Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Konopljika

Konopljika

Puno je lijepih biljaka posvećeno čistom ženskom aspektu i ženama, od ruža koje simboliziraju vječnost ženske ljepote do vrkute, «Frauenmantelkraut» koje je zaštitnik i žena i njihove male djece svojim tijelom lista koje podsjeća na male kišne kabanice. Ali samo je jedna čisti simbol žene – konopljika. Tu i tamo će neki muški prasac i popiti vrkutu onako zabune radi ili čak i zbog proljeva, ali stoljetna reputacija konopljike osigurala joj je potpuni mir od muškog spola. Gotovo svi jezici nose tu priču (engl. chaste tree, chastberry; fr. poivre des moines, njem.Mönchspfeffer; hr. fratrov papar).

Vitex agnus castus. Već sam naziv je vrlo zbunjujuć. «Vitez čestitosti» ima slojevitu povijest naziva. Vitex dolazi od riječi vieo, vezati, plesti, zbog činjenice da su savitljive grane odlične za izradu košara. «Agnus» je naizgled prijevod latinske riječi janje i koje simbolizira nevinost, krotkost i čistoću. Ipak, priča nam dolazi iz grčkog. Stari grčki naziv je agnos (agnos), iznimno sličnoj riječi koja se samo izgovara na drugom slogu i znači čestitost, nevinost, ali i riječi agonos (agonos) što znači «bez djeteta» ili «sterilan». Koja god da bila etimologija još Dioskorid objašnjava podrijetlo naziva. Stari grci imali su posebnu svetkovinu zvane Tezmoforije (Θεσμοφόρια). Posvećen Demetri, božici plodnosti zemlje, grčke žene su za pripremu apstinirale od seksa u ime čistoće i imale su pravo povući se van kuće s drugim ženama i provesti rituale čišćenja. Kako bi još u fazi priprema imale mira, svojim su muževima stavljale u vino prah plodova konopljike, ali i listove i cvjetove što je bilo dostupno stavljale su u postelju. Iz slavljenja plodnosti zemlje malo je djece bilo stvarano tih dana (sjetite se riječi agonos). «Kada cvate konopljika, uskoro će i grožđe biti zrelo» zvučala je jedna prastara i sačuvana izreka starogrčkih seljaka. To nosi i metafički smisao – grožđe, plod koji razara nevinost i nagoni na seks (kad je fermentirano) nastaje transformacijom njegove botaničke suprotnosti, konopljike, nositeljice čestitosti. Grožđe, plod seksualnih užitaka, konopljika, plod koji smanjuje libido kod muškaraca. Još od grčkih vremena zna se kako kod žena konopljika, taj «agonos», antipod vina i grožđa, djeluje suprotno i potiče spolnu želju i plodnost. Sama Hera, najveća božica do Zeusa, čiji su se mitovi kasnije uvelike preselili u priču života Svete Marije, rođena je prema predaju u sjeni stabla konopljike. Matičnjak pripada Zeusu, tko bi rekao, ali konopljika je dobila moć najveće od svih na Olimpu.

Biljka tolike povijesti kod nas je, naravno, bila zaboravljena. Ali vi koji volite biljke ste malo po malo pronijeli glas o njoj. Kemijski gledano konopljika je srednje kompleksna, ništa egzotično; malo iridoida poput aukubozida kojih ima i u jednoj divizmi i trputcu pa ih ne smatramo najpresudnijim spojevima, no oni koji se natječu za titulu važnosti vjerojatno su diterpeni rotundifuran i viteksilakton, te flavonoidi. Biljka sadrži naravno i eterično ulje koje daje miris između papra i marihuane, te tanine.

Diva fitoterapije koristi se u relativno niskoj dozi; od 30-240mg suhog ploda. Iz konopljike možemo naučiti puno. Promotrite biljke, recimo, koje se koriste u menopauzi. Djetelina, soja, maca… sve su to biljke koje se koriste u znatnoj dozi, u gramima ako se ne radi o ekstraktima, i čiji sadržaj aktivnih tvari prelazi stotinu miligrama. Tada znamo da djeluju sistemski. Nasuprot takvih biljaka konopljika i cimicifuga daju se u malim dozama i aktivne tvari mjere se u miligramima. Tada znate da biljka djeluje centralno iliti – na mozak. Aktivne tvari konopljike znamo da djeluju na dopaminski sustav (bez brige nije kokain) i na neke opioidne receptore (bez brige nije morfij). Zbroj njihovog djelovanja dovodi u balans hormone poput FSH, LH, prolaktina i progesterona. Službeno, konopljika je biljka PMS-a, te odveć bolnih grudi u PMS-u (mastalgija). Tradicionalno koristila se kod neplodnosti i skraćenja ciklusa. Premda naravno nije čarobni štapić za sve probleme, postala je danas sinonim ženskog hormonskog zdravlja i konačno se vratila u vrijeme slave kada se jedna božica rodila u njenoj sjeni. Podsjeti nas konopljika sve na važan prostor intime. Kada nam treba barem 10 minuta mira od svih, jer ma kako bili socijalna bića odgovorni smo sebi i trebamo naći prostor za sebe i uživati u vlastitom društvu. Nemamo li svoju intimu nećemo ju moći niti podijeliti. Naći ćemo ju i u prirodi, u treperavoj sjeni grma konopljike i stotine pčela i bumbara koji u njemu bruje.

Comments

comments