Cera bellina


INCI: POLYGLYCERYL-3 BEESWAX

Možda nije fer da priču započinjemo voskom koji je obrađen, ali se držim abecednog rasporeda. Što je Cera Bellina? Kod emulgatora vrlo ćemo se detaljno upoznati s pojmom prirodnih tvari obrađenih postupcima zelene kemije o kojem je već bilo riječi u uvodu. Pčelinji vosak već je tisućama godina popularan ima ima svoje prednosti i mane. Napretkom kemije stvoreni su brojni derivati voska kojim smo htjeli poboljšati osobine pčelinjeg voska – gustoća, tekstura, emulzijska moć… Tako je do sada nastalo ukupno 31 registrirana nova sirovina samo od pčelinjeg voska, no većina njih nije bila napravljena sukadno zahtijevima ekološke kozmetike, primjerice, koristili su se derivati pčelinjeg voska s polietilen-glikolom ili silikonima. No, nastajale su i drugačije i prihvatljivije sirovine.

Cera bellina je kreirala tvrtka Koster Keunen. Slobodne masne kiseline, inače normalno prisutne u pčelinjem vosku, odabrane su kao cilje obrade i one su “spojene” u poliglicerilni derivat, donosno vezane su za poliglicerol. To je proces koji ćemo upoznati kod emulgatora Emulium kappa. Na taj način izmijenjene su osobine pčelinjeg voska:

  1. Cera bellina je hidrofilizirani derivat pčelinjeg voska. To znači da osim ulja on više voli vodu od pčelinjeg voska. To mu daje laganiju teksturu na koži.
  2. Oleogel/balzam koji stvara Cera Bellina više je svojstva uljnog gela a manje masnog i teškog balzama. To ne znači da je balzam od Cera Bellina poput emulzije, ali je više meke i glatke teksture. Čak i kada se koristi u nižim koncentracijama (5%) balzam bude mekan, baš poput uljnog gela, ali stabilan. To je prednost u odnosu na gotovo sve druge voskove kod kojih dolazi do odjeljivanja faza.
  3. Izrazito stabilizira balzame – tvori kontinuiranu gustu fazu, nešto slično gelovima u vodenim sustavima, sprječava kristalizaciju drugih voskova i što je najbitnije, sprječava jednu neugodnu pojavu koju francuzi nazivaju “mûrissement”, a englezi “sweating”. To je izlučivanje kapljica ulja u balzamu.
  4. U dekorativnoj kozmetici sprječava nastajanje nakupina pigmenata (grudica).

Cera Bellina koristi se u udjelima od 5% (tekući uljni gel), ili 10% (meki balzam) ili 15% (tvrđi ali teksturno lakši balazma od pčelinjeg voska.

Cera Bellina prema specifikaciji proizvođača tali se na temperaturi od 63-73 °C, kiselinski broj manji je od 2 (jer su masne kiseline vezane za poliglicerol), saponifikacijski broj je 80-94.