Maslačak

Maslačak je duh pravedne ljutnje prirode, pravednik među biljkama. Ljutnja nije negativna emocija. Ona je poput sjekire koja prekida sve nepotrebno i štetno. Ona je oruđe pravednosti i istrajnosti prirode. Da iz svake sjemenke maslačka niknu biljke i iz svake njihove sjemenke nikne nova biljka, uskoro bi planeta Zemlja bila planeta Maslačaka. U društvu nepravde maslačak nas svojom masovnošću podsjeća kako je pravda masovno prisutna i kako joj ne možemo pobjeći. A to je utješna misao, nekima i zastrašujuća.

Da bismo bili ljuti moramo biti svjesni da smo frustrirani. Maslačak se oboružao posebnim spojevima za frustraciju dvonožaca koje nazivamo seskviterpenski laktoni. I list i korijen sadrži seskviterpenske laktone gorkog okusa koji znaju frustrirati kada započnemo kuru čišćenja maslačkom. Oni su zaduženi za bolji rad jetre i žuči, gle čuda, organa bijesa i ogorčenosti. Ako bolje funkcioniraju onda bolje izbacujemo sve nepotrebno što stvara naš metabolizam ili što unosimo izvana. Stari naziv « detoks » možda bismo mogli zamijeniti nazivom « ubrzivač ».
Kao pravednik među biljkama, odlučio je za nas ljude žrtvovati sebe cijelog i ponuditi nam dvije opcije. KORIJEN u jesen sadrži najviše inulina i njega ne nalazimo u listu. Inulin je hranitelj našeg pravog ja, a to su bakterije. Svi smo samomisleće petrijeve posude koje bakterije koriste za ugodan život, ono što zovemo čovjekom ima deset puta više bakterija (i arhea) od naših stanica. Ako sada niste sada izgubili taštinu, ne znam kad ćete. Inulin za razliku od škroba sadrži povezane jedinice fruktoze. Mi ga ne možemo probaviti pa hrani naše bifidobakterije, one zauzvrat stvaraju maslačnu kiselinu, a maslačnu kiselinu naše crijevne resice koriste ne samo kao hranu već i budu zbijenije i ne budu prepropusne. Kao i priroda i mi smo mali eko sustav. Smatramo da tako pomažu i u metabolizmu šećera i masti. Zbog toga su inulinom bogate biljke odavna bile omiljene biljke – hrana i dodatak hrani dijabetičara. Korijen je doista univerzalni čistač, pomalo poput druge krasne biljke vodopije. Crijeva i žuč, a posredno, bogatstvom kalija, pomoći će lagano i radu bubrega. Uberite ga u sivu jesen da biste imali zeleno proljeće svojeg tijela. U proljeće ima manje od 2% inulina, na jesen preko 40%. Doza je 3-5g, oko jedne jušne žlice suhe biljke koja se kuha u vodi desetak minuta, i pije svježe spravljena 2-3x dnevno. Tko je lijen, svu dozu neka skuha ujutro i stavi u termosicu. Najbolje ga je piti oko pola sata prije obroka, ali moguće ga je polako piti tijekom dana, pomalo. Najviše ga i volim preporučiti kao čaj jer se inulin najbolje otapa u pravo u vodi. Radi li se tinktura, spravlja se od jednog masenog dijela suhe biljke na pet volumnih dijelova 25% etanola (100g maslačka na 500mL), ili jednog masenog dijela svježeg korijena isječenog na male komadiće 30-35% etanolu (100g svježeg maslačka na 300mL). Jušna žlica ove tinkture uzima se u vodi, 2-3 x dnevno. Imate li problema s povišenim kolesterolom maslačak možda nije moćan kao gljivica riže, ali je sasvim sigurno pametna dodatna ideja povremenih mjesečnih kura. 
LIST maslačka uz frustrirajuće seskviterpenske laktone sadrži flavonoide i fitosterole, također uz obilje kalija. Zbog toga list maslačka pomaže funkciju bubrega te žuči, dvije glavne osovine eliminacije. 4-5g suhih listova, ubranih u kasno proljeće ili ljeto, oko 1-2 jušne žlice, prelije se s dva decilitara kipuće vode i ocijedi nakon desetak minuta. Pije se 2-3 puta dnevno svježe spravljen. Pravednik među biljkama točno zna kome treba pomoći. Ako maslačak koristite kao pomoć kod nagomilanih kilograma tijekom zime, list ćete uzeti ako imate tendenciju zadržavanja tekućine i slabijeg rada bubrega. Ako ste tip kojem treba pomoć metabolizma i crijeva i ako vam proces probavljanja hrane nije najbolji, maslačak korijen biti će vaš odabir.
Jesmo li potrovani ? Da. Obično mislimo na kemikalije u hrani i kozmetici. Rijetko kada razmišljamo koliko smo potrovani u razumu i duhu. Dnevnik i internet portali koji lažu. Glas crvenih i plavih političara samo je « marljivi » rad PR agencija bez zrna osobne iskrenosti. Beskrajne agresije preko društvenih mreža i foruma. Svijet polako ostaje bez duše, a mi skupa s njim. Divite li se još uvijek maslačku na poljima, to znači da ju još niste izgubili. Mi nismo samo posao, nacija, društveni status i novac na računu. Mi smo i hodajuća masa bakterija i arhea koja trenutno misli da je u pravu. Zbog toga smo ljuti i to je dobro, do mudrosti se dolazi i ljutnjom. I to je još jedna utješna misao pravednika među biljkama.

Comments

comments