Bušin

Svake godine pred ljeto naša obala poprimi boje ljubavi. Iz zelenih grmova s mekim dlakavim listovima razbuktaju se ružičasti cvjetovi nepogrešivo namreškane površine poput mora na laganom vjetru. Budete li slatko nepažljivi utopit ćete se u moru boje ljubavi. Legenda kaže kako se grčki bogovi nisu mogli odlučiti čemu će služiti da biljka, da li će biti biljka zacijeljivanja rana junaka liječenja njhovih bolesti tijekom dugih vojni, ili će biti simbol apsolutne ljepote, prijateljica kozmetike i lijepih lica žena. Kistos ga prozvaše grci, jer mu plod sliči na košaru. Zato ga mi zovemo Cistus, a nježno roza roza boja latica i maljave lisnate ručice odaju ime vlasnatog bušina, Cistus incanus.

Je li vlasnati bušin simbol ljepote ili zaštitnik vojnika? Čaj njegovih listova i cvjetova krasan je tonik ili vodena faza krema. Taj isti čaj pomoći će našim vlastitim vojnicima, imunološkom sustavu, da izvojevaju pobjedu protiv virusa koji napadaju dišni sustav. Dobro balansiran čovjek u sebi ima i brižnosti i snage. Čak i grubosti, jer grub se ponekad jednostavno treba biti. Pomoći će drugima da lakše nađu svoje granice.

Vlasnati bušin kod nas je svim stanovnicima obale toliko poznat, ali njegova medicinska primjena poznatija je van granica naše zemlje. Bušin je sasvim bezazlena biljka sigurne kemije: flavanoli su njegovi domnantni spojevi, iliti polifenoli, te nešto oligomernih procijanidina, derivata elagične kiseline. Kod vlasnatog bušina, za razliku od njegovog zapadnosredozemnog brata Cistus ladanifera, ne zanima na njegova smola niti eterično ulje. Njegovo blago su upravo polifenolni spojevi koji ne mogu destilacijom prijeći u eterično ulje. Tradicionalno, koristio se oduvijek za liječenje akutnih dišnih infekcija. No strast za njegovom primjenom  intenzivirala se prije sedam godina kada je sasvim solidno dizajnirana klinička studija pokazala povoljan učinak u pacijenata s dišnim infekcijama, uključujući i virusne i bakterijske dišne infekcije. Za jedno običnu flavanolsku biljkicu pokazuje impresivan antivirusni učinak kako in vitro tako i in vivo i koji bismo prije očekivali od eteričnih ulja bez negativnih učinaka na humane stanice. Neka vas ne zavara taj benigni izraz nježnih roza cvjetova, Afrodita živi u toj biljci s Aresom. Ares u vlasnatom bušinu potiče jedan poseban dio imunološkog sustava kojeg nazivamo Th1. Th1 sustav zadužen je za dobru funkciju, između ostalog, i citotoksičnih limfocita koji će locirati i ubiti virusima zaražene stanice. Jer, bolje ih je ubiti nego da služe kao poligon za razmnožavanje novih virusa. Direktno antivirusno djelovanje zbrojeno s većom obranom imunološkog sustava ubrzat će tijek bolesti i obično je dovoljno 7-10 dana. Od vlasnatog bušina ubiru se cvjetovi i listovi. Prije no se prelije vrućom vodom, pametno je što više usitniti biljni materijal, te se 1 na vrh jušna žlica prelije i ostavi desetak minuta uz povremeno miješanje. Pije se svježe spravljen 3-4 puta dnevno.

Samo su šarlatani 100% djelotvorni i samo je fejsbuk preporuka tako olaka i sigurna u stavu. Bez obzira što samo realnost pokazuje i uspjehe i neuspjehe bilo kojeg načine liječenja i terapije, ono što mene veseli je beskrajna i gotovo raskalašena redundandnost prirode. Nismo li onomad pričali o bazgi, lijepi jesenski plodovi nama kontinentalcima dali su sličan dar kao dalmatincima vlasnati bušin; indijancima ehinacea a indijcima Andrographis paniculata…

A vama, kada vidite ružičastu ljepotu grmova naše obale, vidjet ćete biljku koja je u sebi pomirila božicu ljepote i boga rata. Imunološki sustav mora voljeti nas i naše mikroorganizme, a biti snažan protiv onih koji su opasni.  S vlasnatim bušinom moći ćete odabrati, uživati u pogledu, spraviti fini tonik za ljepotu ili sačuvati u čaju toplinu proljetnog sunca za jesenske dane dišnih infekcija.

Comments

comments