Medvjetka

Kao veliki hvatač noćnih mora sva bura prešla je preko medvjetke u planinama, u svojim anđeoskim listovima uhvatila je sve noćne more i zato nakon bure sunce bude najljepše. Pozvat će i vas i kamen i poskoka da se družite pored nje. Da li su bubrezi organ snage ili organ straha, to birate vi sami dok medvjetka drži sve četiri strane svijeta u ravnoteži. Sitan zadatak smo dobili mi, veliki medvjetka.

Pomiješati živo i neživo, što ima dušu i nema dušu. Spojiti ta dva svijeta kaže se giniginige na jeziku naroda Chippewa. Taj narod davno je stvorio danas komercijalizirane «hvatače snova», «dreamcatcher» koji će zaustaviti noćne more zapletene kao u paukovu mrežu. Giniginige postat će Kinnikinnick i američki turizam ga kao takvog i propagira.

U našoj zemlji čarobni sastojak Kinnikinnicka, sastojak koji spaja živo i neživo, nitko ne propagira. Prepušten sam sebi on raste visoko u neživom kamenu, ispod je dostojanstva te biljke da se spusti  nisko. Ponekad se pitam kako živi jer će osvojiti kamen kojeg teško glođe i jedan junak bor krivulj.

Kinnikinnick ima puno recepata i puno funkcija, no zajedničko svim varijantama je to što se puše u luli i što sadrže – medvjetku. U ritualnom svijetu medvjetka u njemu spaja biljke koje simboliziraju sve strane svijeta i baš je medvjetka temeljna biljka bez obzira na botaničke raznolikosti sastava, komercijalni današnji oblik naravno kao i u nekim tradiconalnim varijantama sadrži drugu svetu biljku – duhan, a od koje napravismo nešto drugo od indijanskih percepcija duhana.

Medvjetka ili medvjeđe grožđe nosi ime zbog plodova koje mogu voljeti samo medvjedi, nama su prilično čudnovatog i trpkog okusa. Listovi su kožasti, sjajni, čvrsti i trpkog okusa, karakterističnog lagano svjetlijeg ruba. Još je Galen zapisao o korištenju medvjetke za istu namjenu za koju se koristi i danas, a to su infekcije urinarnog sustava. Medvjetka pripada obitelji Ericaceae u kojoj se guraju druge biljke koje su također u nekoj mjeri posvećene infekcijama urogenitalnog sustava – europska brusnica, američka brusnica, europska borovnica, obični vrijes…

Medvjetka spaja živo i neživo, osim što raste iz suhog kamena nama je bila jedna od prvih koje nas je poučila kako njena životna kemija, ono što doživljavamo neživim, kako njene molekule stupaju u igru ne samo s nama već i s našim bakterijama. Svi već znamo kako nesretna Escherichia coli, uglavnom fina i pristojna bakterija debelog crijeva, može prijeći u urinarni sustav ako ima posebne proteine s kojima se hvata za epitelne stanice našeg urinarnog sustava. Zovu je UPEC, uropatogena E. coli. Otišla je na krivu stranu svijeta. Zato i zovemo biljku Kinnikinnicka, ritualnog pomiritelja strana svijeta, da nam pomogne.

Medvjetki smo zahvalni jer je bila jedna od prvih biljaka kojoj smo shvatili mehanizam djelovanja, još davno u XIX. stoljeću. Zahvalni smo joj jer je vjerojatno prva biljka za koju smo shvatili kako je za njeno djelovanje bitna naša flora u crijevima. Medvjetka sadrži spoj kojeg zovemo kodnim imenom «udica» a zove se arbutin. Kad se nacrta pomalo sliči na udicu. U koraku JEDAN na njega zagrizu bakterije iz flore poput nekih laktobacila. Brzo uklone šećer iz molekule i nastaje spoj hidrokinon. U koraku DVA jetrene stanice, hepatociti, odmah prepoznaju hidrokinon kako moguću agresivnu molekulu u na nju nalijepe sulfat ili glukuronsku kiselinu. U koraku TRI ta nalijepljena skupina bude signal naredbe bubregu da brzo izbaci tu molekulu u urin. U urinu u koraku ČETIRI desi se da se taj sulfat odcijepi bilo spontano (ako je pH>7, odnosno ako je urin nije kiseo), bilo na taj način da za njega zagrize Escherichia coli. Sama E. coli će onda opet stvoriti hidrokinon – koji će ju ubiti. To se zove «suicidalni supstrat». Na taj način medvjetka i ubija mikroorganizme u urinu.

Zašto onda ljudi ne piju hidrokinon, čemu muka s medvjetkom? Jer bi bio odveć agresivan i opasan. Medvjetka to radi s elegancijom, polako da nam ne naškodi, da ne naškodi ni najvećem dijelu flore, već samo neželjenim stanovnicima mokraćnog mjehura. Medvjetka dignuta na razinu ritualnog simbola svojom je farmakološkom mudrosti zaista opravdala indijanska vjerovanja. Doista se nežive molekule igraju s živim stanicama: prvo će flora uzeti arbutin, pa jetrena stanica hidrokinon i nalijepiti mu sumpornu skupinu, pa bubrezi dobiju nalog sumporom da bace tu molekulu van u urin, a onda opasne bakterije zaigrizu taj trik medvjetke – i vrlo često odu u vječna lovišta, bolje reći, na onu stranu tijela gdje pripadaju i gdje ne stvaraju štetu.

Tako je medvjetka postala prvo poznati uroantiseptik prije svih antibiotika i svoje mjesto dostojno zadržala do današnjeg dana. Bitna je samo doza: 12 grama suhih zdrobljenih listova dnevno, razdijeljeno na tri doze, i svježe skuhano. Neki spravljaju medvjetku i maceracijom (močenjem) u vodi preko noći, pogotovo oni kojima medvjetka teško sjeda na želudac. Premda se spore oko nužnosti, još uvijek sugeriramo popiti pola žličice soda bikarbone svaki puta kad popijemo dozu medvjetke kako bi zalužili urin i poboljšali djelovanje. Ako se uzima kao već gotovi preparat, tada dnevna doza mora sadržavati 400-800mg arbutina. Kako se i lula ne puši bez prestanka, tako i se i medvjetka pije do 7 dana; kažemo kako je ona «akutna» biljka kraćeg korištenja.

Biljka najsličnija medvjetki je europska brusnica s kojom dijeli i stanište. Listovi europske brusnice također sadrže arbutin, aktivnu molekulu medvjetke, samo u pomalo nepredvidljivom udjelu.

Poput dreamcathcera, tako i medvjetka hvata bakterije kada prijeđu iz jedne strane svijeta, iz jednog organa u drugi, gdje ne pripadaju. Nisu ti indijanci niti bili bedasti, da je bar tada bilo fejsbuka, svašta bi se dopisivali s Galenom.  Ovih dana naši dragi dalmatinci i dubrovčani imaju buru. Ona zaleđuje biljke u vrtovima, nosi posolicu a ponekad i ljude. Budite razboriti ali nemojte se bojati. Kao veliki hvatač noćnih mora sva bura prešla je preko medvjetke u planinama, u svojim anđeoskim listovima uhvatila je sve noćne more i zato nakon bure sunce bude najljepše. Pozvat će i vas i kamen i poskoka da se družite pored nje. Da li su bubrezi organ snage ili organ straha, to birate vi sami dok medvjetka drži sve četiri strane svijeta u ravnoteži. Sitan zadatak smo dobili mi, veliki medvjetka.

Comments

comments