Divizme

Katkad bismo rekli ili napisali tisuću riječi. Katkad ono što bismo rekli svijetu ne možemo uobličiti niti u milijun. Moć izreći samim sobom bez riječi, čak i bez pogleda ili osmjeha, ne može se zloupotrijebiti. Manipulira se riječima. Zašto su europljani gradili katedrale ? Da dočaraju kako sve riječi i osobne drame u velebnim zidovima nemaju važnosti koliko jedan zvuk velikih zvona. Ako to shvatite daleko dublje i od ovog nivoa riječi, shvatit ćete bit jednog elementa koji se zove metal. Uhvatit će vas tuga koliko vam je nedostajala tišina cijelo ovo vrijeme.

Biljne katedrale nisu gigantske sekvoje ili velebni eukaliptusi, nisu čak niti planinske jele koje nose odsjaj zvijezda i mjeseca u svojim iglicama. One rastu duž planinskih puteva. Rastu uz željezničke pruge. Prkose buci. Naći mir znači biti mir. Mir nikada ne možete izmeditirati, izmoliti, izreći, izmanipulirati.
Toliko su nježne na dodir, listova uglavnom posutih finim dlačicama gdje tišina nalazi svoj mir; veliki cvat nosi desetine malih sunaca – tišina je radosna bez osmjeha i optimistična bez vriskanja. Katedrale tišine su divizme i možda ih nikada niste tako gledali.
Vrsta divizmi ima puno; ljekovite su Verbascum thapsus (sitnocvjetna divizma), V. phlomoides (pustenasta divizma) i V. densiflorum (velecvjetna divizma).
Ove vrste nose u stranim jezicima nazive: eng. mullein; fr. buillon blanc, cierge de Notre-Dame; njem.Wollblumen, Königsherzenblumen.
Organ koji najviše stradava od pretjeranog blebetanja su pluća. Ona najviše stradavaju i od svih onih koji žele poniziti vaše najdublje vrijednosti. Zato i povremeno želite iskašljati sve te unutrašnje i vlastite otresitosti.
Tišina je uvijek mudra a divizma točno zna kako vam treba pomoći. Ako kašljete suho, odlučit će smirit kašalj. A možda će pomoći da konačno i počnete iskašljavati. Onog trena kada već počnete iskašljavati, omogućit će to efikasnije. Silno su mi draga eterična ulja za dišni sustav, ali za divizmu čuvam uzvišeni tron kako već dolikuje katedrali među biljkama. Uzvišena, ostavlja u svojoj sjeni sljezove, čak i bršljan. Možda nam divizma izgleda žuta odnosno naivna, ali se za svoju misiju, svoje poslanje, posebno spremala. Uz već uobičajene polisaharide (sluzi) koji olakšavaju iskašljavanje, sadrži slično trputcu protuupalne iridoide koji smiruju upalu ali i saponozide, sterole i verbaskozid koji reguliraju naše vlastito stvaranje sluzi. Zanimljivo, djeluje antivirusno, čak i protiv slavnog virusa gripe. Nikada ne bismo rekli da se u njenom cvijetu skriva toliko zanimljivi koktel. Doba cvijeta uskoro dolazi, nemojte ove godine promašiti ga.
Uzvišena među biljkama zna biti toliko visoka da nas gleda u oči. Ne poznajem niti jednu biljku koja se bere s toliko lakoće i elegancije – cvjetovi su upravo na dohvat ruke, a kada ih potegnete osjetit ćete kao da su baš željeli biti ubrani.
Metal nas uči kako smo svi jedno i gotovo sigurno sam svjestan kako to divizma zna. Da li se zato toliko lijepo ubire? Budite etični, ostavite dio cvjetova da od jedne nikne puno katedrala.
U osušenim cvjetovima divizme spremit ćete proljetno sunce za jesen i zimu kada dolazi doba pluća. I virusa. Od nje spravit ćete čaj zbog kojeg ne gunđaju čak niti djeca. Za odraslu osobu, jedna na vrh jušna žlica, preliti s 2 dcl kipuće vode, ostaviti 10 minuta. Ocijedite na malo finije cjedilo kako biste uklonili male dlačice. Piti ćete isključivo svježe spravljen 3x dnevno. Za djecu, smanjit ćete malo dozu na dvije čajne žličice i nešto manje vode. Oprostit ćemo im ako i požele malo meda u čaj. Od divizme možete spraviti i fini sirup. To sam si sezonski ionako dao u zadatak.
Divizma nije zaboravila i druge organe metala. Izlaz jednog, debelog crijeva, stoljećima je njegovala kao nastariji wc papir. I ma kako se smijali tome, metal nas uči kako je svaka vrijednost ima – duboku vrijednost. Hvala joj na tom plemenitom činu katkad bitnijem od pranja zubiju. Na spomen trećeg organa metala, kožu, odmah ćemo skočiti s taštinom. Macerat svježe osušenog cvijeta divizme u nekom plemenitom ulju, fino potopljen da ima puno cvijeta u ulju, doista se pretvara u svilu na koži. Ostat ćete po drugi bez riječi. Iz dubokog poštivanja za mene ne postoji dovoljno skupo ulje i kao i ranjenik volim ga spraviti u ulju kukuija. No, i badem ili marelica biti će fini. Čak i čaj koji koristite za kašalj može biti fini, fini tonik za lice, toliko fin da mu ne treba niti glicerol. Zbrojite katkad i dvije biljke u toniku, preslicu i divizmu. Stara diva fitoterapije i biljka unutrašnje tišine uvijek se najbolje druže na čaju za lice. Ne trebaju im riječi za razumijevanje i dobro raspoloženje.
Kad sretnete divizme, budite na tren tišina i mir. Toliko ste ih živčano tražili da nisu mogli ni isplivati iz vas. Otvorite nevidljiva vrata naših malih katedrala na poljima. Svaki dan života treba biti ispunjen inspiracijom. In spirare, udahnuti, bolje reći – slobodno udahnuti. Nije čudo da je divizma biljka kašlja. Na tren, konačno ste slobodni…

Comments

comments