Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Mala kruščica

Mala kruščica

Skrivala se ispod smreka na tlu prekrivenom prošlogodišnjim iglicama i skrivena u niskoj travi, mala prpošna vila. Mala vila pokazala se moćnom – kad me zgrabila za ruku odvela me jako daleko. Odvela me do sjevera Kanade gdje samo neke biljke mogu uživati u hladnoći. Tamo ju Inuiti koriste za upale ušiju i očiju a sažvakanu ju stavljaju na manje rane kože, baš kako mi koristimo trputac. Tek što vidjeh stegne me za ruku i odvede na Island, otok leda i vatre.

Björn Halldórsson 1783 piše: “liječi srce i izjedenost. Žvakanje pomaže kod vodenih i umornih očiju. (..) Za ljude koji dokasna čitaju sve dok im oči nisu krvave”. Na Islandu, ali i sjeveru Europe, kao medvjetka koristila se kod mokraćnih infekcija. Ublažavala je bolove grla i ugrize kukaca, a navodno se koristila (kako pametno) pred sam porod, možda i zbog prevencije infekcija.

Učas me vila vratila na Velebit i sjenu smreka. Taka mala i tako moćna. Lijek naroda hladnih zemalja davno je našao zamjene u našim raskalašeno toplim i bogatim krajevima, medvjetkom, zlatnicom, vidac…

A ona je mala kruščica, Pyrola minor iz zasebne obitelji Pyrolaceae. Kruščica nije od kruha već od kruške: i latinsko ime nam govori kako list nekih vrsta kruščica sliči na list kruške.

Čuvajmo ju jer je relativno rijetka. Botaničari bi znali puno bolje od mene: dvostruki je relikt navodno još iz tercijara.

Najsličnija vrsta je Pyrola rotundifolia, okruglolisna kruščica okruglastijih listova, još sjajnije površine, više stabljike i otvorenijih latica od sramežljivije male kručice. I malo podsjeća na mini đurđicu zar ne?

Comments

comments