv od maslaca kako bi se razlikovao na deklaraciji kozmetičkih sastojaka u proizvodu. Olein shea maslaca brže se upija kroz kožu od samog maslaca. To je prednost i mana: kako više nema okluzivnu ulogu, onda ćemo originalni maslac koristiti za jako suhu kožu i kožu atopičara te ćemo ga koristiti u balzamima. Olein shea maslaca koristit ćemo u formulacijama gdje želimo postići djelovanja estera cimetnih kiselina i drugih triterpena (proizvodi za kosu, zaštita od UV, regeneracija) a želimo da konačna formulacija bude manje okluzivna i teška.

I dok norma shea maslaca propisuje najmanje 4% neosapunjivih tvari, norma shea oleina propisuje najmanje 6% neosapunjive frakcije. Time je shea olein statistički obogaćen ovim spojevima. Shea olein obično je bistro do zamućeno ulje koje se vrlo brzo blagim zagrijavanjem izbistri. Relativno je neutralnog mirisa, lagane teksture koja nekim baš “klikne”. Nemojte zaboraviti da po količini neosapunjive tvari koje daju glatkoću koži često nadmašuje razvikano ulje ovojnice riže ulje sjemenki indijske smokve.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeZamućena do mutna tekućina na sobnoj temperaturi, bistra tekućina na 50 °C, blijedo žuta do žuta, blagog mirisa na shea maslac.
Relativna gustoća0.922 – 0.928
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 1.0
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  5.0
Jodni broj62 - 72
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najmanje 6.0
Sadržaj vode (%)0.1
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 1.0
C16:0 palmitinska kiselina3.0 – 8.0
C18:0 stearinska kiselina25.0 – 37.0
C18:1 oleinska kiselina50.0 – 60.0
C18:2 linolna kiselina6.0 – 11.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 2.0

*temeljem zahtjeva proizvođača i referenci.

Korisne reference

Vidi shea maslac.