Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Otrovnice antikolinergičkog sindroma

Otrovnice antikolinergičkog sindroma

Otrovnice antikolinergičkog sindroma najpoznatija su skupina otrovnica, kako zbog njihovog istovremenog korištenja kao lijekova tako i zbog legendarnih članica ove skupine koje su poznate u mitologijima te literaturi i filmovima. To je i skupina prožeta pričama iz bajki ali i najviše slučajeva trovanja u nas.

VRSTE : Od poznatih vrsta to su velebilje (Atropa belladonna) koju još katkad nazivaju bunika u uobičajenom govoru, kužnjak (Datura stramonium), bijeli bun (Scopolia carniolica), bijela bunika (Hyoscyamus albus), crna bunika (Hyoscyamus niger), mandragora (Mandragora officinarum). Biljka s kojom ima najviše zabune i trovanja je velebilje, Atropa belladonna. Zabuna ne bi trebalo biti : sve su vrste vrlo karakteristične, no trovanja se najčešće zbivaju zbog namjernog uzimanja kako bi ljudi bili “high” odnosno koriste se kao sredstva “opijanja”. Imali smo problem kontaminacije korijena čička s korijenom velebilja premda su vrste iznimno različite, a nekoć davno je bilo zabuna velebilja (atropae belladonnae radix) s bijelim sljezom (althae radix) jer su abecedno bile jedna do druge ili vrlo blizu; običaj mundiranja korijena sljeza odnosno uklanjanja vanjskog ovoja korijena bijelog sljeza potječe upravo zbog tih vrlo starih zabuna. Zato je tako bijeli kad ga kupujete. Trovanja velebiljem se znalo desiti zbog nekadašnjih sirupa velebilja koji se više ne koriste.
Tamne bobice velebilja, premda upozoravajuće same po sebi, znaju se iz znatiželje pojesti jer su ukusne.
RASPROSTRANJENOST : Velebilje mahom u gorskim krajevima, baš kao i bijeli bun. Kužnjak se zna uzgajati u vrtovima i blizu zgrada (znao sam sretati kužnjak u blizini dječjih igrališta). Mandragora je najrjeđa biljka od svih navedenih (sam jug Hrvatske).
OTROVNE TVARI : Tropanski alkaloidi kojih ima više desetaka, najčešći su hioscijamin, atropin, skopolamin, a sami spojevi su i dobili imena prema rodovima i vrstama.

alkaloidi kolinergičkog sindroma
MOGUĆNOST SMRTNOG ISHODA : Ovisno o dozi visoka. Kod djece dovoljno je samo 2-3 bobice da uzrokuje trovanja no ne i smrt. Desetak bobica je dovoljno za trovanje odraslih. Smrtni ishodi u praksi su rijetki, ali smo ih doživjeli i nedavno.
SIMPTOMI : Antikolinergički sindrom ima niz simptoma : nemogućnost koordiniranja pokreta ; gubitak pamćenja (privremeni), konfuznost, halucinacije (vrlo česte kod namjernog uzimanja radi opijenosti), akutni napadi psihoze koji se katkad pobrkaju s psihozom drugih uzroka u hitnim slučajevima, delirij, grčevi, suha usta (zbog mehanizma djelovanja), široke zjenice, pojačani refleksi, crvena koža i osjećaj žarenja i vrućine, nemogućnost mokrenja, ubrzani otkucaju srca (tahikardija), te visok ili nizak krvni tlak. Smrt nastupa zbog djelovanja otrovnih tvari na srce.
MEHANIZAM OTROVNOSTI : Premda postoje razlike među spojevima, uglavnom djeluju na receptore na acetil kolin, sprječavajući djelovanje prirodnog transmitera acetil-kolina. Zbog toga se i nazivaju “antikolinergici”. Dolazi do disbalansa simpatikusa i parasimpatikusa što se manifestira u svakom organu na svoj način. Znatan dio simptoma proizlazi iz djelovanja u mozgu.
LIJEČENJE : Opet uz liječnički nadzor. Aktivni ugljen odlično veže ove spojeve pa se može koristiti i kao samoliječenje do odlaska u bolnicu, pogotovo kada se shvati zabuna na vrijeme i kada je većina biljnog materijala još u probavnom sustavu. Kod psihoze i nemira daju se benzodiazepini (poput Normabela i sličnih lijekova), a kod težih trovanja prirodni spoj koji je antidot, fizostigmin (koji odlazi i u središnji živčani sustav). To je bitno kod delirija i srčanih manifestacija. Fizostigmin je vrlo rizičan ako je pretpostavljeno krivo trovanje (tj. ne od navedenih biljaka).
MEDICINSKO KORIŠTENJE: Atropin se koristi za širanje zjenica (otuda naziv lijepa žena, bella donna, što je bilo moderno u renesansi da imaju široke zjenice), kod trovanja organofosfornim bojnim otrovima, te kod trovanja nekim biljkama. Derivati skopolamina koriste se kao lijekovi kod grčeva u probavnom sustavu, primjerice. Biljke naravno nisu za samoliječenje.

Comments

comments