ŠŠljiva, sjemenke


Prunus domestica L., Rosaceae

INCI: PRUNUS DOMESTICA SEED OIL

Namjena: njega svih tipova kože, univerzalno ulje poput badema, koristi se i kao mirisni dodatak u kozmetici

Cijena: skupo ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiseline, cijanogeni spojevi, tokoferoli.

Moja opaska: glavni adut ovog ulja je predivan miris. Jednom kada ga probate, dobit ćete stotinu ideja za što da ga koristite.

Oralna uporaba: rijetko. Začin u prehrani.

U mojoj obitelji svi imamo pomalo trknuti ukus, volimo svakojake gadarijice koji drugi ne vole. Obje moje sestre vole gorke likere, a pogotovo volimo intenzivne arome. Sjećam se da sam još išao u srednu školu, kada sam na nekim prvim tulumima probao amaretto. Ovaj čaroban liker većini je imao okus po ljepilu, meni je bio vrhunac svih okusa koje sam do tada poznavao. Kasnije sam probao još svašta u životu i više nisam tip koji tulumari, ali volim si priuštiti par puta godišnje ovaj liker, za posebne prilike. Ne pišem vam ovo zbog autobiografskih sklonosti. Isto to se odnosi i na ulje dobiveno iz koštica šljive. Kada sam ga probao prvi puta, znao sam da će mi ovo ulje ostati posebno pri srcu. Ništa drugo u ovom ulju nije posebno – obično sadrži oko 70% oleinske kiseline, oko 20% linolne kiseline, što je kombinacija koju nalazimo u mnogim uljima. No, ono plijeni svojim snažnim mirisom gorkih badema zbog prisustva amigdalina u košticama i benzaldehida u ulju. Njih ima više nego i u jednom drugom komercijalno dostupnom ulju. Ako se sjetite priče u marelici znat ćete zašto su ovi spojevi i ljekoviti, ali ovdje su i radi uživanja čula mirisa. Mirisi badema i marelica su samo tip mirisa badema. Miris ulja sjemenki šljive toliko je intenzivan da prelazi intenzitet badema i postaje poput nekog mirisnog ekstrakta ili već spominjanog amaretta. Obično se koristi u smjesama s drugim biljnim uljima bogatijim esencijalnim kiselinama. Ulje sjetvenog podlanka, kukuija, ploda divlje ruže, možda oraha ili pšeničnih klica, sva će objeručke prihvatiti ulje sjemenki šljive. Dovoljno ga je dodati 10-30% pa da se ulju ne mora dodavati nikakvo eterično ulje, a možda će se lijepo složiti i s nekim citrusom, tko zna? S vanilijom – čisti kolač. S ružom – zanimljiv koktel. U emulzijskim sustavima ulazi u koncentracijama od 1-10%, ovisno koliko želite imati intenzivni miris.

Ako baš tražite druge vrijednosti, a ne samo mirisne, znajte da ovo ulje ima visok sadržaj tokoferola, pogotovo dragocjenog γ-tokoferola, pa regenerira kožu, a lijepo se upija poput badema i marelice. Ulje šljive, kada postanete već iskusni, sigurno će vam stajati na polici, i uvijek ćete lako zamisliti neku novu kreaciju gdje će miris i osjećaj ovog ulja na koži naći svoje mjesto.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute do intenzivno žute boje boje vrlo snažnog mirisa koji podsjeća na amaretto. Neke sorte imaju samo diskretni miris.
Relativna gustoćaoko 0,922
Indeks loma svjetla na 20 °Coko 1.475
Slobodne masne kiseline (%)najviše 1,1
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Sadržaj vode0.1
α-tokoferol (mg/kg)80-100
β-tokoferol (mg/kg)<5
γ-tokoferol (mg/kg)600-750
δ-tokoferol (mg/kg)30-50
Udio masnih kiselina (%)
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.1
C16:0 palmitinska kiselina4.0 – 9.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 1.0
C17:0 margarična kiselinanajviše 1.0
C17:1 heptadecenska kiselinanajviše 1.0
C18:0 stearinska kiselina0.7 – 2.6
C18:1 oleinska kiselina60.0 – 80.0
C18:2 linolna kiselina15.0 – 25.0
C18:3 α-linolenska kiselinanajviše 1.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 0.3
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 0.2
C22:0 behenična kiselinanajviše 0.1
C24:0 lignocerinska kiselinanajviše 0.1

*temeljem proizvođača i referenci.

Korisne reference

  1. Characterization of the Seed Oil and Meal from Apricot, Cherry, Nectarine, Peach and Plum

    Kamela BS, and Kakudab Y  JAOCS, May 1992, Vol. 69, no. 5

  2. Antioxidant properties of prunes (Prunus domestica L.) and their constituents. Kayano S, Kikuzaki H, Yamada NF, Aoki A, Kasamatsu K, Yamasaki Y, Ikami T, Suzuki T, Mitani T, Nakatani N. Biofactors. 2004;21(1-4):309-13.

  3. Triglyceride Composition of Oil from Stones of Nine Rosaceae Plants V., Deineka; N., Gabruk; L., Deineka; L., Manokhina Chemistry of Natural Compounds , Volume 38 (5) – Sep 1, 2002

  4. Analysis of volatile compounds in almond and plum kernel oils K., Pićurić-Jovanović; M., Milovanović  Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 70 (11) – Nov 1, 1993

  5. Characterization of the seed oil and meal from apricot, cherry, nectarine, peach and plum B., Kamel; Y., Kakuda Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 69 (5) – May 1, 1992

  6. Characteristics of some almond kernel and oils Özcan, Mehmet Musa; Ünver, Ahmet; Erkan, Esin; Arslan, Derya Scientia Horticulturae , Volume 127 (3) – Jan 10, 2011