(Ko)emulgatori


Emulgatori i koemulgatori (tvari koje potpomažu funkciju emulgatora) naizgled nemaju što tražiti u balzamima koji su anhidrični sustavi (bez vode). Ipak, oni imaju dvije važne funkcije:

  1. mogu se koristiti kao dodatni ugušćivači balzama te utječu na teksturu. Najpoznatiji su Lanette 16 (INCI: CETYL ALCOHOL), Lanette O (INCI: CETEARYL ALCOHOL) i gliceril-monostearat (GMS, INCI: GLYCERYL STEARATE). Oni poput voskova ugušćuju, ali istovremeno i malo umanjuju masnoću teksture. Pružaju također i dodatnu okluziju (zaštitu) kože. Mala im je zamjerka što se znaju grudati u formulaciji. Kkao bismo to izbjegli, obično ih koristimo oko 0,5-2%, vrlo rijetko kada više.
  2. i prethodno nabrojani, a pogotovo emulgatori osim na teksturu utječu i na vlažnost kože. Naime, sama naša koža sadrži emulzijski sustav čija je funkcija zaštita vlage u i na koži. Zbog toga su nam emulgatori dodatni ovlaživači u paradoksalno anhidiričnom sustavu. No, nisu svi emulgatori namijenjeni balzamima. Neki bi bili nestabilni bez vodene faze i uništavali bi strukturu balzama, neki bi bili čak i agresivni. Najpoznatiji emulgator koji se koristi je lanolin (INCI: LANOLIN). O njemu ću puno puno više govoriti kod emulzijskih sustava. Svojom specifičnom strukturom tekućih kristala zadržava vlagu i odlično štiti te nadopunjuje zaštitini efekt voskova. Dodaje ga se u prosjeku 5-15%.

Primjena koemulgatora i emulgatora nije uvijek nužna te će ovisiti kakav efekt želimo postići. Primjerice, ako koristimo balzam za njegu jako suhe kože, prisustvo lanolina može nam biti od velike pomoći.