Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Crvena djetelina

Crvena djetelina

Dušik guši život, bez dušika nema života. Kako to? Zašto su ta prokleta soja ili crvena djetelina smanjili valunge iliti fumade Štefici a nisu Marici? I kakve to pobogu veze ima jedno s drugim? U crvenoj djetelini stapaju se mnoge priče koje vode prema stvarnim vladateljima ovog svijeta, koje nas uče da otkrivamo koliko je velebna mreža u kojoj smo utkani i zalijepljeni kao u nevidljivoj paukovoj mreži.

Svi se sjećate priče o čarobnom grahu koji kad nikne naraste do svoda nebeskog, a onima znatiželjnima omogući vidjeti čarobnu zemlju. Penjući se po čarobnoj Fabaceae, gore visoko, visoko iznad oblaka vidjet ćete ples munja naše plave planete. Svaka munja prosječno stvara 400 000 000 000 000 000 000 000 000 molekula oksida dušika iz inače stravično inertnog dušika. Bez dušikovog oksida nema života; život na zemlju gladan je dušika koji se skriva u svim životno važnim molekulama. Pomnožite to sa 100 munja u sekundi i dobit ćete premalen broj i zadovoljit će manje od 10% potreba života. Pa tko je to snažniji od 100 munja u sekundi?

U priči povezanosti života, o nama kao ekološkom sustavu, vodit će nas crvena djetelina, Trifolium pratense, Fabaceae. Crvena djetelina prijateljica je bumbara koji se često slade njegovim nektarom. Ona je prijateljica i nas, njen slatki nektar kojeg lako sisamo iz cvijeta pravo je osvježenje na livadi i nekoć dok su djeca bila manje blijeda bila je i njihov dragi prijatelj. Danas će zato rado završiti u voćnoj salati kao ukras, a mladi listovi prije cvatnje mogu završiti na lešo ili u varivima. Kao i mnoge pristojne Fabaceae bogati su proteinima. Naš maleni oblizek bumbara radi ono što rade i gotovo sve zelene biljke – hvata energiju sunca u svojim kloroplastima. Tu energiju šalje u svoje korijen. Tamo dolje, skrivena daleko od sunca, živi skupina bakterija koje rade isto što i munje – imaju rijetku moć da oksidiraju taj vraški inertan dušik. To je energetski jako skupo – za otprilike jedan gram oksidiranog dušika sagore energiju 6,5 grama glukoze. To je puno ali je životni imperativ. Te male bakterije učine više od 90% posla koje ne obavi ni stotinu munji u sekundi na planeti zemlji. Ako ste se ikada pitali zašto su naši stari za čarobni grah odabrali baš Fabaceae, sjetite se razloga. Sav taj dušik bit će bitan mnogim drugima, gljivama, bakterijama, arhejama i biljkama koje taj dušik trebaju kao i crvena djetelina.

Sigurno ste čuli kako se crvena djetelina, slično nekim drugim članicama svog roda poput soje koristi kod menopauzalnih tegoba. Kako je samo fejsbuk 100% djelotvoran, mnogi su se pitali kako to da takve biljke nekima koriste a nekima ne. Ponekad se u tome skriva čista statistika kao ona s munjama, a ponekad u svemu tome leži neki dublji razlog. Aktivne tvari crvene djeteline su tzv. «fistoestrogeni», konkretnije izoflavoni od kojih najviše ima ononina i biohanin A glikozida. Oni sami kao nezgrapne šećerne molekule ne bi se uopće mogle apsorbirati u krvotok. Srećom već u ustima a kasnije u tankom crijevu, posebni enzimi odcijepit će šećere iz te molekule. Iz ononina nastat će formononetin. U redu, on se već da apsorbirati, ali za samo djelovanje fali točka na i. Tu na scenu stupaju bakterije, opet one. One u crijevima imaju sposobnost da od formononetina prvo odcijepe jedan ugljikov atom i stvore daidzein, onaj isti kojeg nalazite u soji. Potom će od njega napraviti spoj ekvol. I to je ta točka na i. Najvjerojatniji razlog zašto nekima soja ili crvena djetelina «ne funkcioniraju» kod smanjenja menopauzalnih tegoba nije biljka. Nego mi. Naš mikrobiom, naša bakterijska flora – neki ljudi jednostavno nemaju bakterije koje mogu stvoriti ekvol. Takav su tip. Čak i primjena antibiotika može smanjiti stvaranje ekvola a nije da se ne koriste, zar ne? A nemamo takve probiotike koji bi to mogli napraviti (ne još). A upravo je ekvol spoj bitan za pune ljekovite učinke te klase fitoestrogena. Ako djeluje, potrebna doza je 40-120mg izoflavona, što je ovisno o ekstraktu oko cca 300-500mg ekstrakta, ili oko 5g suhe biljke crvene djeteline dnevno kao čaja.

Ima li načina da se dokaže tko to može stvarati ekvol? Ima, ali se ne radi. Jednostavno – probamo. Čista empirija kroz mjesec dana.

Crvena djetelina toliko je banalna biljka, ali nas je podučila ljubavi prema našim sestrama bakterijama. Podučila nas je kako bakterije imaju više snage no 100 munja u sekundi naše planete. Kako bakterije, baš one diktiraju hoće li djelovati crvena djetelina ili soja na simptome menopauze. Jeste li ikada razmišljali koliko ovisite o tim slatkim malim bakterijama?

Fotoni svjetla pretvorit će se u energiju koja će hraniti bakterije u kvržicama crvene djeteline. Te bakterije nahranit će dušikom ne samo crvenu djetelinu, već i cijelo tlo, gljive, bakterije, arheje i druge biljke. Bumbari i pčele će se hraniti nektarom i zarobljenim dušikom a bez njih nema ni drugih vrsta biljaka. Bez pčela i bumbara nema ni ljudske hrane. Energiju sunca i kemijsku virtuoznost bakterija pojest ćete sisajući slatke cvjetove crvene djeteline. Posegnete li za čajem ili ekstraktima zbog hormonskih tegoba, stupaju opet na scenu bakterije, jedne su zadužene za papanje metilne skupine, druge za redukciju i stvaranje baš onih aktivnih tvari koje će nam pomoći.

Ako ste se ikada osjetili da vam nitko ne pomaže, ako ste ikada mislili da možete sami, ako ste se ikada osjetili superiorni prirodi, zalegnite u polje crvene djeteline. Pustite da bakterije iz zemlje pričaju sa dalekim sestrama iz vaših crijeva. Osjetit ćete čast da ste divna dvonožna petrijeva posudica, samo ekološka spona, jedna od bilijuna, stvorena da se tome divi. Fejsbuk, crvenu djetelinu i bumbare su stvorile bakterije da im se divimo. Zna taj uvid biti ljekovit i za hormonske probleme…

Comments

comments