Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Kraljevski kokotić

Kraljevski kokotić

Kraljevski kokotić, konsulj kraljevski, mamuzica, modrica. Francuzima i englezima cvijet im je sličio na šapicu od ševe, pa je zovu pied d’alouette i forking larkspur. Na latinskom ju zovemo Delphinium consolida, premda se vrlo često nalazi drugi naziv Consolida regalis (biljka definitivno pripada rodu Delphinium). Ime su mu dali navodno grci, jer pupoljci cvijeta sliče na male debele delfine.

Ugodno me iznenadio u maslinicima u selima iznad Slanog kod Dubrovnika svojom gracilnom pojavom – nije čudo da su ga razni botaničari pa i narod prozvali kraljevskim. Posebno je efektni cvijet s cjevastim “roščićem” koji skriva fini nektar za kukce koji ga oprašuju. Gotovo čarobnjački izgled cvijeta nadmašuje jedino Impatiens noli-tangere, netek ili žuti nedirak (kojeg jednom imadosmo u grupi). I koji ima savršeno komplementarnu boju kraljevskom kokotiću.

Kraljevska krv je naravno uvijek varljiva, uvijek dualna u svojoj prirodi, baš kao i krv prave aristokracije. Iz nje treba znati izvući plemenito, a ne opasnu i često divlju povijest. Kraljevski kokotić je pravi podsjetnik na to. Biljka, članica požeruhima i fitoterapeutima relativno ne-drage obitelji Ranunculaceae, iznimno je toksična i njeni alkaloidi imaju djelovanje slično žutom jediću, premda u malo blažem obliku. Otrovna je cijela osim – cvijeta. U narodnoj medicini cvijet se koristio kao diuretik i kao sredstvo protiv parazita u crijevima. Pažnja je potrebna već tijekom branja; i u čaju ne smiju završiti listovi ili komadići stabljike. Predivnu boju daje antocijanozid delfinidin (nazvan upravo po tom rodu), a cvijet sadrži i flavonoide (derivati kemferola i kvercetola). Divna boja služila je i za bojenje lanenih tkanina te kao “boja” – nadopuna drugim čajevima radi poboljšavanja estetskog dojma.

Vremenom smo ju zaboravili, vjerojatno zbog straha od trovanja drugim dijelovima biljke. Ali zato možemo u njoj uživati, cvijet duboke ljubičaste boje potpune mudrosti pogledat će vas u oči i šapnuti savjet dostojan životnih strategija kraljeva.

Comments

comments