Zeleni čaj, sjemenke


Camellia sinensis (L.) Kuntze i C. oleifera C. Abel, Theaceae

INCI: CAMELLIA SINENSIS SEED OIL; CAMELLIA OLEIFERA SEED OIL; CAMELLIA RETICULATA SEED OIL; CAMELLIA KISSI SEED OIL; CAMELLIA JAPONICA SEED OIL

Namjena: suha i mješovita koža, pakunzi za kosu i nokte

Cijena: srednje skupo, u Aziji jeftino

Tajna ljekovitosti: oleinska kiselina, u manjoj mjeri linolna kiseline

Moja opaska: naizgled ništa posebno, no nekom će se dopasti osjećaj ovog ulja na koži

Oralna uporaba: u istočnoj Aziji prehrambeno ulje

Ulje kamelije i nije toliko nepravilan izraz, jer se dobiva iz nekoliko vrsta roda Camellia, najčešće iz vrste C. oleifera (“ona koja daje ulje”), ali iz sjemenki planetarno poznate vrste zelenog čaja. Puno ćete priča naći o ovom ulju, a dosta se njih vezuje uz vrstu zelenog čaja, koji je postao ne samo popularni napitak, već i lijek. Tako ćete naći da ulje sadrži puno katehina, što nije točno jer se on slabo topi u ulju, kako djeluje protiv HPV-a, a to isto nije točno jer je ekstrakt lista zelenog čaja lijek protiv HPV-a… I tako svašta. O zelenom čaju ćemo još i pričati u knjizi. Ulje kamelije tradicionalno se koristilo na dalekom istoku kao ulje za kuhanje, ali i za pakunge za kosu, njegu kože i noktiju. Ne sadrži ništa izrazito ljekovito, zna sadržavati preko 80% oleinske kiseline, te linolnu kiselinu, ali se zato dobro upija i iznimno je neutralno i nenametljivo. Odlična je nosiva baza za ljekovitije sastojke, a lijepo se i emulgira. Tko ga kupuje povoljnije u većim količinama, zgodno je za znati da se koristi i u proizvodnji sapuna. Premda nema spektakularni sastav, dio je tradicije njege kože istočne Azije kao što je kod nas badem. Zanimljivo, jedna studija je pokazala kako ulje vrste Camellia japonica (tsubaki) povećava sintezu kolagena u koži. Antioksidativne tvari u ulju slične su sezamovom ulju (sezamin).

Čini mi se da kupce privlači svojim nazivom, jer kamelija sugerira arhaičnu ljepotu, kao da pričate priču o Dami s kamelijama. Ne znam kako će se vama dopasti, ali će vam možda biti baza za izradu ulja za njegu tijela i lica, pogotovo ako želite blago i neutralno ulje.

Zahtjev za kvalitetom

Ulje tipično sadrži preko 60% oleinske kiseline.

Korisne reference

  1. Chemical composition of seed oils in native Taiwanese Camellia species. Su MH, Shih MC, Lin KH. Food Chem. 2014 Aug 1;156:369-73.

  2. [Discrimination of pressed and extracted camellia oils by Vis/NIR spectra combined with UVE-PLS-LDA]. Wen ZC, Sun T, Geng X, Liu MH. Guang Pu Xue Yu Guang Pu Fen Xi. 2013 Sep;33(9):2354-8.

  3. Triacylglyceride, antioxidant and antimicrobial features of virgin Camellia oleifera, C. reticulata and C. sasanqua Oils. Feás X, Estevinho LM, Salinero C, Vela P, Sainz MJ, Vázquez-Tato MP, Seijas JA. Molecules. 2013 Apr 18;18(4):4573-87.

  4. Stereospecific positional distribution of fatty acids of Camellia (Camellia japonica L.) seed oil. Noh S, Yoon SH. J Food Sci. 2012 Oct;77(10):C1055-7.

  5. Triacylglycerols composition, oxidation and oxidation compounds in camellia oil using liquid chromatography-mass spectrometry. Zeb A. Chem Phys Lipids. 2012 Jul;165(5):608-14

  6. Anti-inflammatory activity of Camellia japonica oil. Kim S, Jung E, Shin S, Kim M, Kim YS, Lee J, Park D. BMB Rep. 2012 Mar;45(3):177-82

  7. Fatty acid composition and antioxidant activity of tea (Camellia sinensis L.) seed oil extracted by optimized supercritical carbon dioxide. Wang Y, Sun D, Chen H, Qian L, Xu P. Int J Mol Sci. 2011;12(11):7708-19.

  8. Effect of Camellia japonica oil on human type I procollagen production and skin barrier function. Jung E, Lee J, Baek J, Jung K, Lee J, Huh S, Kim S, Koh J, Park D. J Ethnopharmacol. 2007 May 30;112(1):127-31.

  9. Antioxidant activity and bioactive compounds of tea seed (Camellia oleifera Abel.) oil. Lee CP, Yen GC. J Agric Food Chem. 2006 Feb 8;54(3):779-84.

  10. Unsaponifiable Matter in Plant Seed Oils. Springer-Verlag Berlin Heidelberg 2013

  11. Edible Oil Processing, 2nd Edition Wolf Hamm (Editor), Richard J. Hamilton (Editor), Gijs Calliauw (Editor)  July 2013, Wiley-Blackwell

  12. Vegetable Oils in Food Technology: Composition, Properties and Uses, Second Edition Frank D. Gunstone Blackwell Publishing 2011

  13. Bailey’s Industrial Oil and Fat Products (6 Volume Set) By Fereidoon Shahidi: Wiley-Interscience; 6 edition 2005