Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Europska zdravčica

Europska zdravčica

Nije puno biljaka dobilo čast da se zove imenom zdravlja samog. Sanicula europea L. Apiaceae, europska zdravčica, europski milogled, petoparstica, ličarica, ozdravica, zdravčica, njem. Die Wald-Sanikel; fr: la sanicle d’Europe, herbe de Saint-Laurent; engl. wood sanicle. U Francuskoj je vezana za Sv. Lovru, mučenika koji je navodno ubijen prženjem na vatri i gdje je rekao: Assum est, inquit, versa et manduca (Ova strana je gotova, okrenite me i zagrizite). Zato je zaštitinik komičara, a europska zdravičica je zbog svojeg zacjeljujućeg djelovanja na kožu i povezana uz ovu priču.

Glavne aktivne tvari su saponozidi: derivati barigenola, fenolski glikozidi i polifenoli, sluzi. Osim za kožu, etnomedicinski koristila se za sve pomalo. Listovi za kašalj, različite infekcije i zacijeljivanje kože, a listovi i korijen kod reumatskih i probavnih tegoba. Službena droga je saniculae herba, nadzemni dio koji većinom čini list. Narodna uporaba je očito smislena, saponozidi djeluju antivirusno i istovremeno, slično kao kod bršljana ili jaglaca, reguliraju lučenje sluzi u dišnom sustavu. Za zacijeljivanje i infekcije kože koristila se kao čaj u oblozima. Ovo su i dvije najsmilenije uporabe (kašalj, oblozi za kožu) koje su se održale do danas. Zanimljivo da se u nekim krajevima koristila i za smirenje, pogotovo nevoljnih pokreta (raznih “tikova”) premda nemam iskustva s tim. Njena raznolika uporaba u narodnoj medicini joj je i donijela naziv zdravlja. Preporučena dnevna oralna doza je 4-6 grama suhe biljke spravljena kao infuz. Biljka je sigurna i lišena rizika. Listovi prije cvatnje neiskusnom su oku pomalo slični nekim žabnjacima, pa je oprez potreban. Moguće su zabune i s nekim članovima roda Geranium koje nisu opasne. Branje u doba cvatnje je najsigurnije i apsolutno se preporuča (to je i službena definicija droge, ubrana u doba cvatnje). Samo teoretski jestiva kao vrlo mlada, osobno ju nisam probao. Saponinske droge mahom se i izbjegavaju u većim količinama.
Biljka je koju lako nalazite u šumama i cvate sredinom proljeća. Preslatki cvjetovi su muka za fotografiranje, pa je korisno grickati svježi korijen valerijane prije.

Comments

comments