Mirisni voskovi


Sjećate li se poglavlja o dobivanju apsoluta? U prvom koraku imamo heksansku ekstrakciju gdje se ekstrahiraju i mirisne molekule i voskovi. Onda se mirisne molekule odvajaju od voskova ekstrakcijom u etanolu. Ali, gdje odlaze voskovi? Konačno smo ih pronašli. Ti voskovi su “nusprodukt” u dobivanju apsoluta, premda katkad znaju biti i primarni proizvod bez kasnije proizvodnje apsoluta. Ti su voskovi zasićeni mirisnim molekulama i izrazito podsjećaju na miris apsoluta. Zato su i nevjerojatno popularni.

Premda su voskovi, uglavnom ih rijetko kada koristimo kao “samostalne” voskove poput pčelinjeg voska. Mahom se koriste kao mirisni dodatak, prosječnu u udjelima od 10-30% u balzamima, te naravno u emulzijskim sustavima u nižim postocima (do 5%). Obično su manje moći ugušćivanja od pčečinjeg voska.

Na tržištu postoji cijeli niz ovakvih voskova ali su često slabo dostupni. Stoga ćemo nabrojati nekoliko njih koji su vam češće dostupni.

Mimoza

Acacia decurrens (Wendl.f.) Willd., Fabaceae

INCI: ACACIA DECURRENS FLOWER CERA

Ova vrsta mimoze samonikla je u Australiji, no danas raste diljem svijeta. Biljka je vrlo svestrane uporabe: od nje se dobivaju gelovi, boje od cvjetova i sjemenki, apsolut koji se koristi u parfumeristici te vosak. Vosak mimoze luksuzni je član u grupi voskova, za finu kozmetiku. Više ili manje izraženog mirisa i okusa meda s floralnom notom, ima idealnu temperaturu taljenja za jedan vosak (60-65 °C), balzamima i kremama daje i konzistenciju i mekuću i ugodnu teksturu. U sastavu se ističe bogatstvo sterola koji uz voskove doprinose zaštitnoj funkciji. Voskovi su obično sadrže 38-48 ugljikovih atoma. Jedna je od rijetkih mirisnih voskova koji se koristi kao “samostalni” vosak u balzamima, najčešće u koncentraciji od 10-12%. Koristi se za izradu laganih balzama za lice, tijelo i usnice. Serija do serije zna varirati u intenzitetu mirisa, pa se oni koji su vrlo snažnog mirisa znaju koristiti u kombinaciji s pčelinjim voskom, ovisno o tome koji intenzitet mirisa želimo postići.

Jasmin Sambak

Jasminum sambac (L.) Aiton, Oleaceae

INCI: JASMINUM SAMBAC FLOWER CERA

Jasmin, jasmin, pogotovo moj omiljeni Sambac. Ima najdublju i najsenzualniju notu. Iznimno je intenzivnog mirisa koji je gotovo u potpunosti identičan mirisu heksanskog apsoluta jasmina sambaka. Dodaje se u vrlo fine balzame i masžne barove i balzame kao mirisni dodatak i obično ga se dodaje oko 10-20%. Ovisno o željenoj konzistenciji trebat će mu dodatak od 4-8% pčelinjeg voska. Intrigantan u kombinaciji sa slatkom narančom, kaledonijskim sandalom i vrlo malo prpošne note muškatne kadulje.

Ruža

Rosa x damascena Mill., Rosaceae

INCI: ROSA DAMASCENA FLOWER CERA

Kao i u slučaju jasmina, miris voska ruže nevjerojatno je sličan mirisu cvijeta i po mirisu osobno mi je i ugodniji od mirisa apsoluta ruže. Fini parfemski balzami s dodatkom od dvadesetak posto ovog voska su dovoljni za inzimno mirišljavi proizvod, dok će desetak posto biti dovoljno za diskretnije i ugodne varijante. Kao i kod jasmina, trebat će mu dodatak od 4-8% pčelinjeg voska. Miris ruže dovoljan je samom sebi, ali ste slobodni poigrati se maceratom vanilije te čak i neobičnom kombinacijom s kokosom.

Tuberoza

Polianthes tuberosa L., Asparagaceae

INCI: POLIANTHES TUBEROSA FLOWER CERA

Apsolut tuberoze poznata je parfemska sirovina ugodne, pudrasto floralne note. Mirisno se lijepo slaže i s voskom ruže, citrusima poput slatke naranče, mandarine te pogotovo tanđerine, te zanosnim mirisima ylang ylang ekstra.

Korisne reference

  1. Commercial Waxes – Natural and Synthetic, H. Bennet, Bennett Press (March 15, 2007)

  2. Studies of jasmine wax: I. Physical properties and chemical composition S., El-Magoli; N., Hassanen; M., Morad; F., El-Wakeil Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 59 (3) – Mar 1, 1982

  3. Studies of jasmine wax: II. Use of the wax fractions in producing enriched cleansing cream and as a fixative for soap perfumes F., El-Wakeil; N., Hassanen; M., Morad; S., El-Magoli Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 59 (3) – Mar 1, 1982