Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Muškatna kadulja

Muškatna kadulja

Za regularnost mjesečevog ciklusa moramo slušati prirodni ciklus molekula. Muškatna kadulja jedina stvara amfilektane, molekule karakteristične za spužve i koralje. One koralje koji slušaju samo ritam mjesečevih mijena. Nemamo pojam čemu služe u biljci i u nama. Ako se držimo egocentričnog modela, služe da me podsjete kako je ljepota muškatne kadulje kao ljepota koralja u moru i kako trebamo slušati cikluse u životu. Sve drugo je forsiranje.

Premda njena ljepota oduzima dah, kod nas ona živi u sjeni svoje daleko poznatije sestre. Sestre koju ljudi zabunom proglasiše izvorom besmrtnosti – svi zaborave kako je davno rečeno da protiv smrtnosti same nema lijeka u vrtu. Muškatna kadulja (Salvia sclarea) prilično je prpošnija od sestre ljekovite kadulje (Salvia officinalis). Dok se preozbiljna S. officinalis bavi pitanjima ljudske smrtnosti, muškatna kadulja uvijek nas je zabavljala. Listovi muškatne kadulje u Njemačkoj potopili bi se u jeftinije vino da bi dobili cijenjeni muškat, otuda i naziv u našem jeziku kao i njemački naziv Muskatellersalbei. Francuzi i englezi igrali su na kartu čistog vida, clary sage i sauge sclarée od latinskog clarus, bistar – ne samo da su se oblozi od čaja lista koristili za liječenje iritacije i upala očiju, već su i male sjemenke se natapale u vodi dajući gustu sluz kojom bi se ispirale oči. Neki bi čak znali staviti tu malu sjemenku u samo oko da suze izbubre sluz (mislim da to i nije uvijek pametno). U korijenu leži grčka riječ «čvrst» zbog relativno čvrstog cvijeta (možda i cijele biljke).

Osim u vinu, muškatna kadulja koristila se nekoć i u pivu, prije svega je bila cijenjena kao afrodizijak. Zašto su muški prasci posegnuli za njom u pivu je jasno, samo ne znamo koliko u tome ima istine. Možda su samo kopirali drevno korištenje, vjerojatno i prije pisane povijesti, kao «pomagačici» žena, ženskog ciklusa plodnosti, pomoći u začeću ali i produženju ženskih godina plodnosti. Mjesečev ciklus duboko je zaoran u ljudsku fiziologiju, pola svih vrsta ne bi se znalo množiti bez Mjeseca. Čisti utjecaj astronomije i jednog gigantskog sudara Zemlje i Thee iz kojeg je nastao naš vjerni suputnik i bez kojeg bi Grenland svako malo bio na ekvatoru na užas polarnih meda. Ciklusi daju stabilnost životu baš kao što mjesec daje stabilnost Zemlji u svemiru, baš kao što podsvjest daje stabilnost svijesti. Odsjaj mjeseca najljepši je na cvjetovima muškatne kadulje, toliko reda i simetrije da nas podsjeti na nevjerojatnu ljepotu svemirskih simetrija.

Oblog za oči, zbog čega je dobila i naziv Oculus Christi, Kristovo oko, vjerni je pratitelj žena. Danas znamo kako je i čaj i eterično ulje ove biljko, svako zbog svojih kemijskih spojeva, djelovanja koje regulira estrogen. Krenemo li od unatraške, to je biljka (peri)menopauze, sasvim blaga i pristojna. I dok s jedne strane imamo konopljiku i vrkutu koje su više specijalizirane za progestron, muškatna kadulja će najviše pomoći onima kojima treba pomoć na estrogenoj strani klackalice. I naravno – odlično se slažu, pogotovo kad kontinentalna vrkuta pruži svoje listove prema mjesecom okupane muškatne kadulje u morskim krajevima. Njihov zajednički čaj je neobično ukusan i podsjetit će nas na one lukave nijemce koji su patvorili vina u muškat. Pomoći će i mlađim ženama kada im estrogen nije na visini zadatka. U čaju, aktivne tvari su diterpeni; sklareol, manool, feruginol i štogod drugih, udruženi s flavonoidima. U narodnoj tradiciji, koristila se i kod grčeva u trbuhu zajedno sa stolisnikom,  i baš kao i on, za pomoć kod zacijeljivanja kože. Cvjetovi su zaista fini ukras u voćnim ali i drugim salatama.

Muškatna kadulja jedna je od zaštitnih lica aromaterapije. U eteričnom ulju igra se balans mirisnih estera linalil acetata i alkohola linalola. Kao i čaj, i eterično ulje pomaže funkciji estrogena, i ono je čak u maloj dozi, 5% u nekom ulju, i čak i kroz kožu, jedno od oruđa kod bolnih ciklusa i PMS-a. Muškatna kadulja uz bergamot i lavandu pomogla su nam u razbijanju nekih mitova u aromaterapiji. Nisu samo ti mirisni esteri bitni, esterima o kojima pišu knjige, bitni za smirujući učinak. Esteri se raspadaju na svoj alkohol, a iz alkohola izgradit će se ester, i opet i opet. I jedni i drugi, upravo i baš zajedno, bitni su za smirujući, spazmolitični učinak. Da biste bili u životu smireni, morate biti spremni i raspasti se i iz raspadnutog sebe izgraditi se. Više puta. Puno puta. Eterično ulje muškatne kadulje, ma kako smirujuće, ima reputaciju izazivača smijeha i euforije. Tko zna zašto je to tako. Možda se možemo smijate iskreno samo onda kad smo upušteni, a možda su svemu krivi oni tragovi sumpornih spojeva koji daju draž ulje muškatne kadulje. I kad živimo u svijetu koji sliči na kanalizaciju humor može biti jedina nit čovječnosti. Ulje muškatne kadulje je i divno kozmetičko ulje, često podcijenjeno za njegu zrele kože. No zato nije podcijenjeno u parfumeristici gdje daje propošnost drugim notama.

Comments

comments