Sastojci balzama

Lijepo je graditi kuću iz temelja. Kada smo naučili macerate i biljna ulja dobili smo cigle odnosno gradivni materijal. Izolacija i energetski kablovi koji daju funkcionalnost bit će aktivni dodaci, eterična ulja i apsolute, CO2 esktrakte, vitaminske dodatke. Žbuka i igra teksturama površina bit će možda pojačivači apsorpcije, ali i emulgatori. Još nam nedostaje cement bez kojeg se sve ruši i bez kojih nema strukture balzame, a to su voskovi i djelomično maslaci. Meni je stoga posao sada lagan. Da utvrdimo, osnovni sastojci su:

  1. voskovi, koji su povijesno najstariji dodatak. Ovdje možemo ubrojiti i kemijski obrađene voskove i polusintetske voskove poput cetil-palmitata ili cera belina, koji i ugušćuje i pojačava apsorpciju
  2. maslaci, koji su ništa drugo do pastozna biljna ulja. Oni su već opisani u biljnim uljima, jer bi bilo terminološki nekorektno da sam iz izdvojio posebno od biljnih ulja. No ovdje ih izdvajam jer također daju svojstvo filmogenosti ali i ugušćivanja balzama u prepoznatljivi oblik.
  3. biljna ulja koja hrane kožu ili djeluju ljekovito. Razmišljajte ovako: gotovo bilo kojoj recepturi u biljnim uljima možete dodati 10% pčelinjeg voska i dobit ćete balzam. Naravno, ne očekujte brzo upijanje.
  4. macerati koje smo već više puta naglasili: kantarion, gotu kola, neven, stolisnik, samo su neki od češće korištenih macerata.
  5. CO2 esktrakti rado su viđen gost jer pokazuju ljekovito djelovanje (neven, njemačka kamilica…). Isto se odnosi i na eterična ulja koja osim djelovanja daju i ugodan miris.
  6. koemulgatori, tvari koji pokazuju svojstva sličnim emulgatorima i pojačavaju emulzijsku moć, ali se pravilnije klasificiraju u modifikatore konzistencije. Neki od primjera su cetanolni i cetostearilni alkoholi, gliceril-monostearat te stearinska kiselina. Njihova je funkcija dodatna zaštita, ugušćuvanje proizvoda ali i sposbnost zadržavanja vode na koži bez obizra što sam proizvod ne sadrži vodu.
  7. pravi emulgatori, koje ćemo daleko detaljnije upoznati u poglavlju o emulzijama. I koemulgatori i emulgatori imaju za funkciju da stvaraju s vlagom na koži emulziju i time pojačavaju prodor u kožu i sprječavaju nastanak premasnog filma na koži. Oni na taj način i ovlažuju kožu. Ne koriste se svi emulgatori – vjerojatno najpoznatiji takav sastojak je lanolin.
  8. kao i kod biljnih ulja dodajemo antioksidanse poput CO2 esktrakta ružmarina.

PODSTRANICE: