Olivoil emulgatori


INCI:

Olivoil emulsifier: Potassium olivoyl hydrolized oat protein (and) Cetearyl alcohol (and) Glyceryl stearate (and) Glyceryl oleate

Olivoil avenate emulsifier: Potassium olivoyl hydrolized oat protein (and) Cetearyl alcohol (and) Glyceryl stearate (and) Glyceryl oleate

Olivoil glutamate emulsifier: Sodium olivoyl glutamate (and) Cetearyl alcohol (and) Glyceryl stearate

Namjena: Emulgator za emulzije UV za sve tipove kože, pogotovo normalne i suhe.

Prednosti: Iznimno ugodna, glatka i bogata tekstura fine okluzivnosti. Stabilne emulzije strukture tekućih kristala.

Nedostaci: Gotovo i nema. Nekima su previše okluzivni, pogotovo ljudima s masnom kožom.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednosti: nepoznate

Kada se spoje tisuće godine iskustva u primjeni maslinovog ulja i moderna tehnologija, nastali proizvod ne može “omanuti”. Ovakvu mudrost, s puno uspjeha, primjenila je talijanska kompanija Kalichem i dizajnirala emulgatore slične Phytocream 2000 i Hitecream 3000 emulgatorima. Ipak, u njima postoji jedna velika razlika. Olivoil emulsifier kao i Phytocrema 2000 sadrži hidrolizirane proteine pšenice, a Olivoil avenate emulsifier sadrži hidrolizirane proteine zobi. No, dok je koncept Sinerge bilo stvaranje emulgatora vezanjem jedne, palmitinske kiseline na hidrolizirane proteine, Kalichem je odlučio transesterificirati (“prenijeti”) smjesu masnih kiselina iz maslinovog ulja kao sirovine. Emulgator je to nježniji po kožu što su masne kiseline duže i nezasićenije, pa je takav koncept hvale vrijedan. Isto tako, Kalichem je proširio koncept takvih lipoamidnih emulgatora na “protein free” varijantu stvarajući konjugate masnih kiselina maslinovog ulja i glutaminske aminokiseline. Uz to, Kalichem je uveo u Olivoil avenate emulsifier i Olivoil emulsifier gliceril oleat koji omekšava i štiti kožu. Olivoil emuglatori smanjuju gubitak tekućine kroz kožu (TEWL). Ključna prednost ovih emulgatora je građenje strukture tekućih kristala odnosno kompleksno organizirane i nevjerojatno stabilne emulzije koja podsjeća na organiziranje emulzija u živim organizmima. To svojstvo, i zbog obilja nezasićenih masnih kiselina pomaže očuvanju hidrolipidnog balansa kože.  Svi stvaraju emulzije vrlo bogate i glatke teskture. Zbog emulzije strukture tekućih kristala one, ako ih koristimo s udjelom emulgatora do 4-6% grade u početku slabo viskozne (rijetke) emulzije koje hlađenjem postaju kompaktne i viskozne.

Olivoil emulsifier

Sadrži hidrolizirane proteine pšenice na koje su vezane razne masne kiseline iz maslinovog ulja i to je glavni emulgator. Za razliku od phytocream 2000, u njemu dominiraju nezasićene masne kiseline, što mu daje nevjerojatno njegujuće djelovanje i blagost. Ako nekom to nešto znači, kemijska veza između proteina i masnih kiselina je amidna. Sam emulgator sadrži 25-50% takvih konjugata, uz već obavezno prisustvo koemulgatora cetearil alkohola, gliceril-monostearata (25-50%) i gliceril-monooleata (5-10%). Tali se na temperaturi od 62-67 °C. Koristi ga se 3-10%, no najoptimalnije stabilne emulzije konzistencije meke kreme postižu se kada ga bude 8-10% s 20-25% masne faze. Kombinacije s 5-6% emulgatora i 10-15% masne faze također su moguće i vrlo lagane teksture. Dostupan vam je preko Aroma zone pod imenom Olive douceur.

Olivoil avenat

Olivoil avenat je brat blizanac olivoil emulsifiera, ali u njegovom sastavu se ističu hidrolizirani proteini zobi na koje su vezane masne kiseline iz maslinovog ulja. Igru zamjene pšeničnih proteina sa zobenim već ste zamijetili i kod phytocream-hitecream emulgatora, pa to zapamtite i kod olivoila. Stoga ćemo ga odabrati ako iz nekog razloga želimo izbjeći proteine pšenice. Olivoil avenate za razliku od druga dva olivoil emulgatora sadrži oko 3% beta-glukana iz zobi koji njeguju i štite kožu. Njih bude 25-50%, baš kao i koemulgatora cetearil alkohola i gliceril monostearata, dok gliceril-monooleata ima 5-10%.  I on se tali na 62-67 °C. Zanimljivo, ispitan je bok uz bok s nešto starijom generacijom emulgatora, cetearil-glukozidom, gdje se pokazao superiornim u nekoliko parametara djelovanja na kožu (emolijentnost, elastičnost i glatkoća). Koristi se u istim udjelima kao i Olivoil emulsifier. Dostupan vam je u maloprodaji u Hrvatskoj.

Olivoil glutamat

Za razliku od dva prethodna olivoil emulgatora, olivoil glutamat pripada skupini konjugata masnih kiselina i aminokiselina. To znači da hidrofilni dio emulgatora nije protein, već jedna aminokiselina, glutaminska. Dolazi u obliku natrijeve soli. U komercijalnom obliku dolazi u gotovom kompleksnom obliku s koemulgatorima, tako da je već spreman za upotrebu kao samostalni emulzijski sustav. Sadrži 25-50% natrij olivoil glutamata, cetearil alkohola i gliceril monostearata. Njegova prednost je što ga se ne koristi puno, od 1-5% u emulzijama, ali se sugeriraju koncentracije od 4-5% s 20% masne faze za izradu mekih hidratantnih krema, emulzija tipa UV. Tali se na temperaturi 65-70 °C.

Praktični dio

 Olivoil emulgatori pravi su “gušt” kako za spravljanje tako i za kožu. Kao modalni emulgator koristit ćemo Olivoil avenate emulsifier premda na isti način možete koristiti i druge emulgatore ove serije jer su u tehnološkom smislu vrlo sličnih performansi. Najprije ćemo se poigrati s raznim udjelima masne faze i emulgatora kako biste odabrali svoju omiljenu teksturu. Za igru odabrat ćemo “obično” maslinovo ulje kako bismo pojeftinili postupak igre formulacija. Olivoil emulgatori doista omogućuju široki raspon raznih omjera.

Krema 1

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje masline10
Olivoil (avenate) emulsifier6
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 2

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje masline20
Olivoil (avenate) emulsifier8
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 3

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje masline30
Olivoil (avenate) emulsifier10
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Usporedite razliku u teksturi ovih krema. One su uvijek vrlo glatke teksture a udio vodene faze diktira razlike u njihovoj lakoći.

Potom se, kao i uvijek poigrajte s pojačivačima apsorpcije i gelovima. To smo već dobro usvojili kod prva tri emulgatora pa neću iznositi sve moguće kombinacije. Dat ću dva primjera kako to može izgledati. Odlučit ćemo se za Cetiol C5 kod kreme s nižim udjelom emulgatora kako bi naglasili glatkoću kreme, a izopropil miristat kod kreme s višim udjelom emulgatora radi što bržeg upijanja, dok će veći udio ulja i emulgatora, te gel, dati glatku teksturu.

Krema 4

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje masline7
Olivoil (avenate) emulsifier6
BKsantan0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 5

FazaSastojakUdio (%)
AIzopropil miristat4
Biljno ulje masline21
Olivoil (avenate) emulsifier8
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu.  Stavite u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Kukui & šljiva, jednostavna krema

Najprije ćemo napraviti finu jednostavnu kremu idealnu za njegu normalne i suhe kože. Ulje kukuija kao izvor polinezasićenih masnih kiselina, ulje šljive za njegu kože i ugodnog “cijanidnog” mirisa. Upoznat ćete i hidrolat različka u emulzijskom sustavu i na svojoj koži. Napravit ćemo laganu varijantu bez eteričnih ulja tako da će emulzija biti vrlo neutralnog mirisa.

FazaSastojak<Udio (%)
ABiljno ulje kukui12
Biljno ulje sjemenki šljive8
Olivoil (avenate) emulsifier8
BGlicerol2
Hidrolat različkaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema zmajeva krv

Napraviti univerzalnu kremu za ruke i lice katkad je tažak izazov. Probat ćemo to izvesti a vi ćete odlučiti kako ćete ju koristiti. Jedan od ključnih sastojaka je ekstrakt bilje Croton lechleri koja u raznim jezicima ima naziv “zmajeva krv”. Potiče regeneraciju kože izložene stresu. Napravit ćemo varijantu koja je relativno lagana i hidratantna a opet dovoljno zaštitna. Poigrat ćemo se kreativno s masnom fazom i dodati kopoasu ili kakao maslac koji će pojačati finu okluzivnost bez da povećamo udio ulja. Naravno, vi možete modificirati udjele masne faze i emulgatora prema vašim željama.  Sugeriram macerat stolisnika ili tepezcohuite ako ga imate, ako ne, onda ćete posegnuti za (već dosadnom) gotu kolom. Croton lechleri je južnoamerička biljka pa iz geografske ljubaznosti preferirajte južnoamerički tepezcohuite. Hidrolat stolisnika nekima je već postao omiljen pa ćemo ga dodati kao vodenu fazu, a dodatna aktivna tvar bit će relativno visoka razina alantoina, taman da se lijepo otopi. Rijetko dostupno eterično ulje stolisnika možete zamijeniti njemačkom kamilicom.

FazaSastojakUdio (%)
AKopoasu ili kakao maslac2
Cetiol C53
Macerat stolisnika ili tepezcohuite6
Olivoil (avenate) emulsifier6
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Alantoin0,3
Glicerol3
Glicerolni ekstrakt Croton lechleri5
Hidrolat stolisnikaad 100%
CEterično ulje stolisnika (ili njemačke kamilice)0,2
DGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo alantoin, glicerolni ekstrakt Croton lechleri  i hidrolat stolisnika u drugu čašicu. Stavite drugu čašicu u vodenu kupelj i miješajte dok se ne otopi i dok ne nastane bistra otopina. Ulijte sadržaj čašice u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu.  Stavite u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje (oko 4 kapi na 50g kreme). Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Anti-ox krema, luksuzna

Premda je koncept antioksidansa postao po svemu dvojben, uvijek će nam koži goditi koktel zaštitnih tvari koji smanjuju oksidativni stres kože i ako igdje to ima smisla to je upravo koža jer je najizloženija nepovoljnim utjecajima okoliša. Da bismo to postigli opet ćemo krenuti u šetnju Južnom Amerikom i posegnuti za neobičnim uljima bogatim polifenolima acaipequi. Udružit ćemo ih s karotenoidima kojima je bogat i pequi, te uljem buritija bogato β-karotenom i uljem sjemenki rajčice bogato likopenom. Ulje sjemenki američke brusnice donosi nam γ-tokotrienol, vrlo snažan antioksidans. U vodenoj fazi antioksidans će nam biti resveratrol zaštićen u vodenoj fazi s hidrodisperzibilnim CO2 ekstraktom ružmarina. Ovaj cijeli koktel uronit ćemo u aromatičnu vodu limuna (extrait originel) kojeg smo već upoznali kod tonika te eterično ulje limuna u nefototoksičnoj koncentraciji. Dobit ćemo kremu ugodnog mirisa limunade.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina liposolubilni0,2
Ulje buriti2
Cetiol V (decil-oleat)4
Ulje sjemenki rajčice4
Ulje acai4
Ulje pequi4
Ulje sjemenki američke brusnice4
Olivoil (avenate) emulsifier8
BCO2 ekstrakt ružmarina hidrodisperzibilni0,1
Ksantan0,2
Glicerol3
Resveratrol, otopina4
Aromatična voda limunaad 100%
CEterično ulje usplođa limuna0,2
DGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i ksantan. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo resveratrol i aromatičnu vodu limuna u drugu čašicu te hidrodisperzibilni CO2 ekstrakt ružmarina (oko 2 kapi na 50g kreme). Dobro izmiješajte. Ulijte sadržaj druge čašice u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela.  Otopina će biti malo mutna. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu (ružmarin CO2 liposolubilni oko 4 kapi).  Stavite obje čašice u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodajte eterično ulje (oko 4 kapi na 50g kreme). Izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.