Rižža i suncokret


Riža

Oryza sativa L., Poaceae

INCI: ORYZA SATIVA BRAN CERA

Ulje riže smo već upoznali, sada je vrijeme i za drugi lipidni proizvod iz ove svestrane žitarice koji se, kao i suncokret, dobiva vinterizacijom ulja riže. Kao i karnauba vosak, vosak riže tali se na visokoj temperaturi (77-86 °C). Za razliku od drugih voskova, ovaj vosak daje posebnu glatkoću i mekoću koži, a istovremeno ju štiti tankim i ugodnim filmom. Glatkoću i lagani osjećaj daje skvalen koji se nalazi u vosku. Sadrži voskove od palmitinske, behenične (C22) i lignocerinske (C24) kiseline, te melisil i ceril alkohola. Po kemizmu je pomalo sličan suncokretovom vosku, ali za razliku od njega daje mekše i teksturno mekše balzame od suncokreta. Kao lagani i ugodan vosak, odličan je za spravljanje pseudo-emulzija (cold krema), dajući im ugodniji osjećaj i veću mekoću od pčelinjeg voska. Manje je ljepljive teksture od pčelinjeg voska, nešto manje filmogen od karnaube i kandelile. Koristi se u laganim balzamima, te u dekorativnoj kozmetici kada se želi postići stabilnost i tvrdoća proizvoda, uz istovremeno lagani osjećaj na koži. Nalazi brojne industrijske primjene, od proizvodnja tableta, sjajila za papir, svijeće i štošta drugo.

Suncokret

Helianthus annuus L., Asteraceae

INCI: HELIANTHUS ANNUUS SEED CERA

Vosak suncokreta dobiva se kao nusprodukt vinterizacije biljnog ulja suncokreta. Većinu sastava čine voskovi alifatskih nerazgranatih alkohola i masnih kiselina. Dominantni voskovi imaju 40-42 ugljikovih atoma (30-40%). Gotovo nema drugih primjesa osim nešto slobodnih alkohola. Točka taljenja je oko 80 °C. Vosak suncokreta daje iznimnu tvrdoću balzamima i homogenost, dalelko veću od voska riže ili pčelinjeg voska. Trenutno vam nije dostupan.

Korisne reference

  1. Commercial Waxes – Natural and Synthetic, H. Bennet, Bennett Press (March 15, 2007)

  2. Comparison of rice bran oil and wax yields; a systematic approach to wax ester analysis Kim, Junghong; Godber, James Samuel International Journal of Food Science & Technology , Volume 49 (2) – Feb 1, 2014

  3. Physical Properties of Rice Bran Wax in Bulk and Organogels Lakmali, Dassanayake; Dharma, Kodali; S., Ueno; K., Sato Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 86 (12) – Dec 1, 2009

  4. Simultaneous recovery of wax and oil from rice bran by filtration-extraction Joseph, Pominski; P., Eaves; H., Vix; E., Gastrock Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 31 (11) – Nov 1, 1954

  5. A process for the preparation of food-grade rice branwax and the determination of its composition Shaik, Vali; Yi-Hsu, Ju; Thengumpillil, Kaimal; Yaw-Terng, Chern Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 82 (1) – Jan 1, 2005

  6. Structure and Physical Properties of Plant Wax Crystal Networks and Their Relationship to Oil Binding Capacity Alexia, Blake; Edmund, Co; Alejandro, Marangoni Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 91 (6) – Jun 1, 2014

  7. Composition of waxes from crude rice bran oil S., Yoon; J., Rhee Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 59 (12) – Dec 1, 1982

  8. Crystallization of sunflower oil waxes S., Martini; M., Añón Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 80 (6) – Jun 1, 2003

  9. Wax composition of sunflower seed oils Amalia, Carelli; Lorna, Frizzera; Pedro, Forbito; Guillermo, Crapiste Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 79 (8) – Aug 1, 2002

  10. Determination of wax concentration in sunflower seed oil S., Martini; M., An Journal of the American Oil Chemists’ Society , Volume 77 (10) – Oct 1, 2000

  11. Physical behavior of purified and crude wax obtained from Sunflower ( Helianthus annuus ) seed oil refineries and seed hulls T.C., Sindhu Kanya; K., Udaya Sankar; M.C., Shamnathaka Sastry Plant Foods for Human Nutrition , Volume 58 (2) – Jun 1, 2003

  12. Characterization of wax esters, free fatty alcohols and free fatty acids of crude wax from sunflower seed oil refineries Kanya, T.C. Sindhu; Rao, L. Jaganmohan; Sastry, M.C. Shamanthaka Food Chemistry , Volume 101 (4) – Jan 1, 2007