Ucuuba (ucuhuba)


Virola surinamensis (Rol. ex Rottb.) Warb. Myristicaceae

INCI: VIROLA SURINAMENSIS SEED BUTTER

Namjena: maslaci i emulzijski sustavi za suhu kožu, “anti-age” kozmetika, njega kose, izrada sapuna

Cijena: srednje skupo ulje

Tajna ljekovitosti: masne kiseline; druge tvari u neosapunjivoj frakciji su vrlo slabo istražene

Moja opaska: neobičan maslac masne teksture i intrigantne boje.

Oralna uporaba: nepoznato

Ucuhuba (Virola surinaminensis) pripada u obitelj gdje je i muškatni orah. Na engleskom se naziva baboonwood, a na francuskom mouscadier fou. Raste u naplavnim ravnicama amazonskog bazena i često se skuplja direktno iz čamaca budući da raste uz same rijeke. Za potrebe proizvodnje, naravno, se uzgaja. Ova vrsta još uvijek je slabo poznata u Europi. Razni dijelovi (list, plod, sjemenke) koristile su se kako u prehrani tako i kao lijek, uključujući i malariju i reumatske tegobe. Kora se navodno koristi u šamanskim obredima kao blago pishodelično sredstvo. Mast (maslac) dobiven iz sjemenki, kada ga prvi puta vidite, ustuknete osim ako nije rafiniran. Obično je žuto smeđe boje i izgleda kao da vam je netko podvalio smeće. Relativno je ugodnog mirisa.

Od 1965. godine, kada se prvi put pojavljuje objavljen profil masnih kiselina, malo toga smo uspjeli doznati o tvarima koje su otopljene u ulju i o tome možemo samo spekulirati. To ne znači da je rizičan za uporabu. Ugodne je teksture na koži u balzamima i emuzlijskim sustavima. Spominje se kao najbolja zamjena za životinjske maslace u proizvodnji sapuna zbog zanimljivog profila masnih kiselina (miristinska kiselina) i finog omjera pjenjenja i tvrdoće.

Ucuhuba je fini maslac koji se dodaje u “anti-age” kozmetiku kao dodatna zaštita kože od isušivanja. Zbog zanimljivog profila masnih kiselina odličan je u kombinaciji s brazilskim orahom u pakunzima i kremama za kosu. Ionako ćete se i geografski zadržati na uljima Južne Amerike.

U balzamima za zaštitu jako suhe kože i regeneraciju razmislite o kombinaciji s tamanu uljem, no ostavljam i na vašoj mašti s čime ćete se igrati.

Zahtjev za kvalitetom*

Osnovne karakteristike 
Organoleptičke karakteristikeŽuto do svijetlo smeđa tvrda masna tvar karakterističnog mirisa.
Slobodne masne kiseline (%)najviše 2.0
Specifična gustoća0.900 - 0.930
Peroksidni broj mEq O2/Kgnajviše  30.0
Jodni broj22190
Saponifikacijski broj120 - 230
Sadržaj neosapunjive tvari (%)najmanje 2.0
Točka taljenja40 - 44 °C

*temeljem proizvođača, odveć malo podataka za kreiranje prijedloga raspona masnih kiselina. U prosjeku sadrži oko 20% C12:0 laurinske kiseline, 70% C14:0 miristinske kiseline i 8% C16:0 palmitinske kiseline (3).

Korisne reference

  1. Amazonian vegetable oils and fats: fast typification and quality control via triacylglycerol (TAG) profiles from dry matrix-assisted laser desorption/ionization time-of-flight (MALDI-TOF) mass spectrometry fingerprinting. Saraiva SA, Cabral EC, Eberlin MN, Catharino RR. J Agric Food Chem. 2009 May 27;57(10):4030-4

  2. Brazilian oils and butters: the effect of different fatty acid chain composition on human hair physiochemical properties. Fregonesi A, Scanavez C, Santos L, De Oliveira A, Roesler R, Escudeiro C, Moncayo P, De Sanctis D, Gesztesi JL. J Cosmet Sci. 2009 Mar-Apr;60(2):273-80.

  3. Analysis of triglycerides by consecutive chromatographic techniques. II. Ucuhuba kernel fat. Culp TW, Harlow RD, Carter Litchfield C, Raymond Reiser R  Journal of the American Oil Chemists Society November 1965, Volume 42, Issue 11, pp 974-978