Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Ljekoviti oranj

Ljekoviti oranj

Vulkani i vrata pakla, koji to element povezujemo s paklenim uvjetima ? Grotla vulkana i bezbrojne rupe kroz koje izlaze plinovi iz utrobe zemlje često zaudaraju po spojevima tog elementa, katkad su zbog toga i smrtonosni. Navodno se nečastivi sam, kao i njegove sluge, može uvijek lako razaznati po mirisu ovog elementa. To je sumpor.Vulkani i vrata pakla, koji to element povezujemo s paklenim uvjetima ? Grotla vulkana i bezbrojne rupe kroz koje izlaze plinovi iz utrobe zemlje često zaudaraju po spojevima tog elementa, katkad su zbog toga i smrtonosni. Navodno se nečastivi sam, kao i njegove sluge, može uvijek lako razaznati po mirisu ovog elementa. To je sumpor.

A sumpor je u biti anđeoski. Pakleni i vulkanski plin sumporovodik vjerojatno je zaslužan za život na planeti zemlji : fotosinteza koje koristi vodu i ugljični dioksid obična je evolucijska novotarija, davno prije nje na dnu oceana vjerojatno je sumporovodik hranio život. Oksidiran kao sulfat, neke bakterije ga pak dan danas koriste za disanje – umjesto kisika.

Sumpor, toliko povezan s infernalnim, u biti je pravi tamjan za naš organizam koji nas čisti i štiti od mnogo čega štetnog. Glutation, najpoznatiji « detoksikator » organizma, sadrži sumpor. Sulfati, utkani enzimskim reakcijama, uklanjaju strane tvari iz organizma, uključujući i lijekove. Jeste li ikada pohvalili kosu ili kožu ljubavi svog života ? Pohvalili ste male junačke ručice sulfidnih mostova koje nas drže da se ne raspadnemo.

Sumpor je nimalo diskretni pratitelj biljne biokemije. U luku i češnjaku prepoznajemo ga vrlo lako. Ali ovo nije priča o luku i češnjaku. Ovo je priča o prilično nepoznatoj biljci, maloj stasom ali velikoj glasom.

Ljekoviti oranj, nekoć nazvan Erysimum officinale a sada točnijeg naziva Sisymbrium officinale dolazi nam iz slavne prehrambene obitelji Brassicaceae. Znaju ga zvati erisimum prema starom latinskom nazivu. Englezi ga zovu hedge mustard jer okusom podsjeća na goruščicu, francuzi ga zovu « herbe au chantre » a talijani « erba dei cantanti »: biljka pjevača.

Doista, u fitoterapiji je ljekoviti oranja specijalist bolnog grla i vjerojatno je najdjelotvornija biljka kad nam « pukne glas ». Otuda vjerojatno i francuska i talijanska imena biljke. I dok smo za tegobe dišnog sustava mahom orijenitrani na « sluzne » biljke kao sljez i trputac, utoliko je ljekoviti oranj malo iznenađenje. Sadrži slavne « paklene » sumporne spojeve među kojima se najviše ističe glukoputranjivin (nije štamparska greška). Biljka sadrži i puno vitamina C, katkad više nego šipak te male razine kardiotoničnih glikozida. Usprkos ovim zadnjim spojevima biljka je vrlo sigurna za uporabu. Aktivne tvari djeluju antibakterijski i vjerojatno potiču bolju sekreciju sluzi, no ostaje slatka nepoznanica kako to da je baš specijalist grla a ne pluća. Radi se infuz : 2 čajne žličice na vrh preliju se s 1,5 dcl kipuće vode i ostavi 10 minuta. Pije se isključivo svježe spravljen 3x dnevno.

Ovdje se obavezno moramo prisjetiti druge « paklene » biljke a to je crna rotkva (Raphanus sativus) koja također sadrži sumporne spojeve. I dok je ljekoviti oranj specijalist grla i glasnica, crna rotkva je specijalist gornjih dišnih puteva – odlična je biljka kod dosadnih infekcija i upala sinusa pogotovo kod onih koji imaju problema s vlastitom sluzi. A uz sve to i čistač je jetre i odličan detoksikator kod ljudi na terapiji lijekovima kao što su oralni kontraceptivi.

U prehrani uglavnom je začin. Okus listova je između kelja i senfa ali ne preagresivan. Najfiniji su mladi listovi koji su fenomenalan začin, sirov ili kuhan. U Italiji sam probao salatu s njim i fantastična je. Odličan su dodatak, tko od vas jede meso, goveđim juhicama i mesu, a tko je vege slaže se s kremastim umacima za povrće, kuhan ili sirov. Volite li « sumporne » namirnice, a senf ili rotkva su vam pregrubi, možda će oranj biti zanimljiv.

Biljka lijek i biljka začin, ljekoviti oranj je zaista biljka anđela, iz paklenih spojeva utrobe zemlje vaš je nježni začin i zvonkost vašeg glasa.

Fotografija je od uzgojenog ljekovitog oranja s talijanskih Apenina.

Comments

comments