Soja


Glycine max (L.) Merr. Fabaceae

INCI: GLYCINE MAX (SOYBEAN) OIL

Namjena: često u farmaceutskoj tehnologiji ali ne toliko često u kozmetici. Primjena slična ulju suncokreta, kao jedno od jeftinih ulja za hranjivu kozmetiku. Izrada sapuna.

Cijena: vrlo jeftino ulje

Tajna ljekovitosti: linolna kiselina, steroli, tokoferoli

Moja opaska: fino, ali rijetko korišteno ulje, možda ćete za njim posegnuti umjesto nekog drugog jestivog ulja (sezam, suncokret) u kozmetici.

Oralna uporaba: prehrana.

Soja je najneobičnija namirnica. Iako je od drevnih dana prisutna u našoj prehrani, u mojem životu pamtim nekoliko klackalica ove namirnice: zdrava je, nezdrava, zdrava je, nezdrava. U znanstvenim radovima naći ćete cijelu kakafoniju podataka. Kod nas su neko vrijeme tofu i tempeh, proizvodi soje, bili pravi hit, a danas neki od tih namirnica bježe kao vrag od tamjana. Sojino mlijeko je bilo revolucija, a sada polako pada. Čini mi se da je trenutni hit ne voljeti soju. Uzalud vam trud svirači, rekli bi neki, imate ju u kobasicama pogotovo onim u kojima ne raspoznajete mesne komade, paštetama, pa čak i ćevapima. Razgovor jednog prijatelja u grill restoranu: “je li vam soja u ćevapima?”. “Ma gospodine nee, pa mi smo najbolji.” “U redu ali pazite ja sam fatalno na nju alergičan i past ću vam mrtav ovdje ako ipak jest.” “Mmmm pa ovaj… možda nismo sigurni”. Tipično za hipokriziju današnjeg doba.

Iz domene bedastoća idemo u uljne vode. Sojino ulje je jedno od glavnih prehrambenih ulja Sjeverne Amerike. Na listu negativnih reklama soje svakako je sjelo to što je soja najpoznatija GMO biljka što ljudi također ne vole. Ipak, na tržištu se nađe ulje ne-GMO soje, ali vrlo vrlo rijetko u nerafiniranoj varijanti. Idemo razmotriti njen kemijski sastav. Ulje soje je koktel linolne kiseline te manjeg udjela oleinske kiseline. Po tim karakteristikama slično je ulju linolnog suncokreta ili šafranike. U prosjeku i rafinirano ulje sadrži 2,36 g/kg sterola (nešto niže nego suncokret). U njemu dominira β-sitosterol (1,23 g/kg), kampesterol (0,59 g/kg) i stigmasterol (0,54 g/kg). Za razliku od suncokreta dominantni tokoferol je γ-tokoferol (834 mg/kg) i δ-tokoferol (290 mg/kg), dok je ukupnih tokoferola 1,23 g/kg. Ulje soje je pravo ulje prosječnosti s nešto višim sadržajem tokoferola.

Ulje soje kao i suncokret ili šafranika može biti dio fine & jeftine kozmetike, od ulja za tijelo do krema za ruke i lice. Katkad se zna koristiti, uz ulja bogata laurinskom kiselinom, kao jeftina sirovina za sapune obogaćena njegujućom linolnom kiselinom. Osobno nemam iskustva u spravljanju macerata u ovom ulju, ali je to jedna od mogućih ideja.

Mora se paziti kod ljudi koji su alergični na soju: u SAD-u 4 od tisuću djece je alergično na soju. Stoga ovo ulje izbjegavamo kod atopičara.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeBistra tekućina blijedo žute boje neutralnog okusa i mirisa.
Relativna gustoćaoko 0,922
Indeks loma svjetla na 20 °Coko 1.475
Kiselinski broj mg KOH/gnajviše 0.5
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  10.0
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najviše 1.5
Sadržaj vode0.1
Udio masnih kiselina (%)
Masne kiseline manje od C:14najviše 0.1
C14:0 miristinska kiselinanajviše 0.2
C16:0 palmitinska kiselina9.0 - 13.0
C16:1 palmitoleinska kiselinanajviše 0.3
C18:0 stearinska kiselina2.5 - 5.0
C18:1 oleinska kiselina17.0 - 30.0
C18:2 linolna kiselina48.0 - 58.0
C18:3 α-linolenska kiselina5.0 - 11.0
C20:0 arahidična kiselinanajviše 1.0
C20:1 eikozenska kiselinanajviše 1.0
C22:0 behenična kiselinanajviše 1.0
Sadržaj sterola
Brasikasterolnajviše 0.3

*Ph. Eur.

Korisne reference

  1. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  2. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  3. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  4. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005

  5. Skin wound healing and phytomedicine: a review. Pazyar N, Yaghoobi R, Rafiee E, Mehrabian A, Feily A. Skin Pharmacol Physiol. 2014;27(6):303-10.