Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Crni sljez

Crni sljez

Prijatelji mogu biti razmetljivi i glasni no baš kad nam zatreba pomoć odjednom nam nisu blizu. Neki prijatelji su tihi i skromni ali su uvijek blizu nas kad nam trebaju. Crni sljez (Malva sylvestris) uvijek je oko nas čak i u urbanim sredinama. Njegovi roza-lila cvijetovi uvijek plijene pažnju i vjerojatno je i prije pojave ljudi diplomirala école des beaux arts razvivši zavidni nivo estetike i simetrije.

Crni sljez je umjetnik među biljkama lijepe simetrije listova, urezanih na 5-7 režanja nazubljenog ruba spajajući asketsku geometriju žila duž svakog režnja s prividnim kaosom nervature između njih. Cvjetovi su toliko upečatljivi s pet latica s tamnijim prugama koji sliče na potez kista iskusnog umjetnika. Naviknuti na klasičan crni sljez katkad zaboravljamo kako je većina čajeva na tržištu od podvrste Malva sylvestris ssp. mauritiana, mauritanijskog sljeza, čiji su cvjetovi veći. Crni sljez ima nepodnošljivu lakoću među čajevima, kilogram suhog cvijeta jedva vam stane u kuhinjski ormar. Premda na tržištu imate čajeve koji su smjesa lista i cvijeta te sam cvijet, osobno najviše volim čaj čistog cvijeta.

Crni sljez je esteta čak i u biokemijskom smislu stvarajući samo dvije glavne grupe spojeva : sluzi i obojenih antocijana koji i daju tonove boja koji zapinju za pogled. Kralj elegancije s dušom askete ne komplicira ni u vašem grlu. Sluzi nježno oblažu sluznicu i štite ju kada je ugrožena upalom i infekcijom, taman koliko treba potiče obrambene sposobnosti malih boraca na našoj sluznici, a antocijani smiruju bilo koje pretjerivanje s naše strane u borbi s infekcijom. Sancta simplicitas.

Potopite jušnu žlicu cvijeta u dvije deci kipuće vode. Esteta među cvijetovima otkriva svoju raskošnu talent dušu pri prvom dodiru. Azurno plava boja učas postaje tamno ljubičasta. Boja drevne mudrosti govori kako su jednostavnosti katkad najbolje. S malo meda pretvara se u poslasticu čak i za razmaženu djecu, njegov okus osvaja jezik. Sljez je drevna kozmetika, dodate li čaju pola žličice glicerola postaje ugodni tonik za lice koji krijepi kožu i uz preslicu jedna je od tajni kozmetike naših prabaka. On je više i od kozmetike, stari farmaceuti preporučaju ga tonik za njegu kože od početka uvođenja zračenja kao terapije tumora. Biljka jednostavnosti rijetka je koja se hvata u koštac s okrutnim zakonima kvantne fizike u medicini. Ako ipak život gledamo kroz kontekst ljepote, uzmite dvije do četiri šake cvijetova u zavežite u gazu. Objesite ovaj paketić ispod mlaza vode u vašoj kadi. Voda će polako ispirati vrijedne sastojke se dok voda u kadi ne bude ljubičasta a cvjetovi ostaju bijeli. Koja vam to biljka doista prenese svu svoju dušu ? To se zove kupka mudrosti. Dodate li u kupku malo zobenog ili sojinog vrhnja boja će postati azurno ljubičasta. Ništa vas u njoj neće izbaciti iz takta.

Nježna biljka ima svoje zaboravljeno skromno mjesto u prehrani. Narežite svježe listove na vrpce i stavite kuhati u svoju omiljenu juhu 15-20 minuta. Blagi okus nije jedini adut ove delicije, već će juha postati malo ugušćena i podsjetit će na guste domaće juhe i bez svinjskih papaka ili peraja morskog psa. Par svježih cvjetova mogu biti odličan ukras juhama postavljenim u tanjur i podsjetit će na najfinije restorane gdje se spajaju estetika i okus. Cvjetovi će možda biti i ukras u salatama samo neka strpljivo odleže bar 15 minuta kako bismo dali notu estetskog kaosa, a u voćnim salatama izazivaju uzdah divljenja.

Kada sljedeći put vidite crni sljez uz svoje zgrade i nogostupe poklonite mu se. Ljepota jednostavnosti ili jednostavna ljepota učenika drevne école des beaux arts u trenu će utišati buku u vašim ušima. I sjetite se voćne salate s kockama lubenice, dvije žlice hidrolata cimeta i par cvjetova crnog sljeza.

Comments

comments