Ranjenik


Malo je biljaka svojim imenom vezano za djelovanje jedne biljke, kao što je to slučaj s ranjenikom. Već naziv iz hrvatskog jezika govori za što ju je narod odvajkada koristio, liječenje rana. Latinski naziv potječe od riječi vulnus (genitiv: vulneris), što isto znači rana, ozljeda. Ne bi čovjek vjerovao koliko snage ima ova mala biljka koju jedva da zamijetite u travi. Kao što bismo očekivali od jedne biljke koja liječi rane, ona je vrlo otporna. Šećete li se u svibnju vrhovima sjevernog Velebita, gdje malo otpornih biljaka uspije preživjeti studene zime i žarka ljeta, zamijetit ćete kako se polja žute od jednog neobičnog cvata, a upravo je to ranjenik. Ranjenik je i više od tradicionalne biljke, jedna poznata kozmetička linija ima proizvode s njegovim ekstraktom. Komercijalni macerat ranjenika nije uopće dostupan, stoga vas želim potaknuti da ga sami napravite. Bere se cvat (cvijet) u dobi cvatnje što je obično u petom mjesecu. Biljka nije zaštićena i smije se ubirati, za razliku od brđanke. Kako ima karakterističan cvat s listovima koji poput prstiju drži cvijet na dlanu, lako ćete ga ubrati. Opet vrijedi molba – molim, ne čupajte je iz korijena i nemojte opustošiti cijelu livadu, pustite da se rasije za sljedeću godinu.

Ubrane cvjetove prosušite na suhom mjestu oko tjedan dana. Potom cvjetove posložite u staklenu posudu i pritisnite. Možete macerirati u bilo kojem ulju koje želite, no sugeriram da to bude neko “finije” ulje koje se lijepo upija, a koje odgovara za sve tipove kože. To može biti badem ili marelica, no odat ću vam jedan recept za vrlo “perverzni” macerat, u ulju kukuija. Kukui je ulje koje se iznimno brzo upija kroz kožu, pogodno je za sve tipove kože, a vrlo je hranjivo. I – skupo je. To će vas nagnati da odate priznanje ranjeniku i da ga koristite s posebnim dignitetom. Prelijte ulje kukuija 1 prst iznad razine cvjetova. Ostavite na toplom mjestu, ali ne i na direktnoj sunčevoj svjetlosti kroz 4 tjedna. Miješanje 2-3 puta tjedno je obavezno, jer je cvat vrlo “spužvast” i upije većinu ulja. Kako je kukui skupo ulje, sugeriram da ga konzervirate vitaminom E (pogledajte u prethodne macerate u kojoj koncentraciji) i CO2 ekstraktom ružmarina. Nakon što je biljka macerirana, dobro ocijedite prešanjem, pustite u poklopljenoj posudi da se slegne kroz tjedan ili dva, a potom oprezno odlijte macerat u tamnu bocu.

Macerat ranjenika ne samo da regenerira kožu, već ga bije glas da normalizira njenu funkciju – odveć masna koža prestat će stvarati višak sebuma, a suha koža će postati snažnija, vlažnija i ljepša. Znam da se sve reklamira da daje “iznimnu mekoću koži”, ali za obaj macerat to doista i vrijedi. Ovo je i odličan macerat za mješoviti tip kože. Koristite li ga za masnu kožu, pametno je macerirati ga u jangu ulju ili lješnjaku. Kako potiče iz sasvim druge obitelji nego što je neven, stolisnik i kamilica (porodica Asteraceae), dobar je za primjenu kod svih koji su alergični na biljke iz navedene obitelji.