Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Dvodomna bubica

Dvodomna bubica

Antennaria dioica (L.) Gaertn.

Imati šalicu čaja s treptajem zvijezda proljetne planinske livade i zamaha krila vila iznad je otrcane riječi “priceless”. To je uzvišeno i dječje zabavno u isto vrijeme. Biljka koja priča nježnu planinsku priču za laku noć utišat će i kašalj jesenskih i zimskih hladnih noći.

Mnogi od vas vole male i slatke “anonimce”, biljke koje srećemo ali smo ih polako zaboravili baš kao što smo zaboravili stare priče naših baka – da bi smo ih kasnije grčevito tražili u posljednjim živim sjećanjima koje se prenose s koljena na koljeno.
Neke su vrste vile među biljkama. Prema predaji, kažu za ovu biljku kako stavljena na uzglavlje donosi san na oči i onda kada to ne uradi niti jastuk od hmelja. Na planinskim livadama iz sna ova sasvim mala biljka gleda zvijezdama ravno u oči. Njihov treperavi spektar jedna je biljka utkala u zeleni tepih. To je dvodomna bubica, srcopuc, vrednik, dovodmna runolistka, Antennaria dioica (L.) Gaertn. Asteraceae, a u francuskom jeziku zovu je pied de chat, mačje šape. Toliko tihe kada hodaju da nas uspavaju svojom tišinom. Kako od jedne male vile sa sjajnim krilima i zlatnom prašinom i očekujemo, biljka je vrlo mala ali toliko uočljiva u sredini proljeća na livadama da zabljesne svojim koloritom. Ako ste jako pažljivi i tihi, čut ćete disrektan hihot koji podsjeća na dječju igru. Moja omiljena kompozicija je kada raste iz zelenog tepiha klečice zajedno s duboko modrim trščanskim ili proljetnim srčanikom. Fini dlakavi listovi, pomalo slični mačjim ušima žive u prijateljstvu (katkad) s “mišjim ušima”, malom ili hopeovom runjikom kao u starim pričama za laku noć djeci. Van kemije biljaka, katkad vjerujem u legende i bajke o biljkama uz uzglavlje. Valjda bih bez toga bio mrtav a živ.
Muški cvjetovi su tipično bijeli, bijelih do roza brakteja kraćih od cvjetova i ovalni, ženski su crveniji, dužih izduženijih brakteja nego kod muških cvjetova. Vile su uvijek zaigrane: jedna vrsta a skoro pa dva cvijeta. I sve zbog toga da bi livade, ljudi i zvijezde bili – sretniji.
U sferi kemijskih bajki, dvodomna bubica je fina & pristojna flavonoidna biljka, uvijek obazriva prema našem zdravlju – flavonoidne biljke obično imaju izričaj velike sigurnosti, ako nisu protkane drugim opasnijim spojevima. Nekoć korištena kod dišnih tegoba i kašlja kao jedna od osnovnih biljaka uz divizmu, crni sljez, čestoslavicu, poljski mak i podbjel, danas je zaboravljena i možda i bolje jer je dio flore čistih planinskih krajeva. Koristila se i kod proljeva i tegoba žuči, te bolnih zglobova i išijasa.

Comments

comments