Xyliance


INCI: Cetearyl wheat straw glycosides (and) Cetearyl alcohol

Namjena: Univerzalni emulgator za lagane i bogate emulzije

Prednosti: vrlo jednostavna izrada emulzija, visoka stabilnost, iznimno ugodna, lagana a opet bogata tekstura

Nedostaci: gotovo i nema većih zamjerki. Po teksturi između Hitecream 3000 i Emulium kappa, nekim ljudima ne odgovara: premalo ili previše okluzivan

Sukladnost COSMOS standardu: da, Ecocert certifikat

HLB vrijednost: 10,5

Meni vrlo draga i inovativna tvrtka Soliance, inače proizvođač vrhunskih biotehnoloških hijaluronskih kiselina, kreirala je potpuno drugačiji emulgator od šećera i cetearil alkohola. Umjesto obične saharoze iz šećerne trske, Soliance je odlučio izolirati složene šećere iz pšeničnih vlati (slame) koje zaostaju nakon uzgoja pšenice kao nepotrebna biomasa. Takvo iskorištavanje materijala vrlo je ekološki svjesno. Vlati sadrže kao i sve druge trave hemicelulozu, složene šećere sastavljene iz glukoze ali i drugih šećera. To su D šećeri sastavljeno od pet ugljikovih atoma (pentoze), od koji je najpoznatiji šećer D-ksiloza, pa odatle i potječe originalni naziv – Xyliance.  Izolirani šećeri iz pšenice dolaze vežu se s cetearil alkoholom (cetilni i stearilni alkoholi). Kao što se vidi na slici koja simbolički prikazuje jednu od mogućih struktura, cetearil alkohol daje lipofilnu, a ksiloza hidrolfilnu komponentu molekuli emulgatora.

Isti alkoholi su istovremeno i koemulgatori koji i ugušćuju emulziju. Vrlo je spretan emulgator koji daje emulzije konzistencije kreme i vrlo ugodnog, svilenog osjećaja kože. Xyliance je vrlo robustan emulgator koji daje iznimno stabilne emulzije tipa UV a koristi ga se relativno malo, od 3-8%. Emulzije, premda tipa U-V, mogu sadržavati dosta uljne faze, i do 30%, a dizajniran je da odlično emulgira sva biljna ulja i eterična ulja. Moj idealni omjer je 20% uljne faze i 6% emulgatora. Lako se tali, na temperaturama oko 60 °C. Ima eko certifikat i potpuno je biorazgradiv. Šteta što se relativno rijetko koristi, pogotovo u kućnoj izradi kozmetike, pa je ovo poziv da barem jednom isprobate moć ovog emulgatora. Idealan je za početnike koji traže relativno jednostavna i sigurna rješenja. Dolazi pod više komercijalnih naziva u Francuskoj, blémulse i cire émulsifiante No2.

Praktični dio

 Najprije se poigrajmo, kao i uvijek, raznim udjelima masne i vodene faze te emulgatora. Xyliance je dizajniran za vrlo raznolike udjele masne faze dajući uvijek fine i bogate teksture.  Kao modalno ulje uzet ćemo makadamiju koja nije skupa i čija se tekstura odlično slaže s ovim emulgatorom.

Krema 1

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije10
Xyliance5
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 2

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije15
Xyliance6
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 3

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije20
Xyliance6
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 4

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije25
Xyliance7
BGlicerol2
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite sastojke faze A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Usporedite teksture ovih krema i odaberite svojeg miljenika.

Poigrajte se sada s gelovima. Xyliance emulzijama gelovi daju vrlo glatku teksturu pojačavaju osjećaj bogate teksture. Igre prirodnih gelova su klasične i već smo ih upoznali : 0,15-0,2% hijaluronska kiselina i 0,2% ksantan. Slobodno ih inkorporirajte u neke od sugeriranih omjera emulgatora i masne faze. Dat ću primjer dvije takve recepture.

Krema 5

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije10
Xyliance5
BHijaluronska kiselina0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 6

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije20
Xyliance6
BKsantan0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu.  Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Ispitajte i pojačivače apsorpcije. Ovdje ćemo biti kreativniji nego kod prethodnih emulgatora kako biste upoznali sve igre tekstura. Usporedit ćemo dikaprilil karbonat koji daje glatke teksture i Parafol 12-97 (“dry touch”) koji daje vrlo brzi osjećaj upijanja. Pogledajmo dva primjera. Kod manjeg udjela masne faze isprobat ćemo dikaprilil karbonat, a kod većeg udjela masne faze vidjet ćemo koliko Parafol 12-97 daje potpuno drugačiju teksturu. Kod Xyliance ćemo upoznati koliko znači i povećanje udjela pojačivača apsorpcije. Premda više volim emulzije s većim udjelom ulja a manjim pojačivača apsorpcije, upoznat ćemo i tu mogućnost. Kako povećavamo udio pojačivača apsorpcije bližimo se teksturama većine komercijalne kozmetike.

Krema 7

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije11
Dikaprilil karbonat4
Xyliance6
BKsantan0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 8

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije20
Parafol 12-97 ("dry touch")5
Xyliance7
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Krema 9

FazaSastojakUdio (%)
ABiljno ulje makadamije15>
Parafol 12-97 ("dry touch")10
Xyliance7
BHijaluronska kiselina (visokomolekulska)0,2
Glicerol3
Vodaad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite tri staklene čašice. U jednu čašicu odvažite glicerol i gel (ksantan ili hijaluronsku kiselinu). Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite pažljivo vodu u zasebnu čašicu i ulijte u istrljani gel u glicerolu. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu.  Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Usporedite teksture.

Krema zob & vanilija, jednostavna krema

Vrijeme je da uvedemo malo kulinarstva u kreme. Kao vodenu fazu ovog puta ćemo koristiti zobeno mlijeko koje inače pijete. Bit će to iznimno jednostavna kombinacija macerata vanilije i bez eteričnih ulja, nježna za kožu. Čak ćemo izbaciti i glicerol jer će svoj “posao” odraditi upravo zobeno mlijeko. Glukani iz zobi štite kožu od isušivanja i smiruju iritacije.

FazaSastojakUdio (%)
AMacerat vanilije u marelici ili bademu20
Xyliance6
BZobeno mlijekoad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite fazu A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B da se glicerol otopi. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu u masnu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Krema bademovog mlijeka

Prethodnu kremu ćemo malo zakomplicirati na radost vaše kože.  Ovog puta koristit ćemo  bademovo mlijeko u prahu (Aroma zone : lait d’amande douce en poudre) koji će dati posebno nježnu teksturu i pojačati hranjivost, masnu fazu ćemo obogatiti fitosterolima avokada i masline, a masnu fazu začinit ćemo uljem šljive kako bismo dobili autentični miris badema. Koristit ćemo pojačivač apsorpcije Parafol 12-97, ali ste slobodni probati i s nekim drugim. Sastojke ćemo zaštititi CO2 ekstraktom ružmarina. Radi jednostavnosti spravit ćemo emulziju bez gel faze. Bez problema možete modificirati recepturu s gelom fazom. Kako je otopina bademovog mlijeka mutna, pazite da se gel dobro otopi u otopini jer se sam proces otapanja slabije vidi nego u bistrim otopinama.

FazaSastojakUdio (%)
AFitosteroli avokada i masline3
Parafol 12-97 ("dry touch")4
Ulje sjemenki šljive7
Macerat vanilije u marelici ili bademu7
Xyliance6
BBademovo mlijeko u prahu6
Voda (demineralizirana ili destilirana)ad 100%
CGeogard 2210,4

Uzmite dvije staklene čašice. Odvažite fazu A u jednu, a sastojke faze B u drugu. Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Promiješajte fazu B. Vrlo lagano miješajte fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Istovremeno miješajte i vodenu fazu B da se bademovo mlijeko otopi. Imajte na umu da će nastati mlijeko a ne bistra otopina. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju izvadite iz vodene kupelji i dodavajte vodenu fazu u masnu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.

Wulong

Kod Xyliance emulgatora zaista ćemo upoznati malo drugačije vodene faze od hidrolata. Za vodenu fazu uzet ćemo oolong odnosno wulong, tip djelomično fermentiranog zelenog čaja. “Crni zmaj” kako ga zovu kinezi vrlo je cijenjeni zeleni čaj. Ako možete, nabavite meni najdražu i najmlađu sortu, milk oolong, prekrasnog mirisa svježeg putra. Osjetljive tvari zelenog čaja zaštit ćemo hidrodisperzibilnim CO2 ekstraktom ružmarina. U masnoj fazi koristit ćemo, gle čuda, ulje sjemenki zelenog čaja i ulje ovojnice riže koju i povezujemo s Azijom. Ulje sjemenki zelenog čaja lagano je ulje za sve tipove kože, a ulje riže djeluje zaštitno. Radi teksture dodat ćemo hijaluronsku kiselinu, a zbog boje koristit ćemo bakreni kompleks klorofila. “Perverzni” dio u kremi je eterično ulje matičnjaka, vrlo skupo ali ćemo ga koristiti razborito, taman koliko treba za dinamizira kožu. Sve u svemu, prava azijska delicija antioksidansa lijepe zelene boje koja asocira na zeleni čaj i neobičnog ali nosu ugodnog spoja matičnjaka i zelenog čaja. Pazite da koristite matičnjak koji nije patvoren!

FazaSastojakUdio (%)
ACetiol C53
Biljno ulje zelenog čaja7
Biljno ulje riže7
Xyliance6
BBakar-klorofil kompleks0,05
CO2 ekstrakt ružmarina hidrodisperzibilni0,2
Hijaluronska kiselina0,2
Glicerol3
Vodeni ekstrakt oolongad 100%
CEterično ulje matičnjak0,15
DGeogard 2210,4

Najprije pripremite vodeni ekstrakt oolong čaja. 100mL vode ugrijte na 60 °C (ne do vrenja!). Stavite dvije žličice oolong čaja i stavite u vodu. Uz miješanje ostavite tri minute i procijedite. Po potrebi filtrirajte kroz filter papir. Ova količina će biti dovoljna za 50g kreme.

Uzmite tri staklene čašice. U prvu čašicu odvažite glicerol i hijaluronsku kiselinu. Istrljajte gel u glicerolu tako da nema vidljivih grudica. Odvažite u drugu čašicu pažljivo vodeni ekstrakt oolonga kojeg ste pripremili. Dodajte u njega hidrodisperzibilni  CO2 ekstrakt ružmarina (oko 2-3 kapi na 50g kreme). Promiješajte da nastane opalescentna (mutna) otopina. Ulijte sadržaj druge čašice u istrljani gel u glicerolu u prvoj čašici. Dobro miješajte sve dok se gel u potpunosti ne otopi i dok nema vidljivih čestica gela. Gel otopina neće biti mutna nego mutno bijela. Potom dodajte na vrhu špatule bakar-klorofil kompleks. Pazite da ne stavite previše jer ćete biti marsovac, ali sama otopina mora imati duboko zelenu boju. Tek sada je vodena faza B spremna. Odvažite sastojke faze A u treću čašicu.  Stavite obje faze u vodenu kupelj na 75 °C. Vrlo lagano miješate fazu A u vodenoj kupelji kako ne bi došlo do skrutnjavanja faze A na stijenkama čašice. Kada je emulgator u potpunosti otopljen u ulju nakapajte eterično ulje matičnjaka (oko 3 kapi na 50g kreme) i izmiješajte. Dodavajte vodenu fazu uz miješanje žličicom u roku 1-2 minute. Kada je dodana cijela vodena faza, dodajte brzo Geogard 221 (oko 4-5 kapi na 50g kreme). Odmah počnite miješati ručnim mikserom pazeći da ne pjenite kremu. Ulijte u prikladne posudice kada je konzistencije svježe kuhanog pudinga.