Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Otrovne biljke u homeopatiji

Otrovne biljke u homeopatiji

Neke biljke toliko su ugodnog sastava da ih jedemo. Znatan broj biljaka je i jestiv i ljekovit, sjetimo se samo lista koprive. Neke biljke su presnažnog okusa, pa ih koristimo samo kao začin u manjim količinama, uz to što su ljekovite. Podsjetimo se lista ružmarina ili lavande. Neke ljekovite biljke su otrovne.

Riječ otrovno vrlo je relativan pojam, i kopriva je otrovna ako ju uzmemo u enormnim količinama, a otrovna je i voda: popijete li više od nekoliko litara u kraćem vremenskom razdobilju možete umrijeti od edema (oteknuća) mozga. U užem smislu otrovno znači da postoji mala razlika između ljekovite doze i otrovne doze; isto tako kod otrovnih biljaka aktivne tvari su vrlo potentne (snažne), vrlo se jakim afinitetom (snagom) veže za ciljne receptore u organizmu. Zato ih je potrebno vrlo mala količina, i do samo nekoliko miligrama, da pokazuju djelovanje – ljekovito ili toksično.
Neke smo otrovne biljke naučili. Poznavanje otrovnih biljaka je bitno za sve koji misle kuhati čajeve ili ih jesti. To pogotovo vrijedi za izrazito otrovne biljke poput velebilja.
Pogledajmo otrovne biljke s drugog aspekta. Neke od njih postali su standardizirani lijekovi, poput digitalisa, velebilja, tise, mrazovca i sličnih. Jedan dio smo jednostavno zaboravili jer nam je teško odrediti razliku između ljekovite i otrovne doze.
Neke od takvih biljaka iskoristila je homeopatija. Možemo imati različita mišljenja o homeopatiji, no polako je zakoračila kod nas i u službenu medicinu, na moje ugodno iznenađenje. Pogledajmo nekoliko primjera gdje je homeopatija iskoristila otrovno bilje. Proučavanje je dvostruko poučno, o samim homeopatskim remedijama i i biljkama.
Jedić, točnije žuti jedić (Aconitum lycoctonum ssp. vulparia) smo već naučili. Otrov jedića iznimno je snažan i ruši krvni tlak, smanjuje otkucaje srca i dovodi brzo u stanje šoka. U homeopatiji, Aconitum se koristi kod bolesti izazvane, gle čuda, šokom ili naglim stresom, primjerice kada dijete dobije dišnu infekciju nakon što je palo u hladnu vodu. Trovanje jedićem vrlo je traumatično i zato se homeopatski Aconitum koristi kod stanja vrlo snažnog straha (kao što je i strah od smrti).
Velebilje (Atropa belladonna) sadrži niz alkaloida (atropin, hioscijamin…) koji izazivaju pojačane otkucaje srca, šire zjenice, crvenilo po licu i koži, izazivaju halucijanicije i zamućeni vid. Zato je homeopatska Belladonna jedna od najpoznatijih remedija povišene tjelesne temperature, ali one koja je došla brzo, iznenada (baš kao što i brzo djeluje otrov velebilja), i bude praćena crvenilom u licu i sjajnim očima (asocijacija na širenje zjenica).
Kužnjak (Datura stramonium) sadrži spojeve slične onima u velebilju, a trovanje se voli ispoljiti kao delirij te širenje zjenica, crvenilo kože i povećani broj otkucaja srca. I eto, homeopatski Straminium koristi se kod – delirija, te kod osjećaja da slabo kontroliramo ruke i noge.
Bijeli lastavičnjak; Vincetoxicum hirundinaria Medik., Asclepiadaceae. Lijepa biljka koja nas iznenadi svojim sočnim listovima i lijepim prljavo bijelo-do bijelim cvjetovima jednako sočnog izgleda. Sočni listovi su daleko od jestivih, biljka je toksična, sadrži snažno citotoksični alkaloid antofin. Homeopatski lijek Engystol, jedan od kultnih modernih lijekova homeopatije, sadrži ovu biljku. Koristi se kod prehlade i ima impresivni broj ispitivanja. Ako je bijeli lastavičnjak citotoksičan (većina takvih spojeva su imunosupresivi), onda je Engystol suprotan, on potiče funkciju imunoloških stanica i na neki način je antipod samoj biljci 

Comments

comments