Ljiljan i monoi


Bijeli ljiljan

Lilium candidum, L., Liliaceae

Puno je nedaća prošlo balkanskim krajevima. Umjesto da nas obogate, razlike naroda i tradicija nas zaratiše, katkad i unutar istih nacija. Možda je vrijeme da prihvatimo i dobre strane različitosti. Stoljetna tajna lijepog tena Bosanki polako odlazi u zaborav; opstale su još samo gastronomske delicije koje traju poput baklave i rahat lokuma. Vrijeme je da se još takvih naslada, ovog puta kozmetičkih, polako ponovno otkrije i otme zagrljaju zaborava. Ljiljan nije samo simbol Bosne, jer ljiljana je bilo kada nije bilo niti ljudi, a bit će ih vjerojatno i kada mi izumremo. Bijeli, pomalo mističan cvijet kočoperio se na  mnogim grbovima u Europi iz čisto estetskih razloga. Za tim cvijetom vječne mladosti iz istih razloga posegnu i žene. Svježi cvjetovi potapaljani su u razna ulja i masti kako bi lijep, aristokratski svijetli ten dali i običnim ljudima.

Ljiljan, svjež i nevino bijel, daje novu mladost koži. Obnavlja je i vjerojatno je jedan od najstarijih anti-agepreparata. Smiruje upale i…zašto filozofirati? Daje ljepotu. Premda se uzgaja kao ukrasno cvijeće u vrtovima, danas ga srećemo sve rjeđe i pretpostavljam kako macerat nećete spravljati sami, već ćete ga kupovati. No, ako ipak poželite, receptura je vrlo jednostavna. Trebat će vam:

  1. 8-10 svježe ubranih, potpuno rascvalih cvjetova bijelog ljiljana,
  2. pola litre nekog finog biljnog ulja poput badema.

Stavite u staklenu čašu i ostavite dva tjedna. Ne stavljajte na direktnu sunčevu svjetlost, a tu i tamo nježno promiješajte. Nakon dva tjedna oprezno ocijedite ulje bez puno istiskivanja cvjetova.

Nastali macerat nije rajskog mirisa kao što je macerat monoija, ali je zato njegova primjena vrlo ugodna. Koristi se za svakodnevnu njegu zrele i suhe kože te kože kojoj treba vratiti sjaj, mladost i sreću. Kao i drugi macerati, koristi se i u emulzijskim sustavima te pakunzima za kosu. Ima reputaciju da daje tonus stanjenoj koži i štiti kožu zimi kada vam lice napadaju hladni vjetrovi. Uz veliki odabir macerata, možda će samo profinjenim sladokuscima pasti na pamet da izrađuju ili koriste ovaj dragocjeni macerat. Možda ste to baš vi.

Monoi (Tiaré)

Gardenia taitensis DC, Rubiaceae

Toliko je raskošnih i ljekovitih biljaka priroda podarila našim krajevima, no htjeli mi to ili ne, uvijek nas iznova namami raskoš tropskih i egzotičnih krajeva i nevjerojatnih biljnih vrsta koje tamo prebivaju. U srcu Francuske Polinezije bijelim cvijetom cvate monoi, raskošnog, zanosnog i afrodizijačkog mirisa, kao da je došao iz neke bajke ili čak ravno iz rajskog vrta. Eterično ulje monoija sadrži aromatične spojeve koje nalazimo u razvikanom cvijetu ylang ylang, no sama mirisna nota je diskretnija i, usudio bih se reći, ugodnija.

Teško da ćete sami raditi ovaj macerat, no ako vas usud ponese na transplanetarni put do Francuske Polinezije (u neku ruku do jedne potpuno drugačije Francuske od one koje zamišljamo), zapamtite da je izrada macerata vrlo jednostavna. Na litru hladno prešanog ulja kokosa dodaje se točno 80 svježe ubranih cvjetova monoija. Ako vam je taj isti usud dao mogućnost da uživate u rajskim vrtovima tijekom 2-3 tjedna, točno će vam toliko vremena i biti potrebno da nastane ovaj divan macerat, spoj ugodnog mirisa kokosa i zanosnog mirisa monoija. Ne zaboravite, morat ćete provesti još jedan bitan faktor u proizvodnji ovog macerata – proštetati plažama Tahitija i pronaći nekoliko ljušturi školjki i rakova i dodati tijekom maceriranja u kokos. Kažu da upravo to daje završni “štih” ovom maceratu. Cijeli ovaj posao djeluje toliko stresno – branje cvjetova ujutro, šetnja po plažama i namakanje u kokos – da bih se odmah mijenjao za ovo zanimanje da mi ponude. Dok ne budemo mogli konkurirati za ovakve poslove, ostaje nam tek kupnja komercijalnog preparata.

Kao i mnoge druge rajske stvari, čini se da mu je glavna uloga čisto ljudsko uživanje u čulima. Premda ljekoviti spojevi iz monoija njeguju kožu, smiruju nadražajne procese i potiču regeneraciju, budimo iskreni: postoje drugi, ljekovitiji macerati koji će bolje odraditi tu ulogu, poput nevena, kantariona ili brđanke. Stoga pustimo sada tlapnje farmaceutskog jezika i kažimo: ovaj macerat su stvorile dobre vile prirode da bi nas podsjetile kako je barem dio ljudskog života namijenjen i čistom užitku.

Iznimno ugodan kao macerat za masažu, u pakunzima za kosu, laganim i hranjivim kremama, balzamima za usne… primjena je bezbroj. Lijepo se slaže s maceratom vanilije, kakao maslacem, drugim egzotičnim eteričnim uljima poput nerolija, ylang ylang-a, pačulija, destiliranog peru balzama i mnogo čemu drugome što ćemo još upoznati.

Budite oprezni, na inozemnom tržištu naći ćete razne monoi macerate, na žalost s dodanim sintetskim mirisima koji potpuno unište prirodnu diskreciju i raskoš. Stoga budite obazrivi i tražite isključivo potpuno prirodni macerat.