Lavanda i smilje


Lavanda

Lavandula officinalis L., Lamiaceae

Toliko je već rečeno o lavandi, toliko je poznata ova biljka, da ne znam isplati li se pisati panegirike o njoj. Chanter les louanges, pjevala je Céline Dion u svojoj pjesmi Pour que tu m’aimes encore (Da me ponovo voliš), jer jednom kad vidite divlju lavandu, uvijek ćete htjeti da je ponovo vidite i zavolite. Neka vas put odnese jednom na jug Francuske, ali daleko od gužvi mondenog Cannesa. Dalje čak i od Grassea, prijestolnice mirisa koja to više nije, već je mjesto za hvatanje prosječnih turista. Takva mjesta Francuzi zovu attrape touriste, zamka za turiste. Doista, ljepota svake zemlje počinje dalje od ruta kojima vode turistički vodiči. Iznad Grassea počinje stvarna priča o biljci lavandi. Edith Piaf, koja je čudnovatom igrom sudbine upravu umrla u tom mjestu, zvali su glasom nacije. Tako je i lavanda – miris i šarm Francuske, ma gdje rasla. Iznad sjaja Azurne obale, u brdima visoke Provanse, ako se tamo vozite automobilom krajem srpnja, odjednom ćete vidjeti skroman, ljubičast cvijet. Tu završava svaka priča, a počinje poezija. Izdržljiva je ovo biljka – šibana je vjetrom i snijegom na temperaturama od -30 °C, a ljeti je vruće kao na Paklenici. Priroda kao da od nečeg surovog uvijek stvori kontrapunkt s nečim nježnim. Svima je poznato njeno eterično ulje, a vrlo malo ljudi spravlja ili koristi macerat ove divne biljke. Stoga, zašto ne?

Priprava macerata

Radite macerat s pravom lavandom, a ne lavandinom. Destiler Alain Durante zlobno kaže kako lavandin ima miris po ribi. Ako se i ne složimo s njim, treba znati da je upravo prava lavanda najnježnijeg mirisa i djelovanja na kožu. Da me ne bi krivo shvatili, i lavandin se može macerirati, ali ćete dobiti i macerat snažnijeg i bockavijeg mirisa s više kamfora. Danas i u Hrvatskoj ljudi uzgajaju pravu lavandu, a ne samo lavandin. Cvjetove, koje uberete i očistite od stabljike, samo kratko prosušite, možda preko noći, jer se oni ionako beru preko dana, kada je sunce najjače i kad je cvijet gotovo pa suh i prepun eteričnog ulja. Cvjetove rahlo posložite u čašu. Odabir ulja je presudan. Naime, miris lavande je diskretan, stoga samo ulje mora imat vrlo neutralan i diskretan miris. To mogu biti badem i kukui, te eventualno dezodorirano ulje suncokreta, koje kod nas nije dostupno. Napunite ulje oko dva prsta iznad cvjetova. Ostavite da se macerira 2-3 tjedna uz miješanje 2-3 puta tjedno. Nastali macerat procijedite, dobro istisnite cvjetove i ostavite 2 tjedna da se slegne pelud i manje nečistoće.

Macerat lavande, za razliku od intenzivnog eteričnog ulja lavande, diskretnog je mirisa koji podsjeća na buket svježe lavande. Osim otopljenog eteričnog ulja, macerat sadrži i druge ljekovite spojeve, poput protuupalne ružmarinske kiseline. Regenerira kožu, smiruje opekotine nastale sunčanjem, njeguje kožu, a kako se spravlja u bademu, dobar je za sve tipove kože. Izvrstan je kao ulje za masažu, jer smiruje i djeluje protiv stresa – upravo je zbog toga i danas lavanda planetarno popularna. Jednako je dobar za njegu kože male djece, kao i u uljnim smjesama za hranjenje i najrazmaženije kože lica. Gotovo efemerna ljepota lavande leži u njenoj skromnosti i nenametljivosti.

smilje

Smilje

Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil., Asteraceae

Drago mi je da danas sve više ljudi spravlja ovaj zaboravljeni macerat. Glavni adut smilja je eterično ulje koje postupkom maceracije prelazi u biljno ulje. Ovo je odlična alternativa dodavanju vrlo skupog eteričnog ulja u kozmetiku. Smilje je postalo kultni “anti age” sastojak kozmetike te kao i lavanda potipče regeneraciju kože. Berite smilje u doba njegove cvatnje, što je peti i šesti mjesec, i to svježe žute cvjetove a ne već ocvale smeđe cvjetove. Berite upravo cvjetove a ne cijelu biljku jer će i miris macerata time biti finiji. Cjetovi se ubiru po sunčanom danu, te macerat spravljajte isti dan od posve svježih cvjetova. Spravlja se kao i lavanda, ali maceriranje neka se odvija kroz 3-4 tjedna. Odabir biljnog ulaj je također presudan, pa kao i kod lavande odaberite ulja neutralnog mirisa. Ipak, smilje daje dosta intenzivan miris maceratu, stoga, ako malo štedite novac, možete posegnuti i za jeftinijim biljnim uljima poput suncokreta i marelice.