Gotu kola (centela)


Centella asiatica (L.) Urb. (=Hydrocotyle asiatica), Mackinlayaceae

Kada sam započinjao edukaciju iz kozmetike i fitoterapije, gotu kola je bila potpuno nepoznata biljka. Tek oni koji su proučavali ajurvedu, bili su svjesni njezine upotrebe. Tisućama godina ova je biljka poznata u indijskoj medicini, budući da je samonikla u području jugoistočne Azije i Oceanije.  Premda je njezina upotreba u tradicionalnoj i modernoj medicini prilično seriozna i uključuje vensku insuficijenciju i regeneraciju živčanih stanica, ovdje ćemo razmotriti blagodati lipidnog macerata gotu kole. Ono što je u našim krajevima macerat gospine trave i gaveza, to je u indijskoj fitoterapiji macerat gotu kole, koji koži daje sjaj i ljepotu, a pomaže kod regeneracije i raznih upalnih procesa. Koristio se uz ulje chaulmoogre čak i kod lepre. Brojni spojevi triterpeni, azijatikozidi, odgovorni su za ovaj ljekovit učinak.

Premda striktno naveden u monografijama Svjetske zdravstvene organizacije, ovaj macerat bi i dalje plutao u svijetu zaborava da nije moćne kozmetičke industrije i još moćnijeg motivatora najstrašnije “bolesti” današnjice – celulita. U zadnjih nekoliko godina gotu kola je doživjela opravdanu renesansu. U francuskoj školi fitoterapije njen se macerat dugo koristi kod teških oblika celulitisa, upalne bolesti potkožnog tkiva, djelujući na vezivno tkivo i pospješujući njegovo remodeliranje. Time se smanjuju slavne neravnine oblika kore naranče, ali i potiče regeneracija ožiljnih tkiva i keloida. Stoga, upregnite moć gotu kole u vašu korist. Komercijalni macerat gotu kole bezobrazno je skup, a možete ga spraviti i sami. U našoj zemlji gotu kola se može nabaviti u obliku suhe mljevene biljke, odnosno pulvisa. To silno olakšava njegovu upotrebu, a kako, vidjet ćete iz sljedeće recepture. Ostaje nam pitanje – u kojem ulju spraviti macerat gotu kole? To može biti po vašem odabiru i ne morate se limitirati samo na jeftinija ulja. Koristite li ga za spravljanje pripravaka za celulit, vjerojatno ćete posegnuti za uljima badema, makadamije, lješnjaka, marelice, sjemenki grožđa i sličnim uljima. Koristite li ga za njegu lica ili si jednostavno želite spraviti malo “finiji” macerat, odnosno hranjiviji i ljekovitiji, možda ćete odabrati i plod divlje ruže ili čak i noćurak. Ovo je prilično “perverzna” kombinacija, ali zašto ne? Čemu služi život ako nije i igra?

Postupak maceriranja

Za razliku od kantariona ili nevena, priprema macerata gotu kole iznimno je jednostavna.

Za prvi korak dat ću vam osnovnu recepturu za spravljanje macerata. On se dobiva maceriranjem jednog masenog dijela praha (pulvisa) gotu kole i devet masenih dijelova biljnog ulja.

Za cca 500mL macerata treba vam jedan dio praha (pulvisa) centele i devet dijelova ulja. Primjerice, za pola kilograma treba će vam:

  1. 50 g pulvisa centele,
  2. 450 g biljnog ulja.

Dobro izmiješajte; nakon miješanja nastaje ružna blatna masa koja ne ostavlja puno nade da će nastati išta suvislo, a kamoli tako fini macerat. No, ostavite da se slegne tijekom dva do tri tjedna i u tom vremenu nemojte miješati macerat kao kod izrade kantariona ili nevena! Nakon dva tjedna situacija postaje puno bistrija: nastaje gornji, relativno bistri sloj macerata i gotovo zacementirani čvrst talog. Da je maceracija bila uspješna, vidjet ćete po promjeni boje: maceriranjem se oslobađaju zelenkasti spojevi koji mijenjaju boju ulja, sličnu nekim vrstama maslinovog ulja. Nježno odlijte gornji, zelenkasti sloj macerata i spremite u tamnu bocu. Ovisno o odabranom ulju, po želji možete dodati i neki prirodni konzervans. Ne bacajte ostatak! Uljem prožeta masa odličan je pilign ili hranjiva maska za lice i tijelo.

Tehnički napredniji od vas mogu nastali macerat centrifugirati ili filtrirati kroz uljne filtere kako bi postigli potpunu bistrinu.

Vrlo važna opaska: za spravljanje macerata koristite isključivo pulvis (prah) suhe biljke, a ne suhi standardizirani ekstrakt koji se koristi za spravljanje oralnih ljekovitih oblika. Budući da je suhi ekstrakt nastao ekstrakcijom u etanolu i vodi, lišen je optimalne količine u ulju topljivih ljekovitih tvari.

Djelovanje macerata gotu kole

Macerat gotu kole je toliko koristan a podcijenjen macerat. Koristi se kao čisti macerat ili u balzamima za regeneraciju kože – za tu namjenu ga čak preporučuje Svjetska zdravstvena organizacija. Ne treba zaboraviti da je gotu kola odličan venetonik i limfotonik te je obavezni sastojak ulja, gelova i emulzijskih sustava koji pomažu kod venskih tegoba, otečenih i umornih nogu te kod slavnog celulita. Vrlo je pametno koristiti upravo macerat gotu kole kod celulita, zajedno s eteričnim uljima. Potpuno je siguran, pa kad trudnice predostrožnosti radi izbjegavaju eterična ulja, za celulit i otečenost nogu mogu koristiti samo ovaj dragocjeni macerat. Gotu kola je odličan macerat za anti-age kozmetiku, sam ili u bezbroj kombinacija uljnih seruma i emulzijskih sustava.

Uz takve pohvale i njegovu jednostavnost – što vas zaustavlja da ga sami spravljate?