Tukuma


Astrocaryum vulgare Mar. = A. tucuma Wallace = A. awarra Vriese = A. guianense Splig. ex Mart., Arecaceae

ULJE PULPE

INCI: ASTROCARYUM VULGARE FRUIT OIL

Namjena: sredstva za sunčanje, osjetljiva koža sklona iritaciji, “anti-age” kozmetika

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: karotenoidi, linolna i oleinska kiselina

ULJE SJEMENKI

INCI: ASTROCARYUM VULGARE KERNEL OIL

Namjena: balzami za usnice, barovi za masažu, njega kose, emulzijski sustavi, izrada sapuna

Cijena: srednje skupo

Tajna ljekovitosti: laurinska i miristinska kiselina

Tukuma, pretpostavljate već i iz imena, još je jedan maslac Južne Amerike. Dobiva se iz ploda palme koja je vrlo agresivna i voli rasti na područjima poharanim požarom kao jedna od prvih vrsta koja osvaja teren. Plod tukume je jestiv i sadrži kao i avokado puno lipida, te karotenoide. Sastavni je dio mnogih slastica.

Kao da njegova egoztičnost nije dovoljna, tukuma ne daje samo jedan, već čak dva maslaca/ulja:

  1. maslac iz sjemenki
  2. ulje iz pulpe

Kako ne postoje norme, tako ćemo iz (4) napraviti usporedbu ova dva proizvoda.

 PulpaSjemenke
Osnovne karakteristike
Organoleptičke karakteristikeBlijedo narančasto do narančasto ulje, ponekad pastozno, karakterističnog mirisaBijela do blago roza krutina karakterističnog mirisa koji podsjeća na kavu.
Kiselinski broj mg KOH/g1.12±0.021.67±0.32
Indeks loma svjetla na 40 °C1.4508±0.00041.4512±0.0010
Peroksidni broj mEq O2/Kg1.72±0.210.46±0.21
Jodni broj82.0±1.5412.5±1.04
Saponifikacijski broj110.5±3.6231.4±4.3
Točka taljenja-oko 31 °C
Udio masnih kiselina
C8:0 kaprilna kiselinatragovi1.93±0.06
C10:0 kapratna kiselinatragovi1.95±0.03
C12:0 laurinska kiselinatragovi50.16±0.51
C14:0 miristinska kiselinatragovi24.44±0.32
C16:0 palmitinska kiselina13.86±0.126.21±0.14
C18:0 stearinska kiselina9.80±0.032.34±0.01
C18:1 oleinska kiselina46.81±0.178.36±0.05
C18:2 linolna kiselina26.13±0.124.16±0.04

Ulje iz sjemenki

Kao što se vidi iz tablice, ulje sjemenki sadrži visoku razinu laurinske i miristinske kiseline pa je to još jedan maslac, uz babasu, kokos i murumuru, koji ih sadrži u toj količini. Posljedica? Kao i uvijek – ulja i maslaci za masažu koji se brzo upijaju, pakunzi za kosu u njega kose, izrada sapuna koji se lijepo pjene.

Sadržaj sterola, među kojima dominira β-sitosterol, iznosi 1,07-1,42 g/kg. Sadrži samo 10 -20 mg/kg tokoferola među kojima je glavni udio α-tokoferola. Karotenoida ima manje od 10 mg/kg pa je ovaj maslac obično vrlo blijede boje.

Ulje pulpe

Ulje pulpe sadrži daleko više nezasićenih masnih kiselina, mahom oleinske i linolne. Sadrži puno više karotenoida, od 1,64 – 2,42 g/kg što je relativno visoka razina i možemo ga usporediti s buriti uljem. U njemu, kao i u buritiju, prevladava u potpunosti β-karoten, te u manjom mjeri i α-karoten. Sadrži 40 –  150 mg vitamina E (uglavnom α-tokoferola). Karotenoidi su već poznata grupa spojeva koja štiti kožu od oštećenja izazvanih stresnim okolišem, a primjenu nalaze u anti‐age kozmetici, o čemu je već puno bilo pisano kod ploda divlje ruže, buritija i pulpe pasjeg trna. Zbog karotenoida koristi se i za izradu sredstava za sunčanje, jer sprječava oštećivanje kože izazvanog UV zrakama.

Zahtjev za kvalitetom

Nema dovoljno podataka.

Korisne reference

  1. The kernel-fats of some members of the Palmae: Acrocomia sclerocarpa Mart. (Gru-gru palm), Manicaria saccifera Gaertn., Astrocaryum Tucuma Mart., Maximiliana caribaea Griseb., Attalea excelsa Mart. (Pallia palm), and Cocos nucifera Linn. (coconut). Collin G. Biochem J. 1933;27(5):1366-72.

  2. Latin American food sources of carotenoids. Rodriguez-Amaya DB. Arch Latinoam Nutr. 1999 Sep;49(3 Suppl 1):74S-84S.

  3. Identification and quantification of carotenoids, by HPLC-PDA-MS/MS, from Amazonian fruits. de Rosso VV, Mercadante AZ. J Agric Food Chem. 2007 Jun 27;55(13):5062-72.

  4. CHARACTERISATION OF THE OIL AND PROTEIN FRACTIONS OF TUCUMA (Astrocaryum Vulgare Mart.) FRUIT PULP AND SEED KERNEL Bora, PS, Narain N, Rocha NRVM, De Oliveira Monteiro AC, De Azevedo Moreira R Cienc. Tecnol. Aliment. 2001 Vol. 3, No. 2, pp. 111-116
  5. Amazon native flora oils: in vitro photoprotective activity and  major fatty acids constituents.  Polonini HC, Gonçalves KM, Gomes TBB, Brandão MAF, Chaves MdGAM, Raposo NRZB Rev. Bras. Farm. 2012 93 (1): 102-108
  6. Minor components in oils obtained from Amazonian palm fruits. Por Santosa MFG, Alvesb RE, Ruíz-Méndez MV Grasas y aceites octubre-diciembre 2013 64 (5) 531-536
  7. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013