Drugi macerati


Tratinčica

Bellis perrenis L., Asteraceae

Ljepota prirode ne nalazi se samo u grandioznim čudima, već u sitnim bićima. “Čak i najmanje biće može skrenuti tijek budućnosti” rekla bi mudra i moćna vila Galadriel iz Gospodara prstenova prije no što se Frodo uputio dalje u svoj usud uništenja zlog prstena. Tratinčica možda ne može uništiti prsten zla koji vreba nad ovim planetom, ali sigurno može učiniti mnoge ljude ljepšima. Premda je odvajkada prisutna u našoj blizini, od renesanse se počinje intenzivnije koristiti u službi ljudske ljepote. U ovoj knjizi spomenut ćemo je još jednom – u vodenom ekstraktu. Kao i vodeni ekstrakt, uljni macerat tratinčice pomaže kod “staračkih pjega”, pa ćemo kod emulzijskih sustava brižnije razmotriti njegovu upotrebu. Smiruje crvenilo kože, pojačava ishranu kože i izvrstan je za njegu stanjene kože. Možda ćete ovaj macerat spravljati relativno rijetko jer se i do sada gotovo uopće kod nas nije spominjao, niti se mogao komercijalno nabaviti. Za macerat će vam trebati:

  1. suhi cvijet tratinčice (nipošto svjež!),
  2. biljno ulje za maceraciju.

U staklenu čašu stavite suhi cvijet tratinčice i samo vrlo blago pritisnite, kako bi cvjetovi ostali dovoljno rahlo složeni. Dodajte biljno ulje tako da ga bude 2-3 cm iznad cvjetova. Uz povremeno miješanje, ostavite da odstoji 3 tjedna. Potom dobro iscijedite uz pomoć preše, slično kako se radi i s maceratom nevena. Procijedite kroz sitnu mrežicu i ostavite u boci da se slegnu manje čestice. Odlijte bistri macerat u tamnu bocu.

Gardenia Inka (Llave t’ika)

Tripodanthus acutifolius (Ruiz & Pav.) Tiegh., Loranthaceae

Zbog nedostupnosti svježe sirovine, ovaj macerat vjerojatno nećete spravljati sami. Ako se kojim slučajem odselite u Južnu Ameriku, slobodno ga proizvodite, uvijek ćemo biti zainteresirani za kupnju. Macerat gardenije Inka plijeni pažnju zanosnim, gotovo parfemskim mirisom. Stoga je idealan dodatak za njegu kože ljudi koji vole profinjene mirise. Aktivni spojevi daju koži vlažnost, a uglavnom se koristi za suhu i mješovitu kožu te za pakunge za kosu. Macerira se u ulju brazilskog oraha, koje se vrlo brzo upija, ali i u uljima badema te drugima. Tripodanthus je inače parazitska biljka slične biologije kao i imela. Macerat je komercijalno dostupan na tržištu Europe.

Indijska smokva, macerat plodova

Opuntia ficus indica (L.) Mill., Cacataceae

Osim biljnog ulja indijske smokve, od iste biljke se dobiva macerat spravljen u uljima poput suncokreta i badema. Ugodnog, vodenog mirisa, macerat indijske smokve sadrži cijeli koktel aktivnih tvari: karotenoide, vitamin E i tokotrienole, fitosterole te alkohole poput heksakozanola. Snažno potiče regeneraciju kože, brzo se upija i omekšava kožu, jedan je od skrivenih sastojaka skupih anti‐age preparata, daje koži sjaj i elasticitet. Na žalost, ovaj je macerat relativno rijedak i poznat profesionalcima, no dostupan je.

Urukum (anato)

Bixa orellana L., Bixaceae

Macerat urukuma iznimno je bogat karotenoidima, još više nego macerat mrkve. Spravlja se maceriranjem praha urukuma u biljnim uljima poput badema, marelice, suncokreta i drugih ulja. Prisustvo karotenoida daje mu intenzivno crvenu boju. Karotenoidi su neobične strukture – uz prisutan β-karoten, urukum sadrži biksin i norbiksin. Kremama daje snažno žutu do narančastu boju. Kako je prah urukuma dostupan možete ga spraviti i sami, na sličan način kao i macerat centele. Trebat će vam:

  1. 1 maseni dio praha urukuma npr. 20 grama
  2. 9 masenih dijelova biljnog ulja poput badema ili marelice npr. 180 grama

Dobro izmiješajte i ostavite 2 tjedna da se prah urukuma slegne. Potom oprezno odlijete sloj ulja koje je već postalo crveno od karotenoida. Koristi se u kozmetici kao i macerat mrkve, kod anti age kozmetike, te u pripravcima za sunčanje. U pakunzima za kosu, kosi daje crvenkasti odsjaj.