Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Crnoglavac

Crnoglavac

Sjećam se koliko mi je trebalo vremena i truda da proširim znanje o nekim biljkama poput pasiflore, poznatog neprijatelja tjeskobe a prijatelja našeg mira. Čudni smo mi narodi ovih prostora, kao da smo podsvjesno bježali od biljaka koje smiruju. Neke nismo ni upoznali, a neke smo zaboravili. Jedino smo imali fetiš na valerijanu, krasnu biljku koja opušta tijelo, ali smo bježali od biljaka “duha”: pasiflore, kalifornijskog žutog maka, grifonije, mukune kao “egzotičnih” ne-europskih biljaka, te ružičastog žednjaka, gospine trave, matičnjaka, hmelja i crnoglavca kao domaćih biljaka.

Čini mi se da je nacija razvijena onoliko koliko je profinjena i educirana u odabiru biljaka koje djeluju na živčani sustav. Za to će trebati vrijeme i biti dobar diplomat biljaka. Zato ćemo upoznati biljku iskonske unutrašnje diplomacije.
Crnoglavac, pčelinka, kopriva martva, smradejna crna (Ballota nigra), FR : la ballote noire, DE : die Schwarznessel, Stink-Andorn, Schwarzer Gottvergess, EN : black horehound. Svojim izgledom katkad bi mogla podsjetiti na matičnjak, što lako prepoznate po mirisu listova; katkad na tetrljan (marulju), što lako otklonite bojom cvjetova i jasnom gorčinom listova marulje.
Crnoglavac je skoro zaboravljena biljka, u nekim krajevima nikada ni korištena bez obzira što raste posvuda. Postoji više podvrsta i sve se koriste u fitoterapiji. Karakterističnih cvjetova za obitelj Lamiaceae, narovašenih listova izrazito duboke nervature (žila). Nepravedno je jedna podvrsta nazvana na latinskom « foetida » iliti smrdljiva, svježa biljka doista ima pomalo neugodan miris a čaj je vrlo « peculiar » kako bi fino rekli englezi.
Crnoglavac je zaista diplomat i nosi najetičniji aspekt ovog ponekad dvojbenog zanimanja. To je pomirenje. Duhu koji divlja nije dovoljno vrijeđati na internetu već se mora somatizirati, izazvati mučnine, nesanicu, nervozna crijeva i tko zna koji drugi problem. Kad vam se to dogodi, sjetite se crnoglavca. Diplomat je i u kemijskom smislu, u sebi pomiruje pomalo neobični koktel. Fenilpropanoidi (akteozid, forteozid), flavonoida (glikozidi luteolina i apigenina), te diterpenski laktoni. Njegova diplomacija odrazila se i u službenoj fitoterapiji – ona kao i matičnjak spaja nervozu živaca i probleme nervoznog želuca i crijeva. Koristila se odvajkada i kod nesanica. Njena doza je od 1,5-5g (1 čajna do cca 1 jušna na vrh žlica) kao infuz. U nekim zemljama zapadne Europe popularna je i kod nervoze kod menopauze, baš kao i hmelj.
Crnoglavac je biljka nervoze u kojoj ste potonuli ; tada sigurno nećete uzeti valerijanu. Matičnjak je biljka koja smiruje i miluje ravno iz želuca. Crnoglavac smiruje ali i bocne da se trgnemo. Glog smiruje srce napadnuto stresom i kada želite iskočiti iz kože. Pasiflora je biljka koja slona vrati u veličinu muhe, jer smo pravljenje slona iz muhe nazvali tjeskobom i strahovima od života. Gospina trava odnosi stare, stare uzroke boli, nemira i depresije. Ružičasti žednjak nam daje snagu da se nosimo s novim bolima ili bolima i teretima koje su nam nedavno pali na pleća. Valerijana je biljka kada se pretvorimo u bikove i kada osjetimo kako nam se vrat, prsti i mimika lica pretvore u grč od nervoze. Hmelj smiruje i vraća san kada požude raznih vrsta koristimo da nadoknadimo kronični osjećaj manjka nečeg sasvim drugog. Egzotična grifonija je majstorica vanjskih i unutrašnjih agresija, kada poludimo i na najmanju prepreku i noćima vrtimo opsesivne depresivne misli. Još egzotičnija mukuna je biljka unutrašnje motivacije, kada se budimo s osjećajem da je cijeli dan koji dolazi jedna velika propast. Kalifornijski žuti mak je biljka urednog ritma snova i biljka opterećene savjesti ; nije čudo da je nekoć bila popularna za PTSP različitih uzroka. Ples biljaka po našoj psihi sliči na dionice koje izmjenjuje dobro uigrani prirodni orkestar. Nama zna izgledati kao veliki izazov u odabiru.
Diplomaciji u krvi crnoglavca treba dodati jednu od temeljnih karakteristika prirode. Strpljivost. Na rubovima vaših vrtova, skriven u poljima, vrijeme mu nije bitno da ga otkrijete. Nekoć kad su se gradile katedrale temelji su se ostavljali i do 50 godina da se slegnu. Arhitekt i graditelji koji su započinjali znali su da će biti mrtvi prije no naraste i jedan kat. Kad vidite crnoglavac možda će vam se otopiti ova neizdrživa brzina postojanja. Biljke strpljenja, matičnjak i crnoglavac, nerave su površine listova kako bi vas podsjetile da ravni i najbrži put gotovo nikada nije prožet guštom. Ljudski se duh nadograđuje u jednom cijelom životu preko savršeno neravnih puteva. Životnom planinaru bitniji je taj neravni put i živi svijet koji sreće po putu od vrha planine.

Comments

comments