Phytocream 2000


INCI: Potassium Palmitoyl Hydrolyzed Wheat Protein (and) Glyceryl Stearate (and) Cetearyl Alcohol

Namjena: emulzije tipa UV, normalna i suha koža

Prednosti: iznimno robusni emulgator na kojem možete savladati početničke turbulencije izrade emulzijskih sustava

Nedostaci: pomalo okluzivni emulgator, nekima izaziva osjećaj “znojenja” ali to ovisi formulaciji koju odaberemo.

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: ?

Na dan kad sam dobio uzorak ovog emulgatora, bio sam sretan kao malo dijete. To je bio prvi pravi prirodni emulgator, danas s Ecocert certifikatom, koji se pojavio u Hrvatskoj. Zbog toga se odnosim s posebnim poštivanjem prema njemu. Phytocream 2000 spoj je (konjugat) hidroliziranih proteina pšenice (koji daju hidrofilni karakter) i palmitinske kiseline (koji daju lipofilni karakter), a nalaze se u obliku kalijevih soli. Sama emulzijska moć mu je velika, no Phytocream je kompleksni emulgator u kojem se još nalaze koemulgatori cetearilni alkohol i gliceril monostearat koji emulziji daju i veću viskoznost (“gustoću”). Palmitoiziranih proteina ima 10-25%, dok gliceril monostearata i cetearilnog alkohola ima 25-50%. Ukupni sadržaj čistih proteina iznosi 3,2-3,6%. Kome je bitno, ovaj emulgator je ispitan da ne sadrži nikal na koji neki ljudi razvijaju alergijske reakcije. Kako sadrži proteine pšenice, nije pogodan za korištenje kod bolesnika s celijakijom te kod ljudi alergičnih na neke od proteina pšenice. To upozorenje je možda pretjerano, ali nije zgoreg imati na umu i to – ipak je koža i imunološki organ. “Formula” Phytocream 2000 je prilično komplicirana jer se sastoji od različitog broja fragmenata različitih proteina pšenice. Na slici je simbolički označena jedna takva mogućnost fragmenta proteina pšenice i palmitinske kiseline. Palmitinska kiselina veže se za amino skupinu peptida (aminokiseline). Stoga Phytocream 2000 pripada klasi lipoamidnih emulgatora. Slika je samo djelomično točna. Naime, peptidni dio ne mora biti nužno cijeli hidrofilan, ali zbog jednostavnosti je tako prikazano. Činjenica da se nalazi u obliku kalijeve soli uvelike povećava hidrofilnost emulgatora.

 Idealan je za emulzije tipa UV. Vrlo je robustan, što znači da trpi svakojake dodatke u emulziji bez da ti dodaci destabiliziraju samu emulziju. Phytocream se dodaje u postocima od 2,5-10%, ovisno o koncentraciji uljne faze, ali uz tipičnih 20-25% uljne faze dolazi ga 9-10% te 5-6% za 10% uljne faze. Phytocream daje blago filmogenu teksturu, što ga je više to je filmogeniji (logično). Po mojem iskustvu uglavnom ne godi ljudima s masnom kožom, no to nije apsolutno pravilo. Tali se na temperaturi od 52-60 °C no kratkotrajno ih bez problema zagrijete na 70-75 °C. Kompatibilan je sa svim konzervansima i gotovo svim kozmetičkim aktivnim tvarima (dodacima).

Praktični dio

Prvi dio receptura s Phytocream 2000 emulgatorom je potpuno didaktični odnosno naučit će vas od jednog emulgatora napraviti paletu različitih tekstura. Ovaj emulgator nam je idealan za učenje jer nemamo kod svih emulgatora takvu slobodu mijenjanja udjela. Vidjet ćemo kako na teksturu utječu različiti omjeri masnih faza i emulgatora a potom i kako različiti gelovi u vodenoj fazi i pojačivači apsorpcije mogu utjecati na teksturu. Kako bi igra bila što jeftinija koristit ćemo relativno jeftino ulje marelice i običnu vodu. Voda mora biti demineralizirana ili destilirana. Naravno, nije problem da kasnije u recepturama koristite hidrolate umjesto vode, eterična ulja u masnoj fazi te različite kozmetičke dodatke (aktivne tvari).

Prvo ćemo napraviti kako količina masne faze i emulgatora utječe na teksturu emulzije.

Krema 1

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje marelice10
Phytocream 20005
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 2

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje marelice20
Phytocream 20009
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen u ulju marelice, dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Potom ćemo vidjeti kako to izgleda s gelom. Usporedit ćemo dva gela, ksantan i hijaluronsku kiselinu. I naravno, vidjet ćemo kako to izgleda s višim i nižim udjelom masne faze/emulgatora.

Krema 3

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje marelice10
Phytocream 20005
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 4

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje marelice20
Phytocream 20009
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 5

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje marelice10
Phytocream 20005
BKsantan0,2
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 6

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje marelice20
Phytocream 20009
BKsantan0,2
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu. U drugu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u treću čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen u ulju marelice, dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Potom ćemo vidjeti kakav je utjecaj pojačivača apsorpcije. Upotrijebit ćemo dva različita, izopropil-miristat i Cetiol C5. Usporedit ćete kako se razlikuju teksture ovisno o količini masne faze, emulgatora te ta dva pojačivača apsorpcije. Koristit ćemo jedan od gel sustava iz prethodnog pokusa, hijaluronsku kiselinu, ali ste slobodni modificirati recepturu da koristite ksantan.

Krema 7

FazaSastojakUdio (%)
AIzopropil-miristat3
Biljno ulje marelice7
Phytocream 20005
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 8

FazaSastojakUdio (%)
AIzopropil-miristat3
Biljno ulje marelice17
Phytocream 20009
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 9

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje marelice7
Phytocream 20005
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 10

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje marelice17
Phytocream 20009
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Sada kada ste naučili ove male igre kreativnosti slobodni ste odabrati svoje omiljene kandidate. Dalje ću za primjer dati neke recepture koje ste također slobodni modificirati sukladno svojim željama, znanju i iskustvu. Umjesto vode uzet ćete hidrolate, primjerice, odabrati svoja omiljena biljna ulja, aktivne dodatke. Kombinacija je bezbroj. Sjedeće kreme su samo primjeri što možete napraviti.

Krema za suhu i zrelu kožu, jednostavna varijanta

Jednostavna kombinacija hranjivih biljnih ulja argana i ploda divlje ruže, klasika za njegu suhe i zrele kože u zaštitnoj teksturi Phytocream 2000.  Igramo se kombinacije samo s hidrolatom ruže i bez eteričnih ulja za sam početak. Tek toliko da vidite kako jednostavno može biti jako dobro.

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje argana10
Biljno ulje ploda divlje ruže10
Phytocream 20009
BGlicerol2
Hidrolat ružead 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen u ulju marelice, dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Krema za suhu i zrelu kožu, složena varijanta

Vrijeme je da samo malo zakompliciramo i da prethodnu kremu obogatimo s još sastojaka. Naravno, poigrat ćemo se s teksturama. Smanjit ćemo udio masne faze i emulgatora ali ćemo poboljšati teksturu pojačivačem apsorpcije Cetiol C5, a zaštitu kože hijaluronskom kiselinom. Miris ćemo protkati slatkastim notama hidrolata lipe i eteričnim uljem crvene mandarine. Premda joj je namjena zrela koža, mirisnom kombinacijom dali smo svježinu djetinjstva.

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje argana6
Biljno ulje ploda divlje ruže6
Phytocream 20008
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Hidrolat lipaad 100%
CEterično ulje mandarine (po mogućnosti crvene)0,6
DGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U prvu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo hidrolat u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen u masnoj fazi dodajte u njega fazu C (eterično ulje, oko 6 kapi na 50g). Počnite dodavati vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo fazu D, Geogard 221 (4 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice.

Krema od bušina, luksuzna varijanta

Što uopće znači luksuzno u kozmetici? To znači da se odlučujemo na sastojke koji su skuplji, logično.  Uzet ćemo neko od skupljih i vrlo hranjivih CO2 biljnih ulja i odlučit ćemo se za ulje sjemenki maline koja je vrlo bogata γ-tokoferolom i daškom ulja tamanu. Osnova će nam biti ulje kukuija, bogato α-linolenskom kiselinom. Ulja ćemo zaštititi CO2 ekstraktom ružmarina. Proučite ova biljna ulja. Od eteričnih ulja “visoke” klase odlučit ćemo se za bušin te arapski tamjanovac zbog anti-age učinka, olfaktorno ćemo kremu malo ispraviti slatkom narančom. I na kraju, posegnut ćemo za kozmetičkim dodatkom, liposomskim koenzimom 10 kojeg kao i uvijek dodajemo na samom kraju. Čisti užitak.

FazaSastojakUdio (%)
ACO2 ekstrakt ružmarina (liposolubilni)0,2
Biljno ulje sjemenki maline3
Biljno ulje tamanu3
Cetiol C53
Biljno ulje kukui9
Phytocream 20009
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,15
Glicerol3
Hidrolat ruža25
Hidrolat bušinad 100%
CEterično ulje bušin0,2
Eterično ulje tamjanovac0,3
Eterično ulje slatke naranče0,4
D>Geogard 2210,4
ENanolipobelle t-EQ105

Uzmite tri staklene čašice i jednu malu čašicu. U prvu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo hidrolat u drugu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu. CO2 ekstrakt ružmarina (liposolubilni) dodajte oko 3-4 kapi na kremu od 50g. Odvažite u zasebnu čašicu fazu E, Nanolipobelle t-EQ10. Stavite u vodenu kupelj na 70-75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je Phytocream 2000 u potpunosti otopljen u masnoj fazi dodajte u njega fazu C (eterično ulje bušina, oko 2 kapi na 50g, eterično ulje tamjanovca, oko 3 kapi na 50g, eterično ulje slatke naranče, oko 4 kapi na 50g). Počnite dodavati vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo fazu D, Geogard 221 (4 kapi). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Kada je sve izmiješano a krema oko 45 °C, dodajte prethodno odvaganu fazu E. Dobro izmiješajte i ulijte u prikladne posudice.