Betonika

U svijetu legendi biljke nalaze neobična mjesta i brojna prepisivanja nosila su njihovu metafizičku komponentu kroz stoljeća. Navodno se počela koristiti na području današnje Španjolske, ali to je samo zbog prvih pisanih tragova. Legenda kaže kako betonika štiti od zlih sila i demonskih upliva, kako donosi miran san i ljudski duh oslobađa od crnih vizija koje nas more. Ne znamo kojim je to kemizmom betonika dala naslutiti svoje legendarno djelovanje, ali znamo da se koristila i kao biljka smirenja kod tjeskobe i dubokog nemira. Danas su je potisnule druge biljke “raspoloženja” koje blistavo sjaje na fitoterapijskom nebu.

Van legende, betonika je blago gorka.  Njena imena su l’épiaire officinale ili bétoine (fr.), (purple, wood) betony, bishopwort (en.), die Echte Betonie (njem.), betonika, ljekoviti čistac, crna bukvica, jetrnjak, ranica (hr.). Biljka sadrži betonijazide i druge spojeve koje klasificiramo kao feniletanske glikozide. U starim tekstovima ispravno se govori kako pomaže osobi da lakše probavi hranu. To je istina. Premda nije sličnog kemizma i gorčine kičice ili srčanika, betonika će pomiriti žuč i želudac – biljka je poticanja probave i bolje funkcije žuči. U doba kada smo prejedeni ne samo lošom hranom već i ružnim informacijama, legenda oko biljke koja štiti od noćnih mora i opsjednutosti naše podsvjesti lošim sadržajima kao da izlazi iz svojeg okvira čiste mašte. Puno toga u životu moramo probaviti. Probaviti puno krivih vizija o sebi. Svijet je pun “lujki” koje lelulaju oko idealističkih vizija sebe u ovom svijetu. Svijest kako smo danas lošiji i naivniji od nas u budućnosti bolna je ali toliko utješna istina koja nam može uštedjeti puno noćnih mora. Gorkasti okusi uvjek nas vraćaju u stvarnost i realnost gdje i pripadamo, zato ih osobno i volim. Betonika je biljka iz sjene, kako i očekujemo od nje koja je zavijena u mističnu legendu. Ako želimo gorčinu fino dozirati, tada ćemo se odmaknuti od već spomenute kičice i uzeti betoniku. Kod teške probave s njom se ne možemo previše zabuniti i odradit će to kroz profinjeniji okus na našem jeziku. 2 čajne žličice u čaju mogu biti fini završetak obroka, pogotovo kada se lakomi zalogaji bore u našem želucu. Dobiti još i zaštitu od društveno političkih bedastoća je neprocjenjivo.
Betonika je nekoć bila legendarna biljka glavobolje. Sjenovita, potisnule su ju biljke poput povratića (Tanacetum parthenium). Stari engleski autori upravo su ju cijenili kod dosadnih migrena, ali su i sami rekli kako je potrebno piti ju nekoliko tjedana. Da li je to zbog djelovanja na probavni sustav? Nekoć odbacivana kao “alternativna” ideja, danas smo ipak polako svjesniji kako glavobolje mogu dolaziit i iz probavnog sustava. Dapače, u doba znanstvenog shvaćanja kako 90% svih neurotransmitera stvara se u probavnom sustavu; i kako svijet mikrooroganizama u crijevima itekako komunicira s našim mozgom, možda će jednom betonika ponovo naći svoje tiho mjesto. Već lakša probava znači i mirniju glavu. Ne jednom ste bili nervozni zbog teške hrane, zar ne?
Betonika je bila beskrajno popularna u srednjem vijeku kod trovanja rana izvana, čak i kod ugriza bijesnih pasa. Naravno, danas smo malo pametniji, a u tijesnoj utrci prvo nam padaju brojne druge biljke kod manjih ozljeda kože, od gaveza, nevena pa sve do trputaca. Betonika će opet ostati u sjeni. Ipak, tko zna, možda vam se jednom na hodanju brdima baš nađe na putu baš kad zatreba a taman ste se ogrebli na kupine.
Bila je popularna i kod bolnih menstruacija i tegobama u PMS-u. Od gorkih biljaka koje se danas za to koriste danas ju je zamijenila veća zvijezda marulja, tetrljan (Marrubium vulgare) i betonika je i tu odabrala status sjenovite biljke prividnog zaborava.
Naizgled savršeno zamjenjiva a opet unikatna, odat ćete joj počast da ju probate bar jednom. Navečer prije spavanja ili nakon ručka. Odagnati noćne more, pa koja to biljka još može?

Comments

comments