Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Otrovnice – čemerike

Otrovnice – čemerike

Najlegendarnija od svih zabuna i jedan od razloga zašto je nastala moderna biljna kontrola kvalitete, ta fatalna zabuna s nekoć omiljenim srčanikom. Prelijepa biljka intrigantnog mehanizma toksičnosti.

OTROVNICA: Rod Veratrum od kojih ne najčešća vrsta Veratrum album (bijela čemerika). 
ZABUNE S DRUGIM VRSTAMA: Zabune sa srčanikom (Gentiana lutea) primjer je zabuna koje uče studenti i koje su obilato dokumentirane kroz više stoljeća. Lako se razlikuju po boji listova i nervaturi – vidi slike. Opisani slučajevi trovanja gotovo u potpunosti su povezani sa zabunom ove dvije vrste. Opisani su slučajevi zabune s vrstama luka poput medvjeđeg luka, te vrstama Symplocarpus foetidus i vinobojke Phytolacca americana ali ne u Europi.
RASPOSTRANJENOST: Uglavnom gorska područja. Parcijalno ili u potpunosti dijeli stanište sa srčanikom (lincurom).
OTROVNE TVARI: Skupina alkaloida (veratridin, veratrin, protoveratrini, cevadin). U korijenu ga ima više nego u listu (oko 4x veći); pa je rizik veći. Toksična doza je individualna i ovisi o sadržaju otrovnih tvari u biljci u staništu, ali se mjeri u gramima biljke. Opisan je slučaj čovjeka koji je preživio (uz liječenje) oko 100g biljke (lista).
MOGUĆNOST SMRTNOG ISHODA: Visoka. Gorkasti okus ne sprječava konzumiranje jer je i srčanik gorak. List, nešto manje otrovan, također neki znaju konzumirati umjesto različitih vrsta luka.
SIMPTOMI: Bezold-Jarisch refleks: hipotenzija (smanjen krvni tlak), bradikardija (smanjenje broja otkucaja srca) i apneja (smanjenje i nemogućnost disanja). Javljaju se 30 minuta do 4 sata nakon unošenja. Znojenje, utrnutost, glavobolja, slabost mišića, nesvjestica, nemogućnost komuniciranja, vizualne halucinacije.
MEHANIZAM OTROVNOSTI: Natrijevi kanali u živčanim stanicama. Dolazi do hiperstimulacije živca vagusa zbog kojeg se zbivaju svi simptomi.
LIJEČENJE: Isključivo liječnički nadzor. Prije povraćanja aktivni ugljen, kod nastupa grčevitog povraćanja lijekovi poput metoklopramida. Atropin za bradikardiju (otkucaje srca). Infuzije radi povećanja volumena krvi. Oporavak u 24-48 sati ; katkad i više dana.
KORIŠTENJE: Rod Veratrum nekoć je bio lijek kod povišenog krvnog tlaka, danas zaboravljen zbog prevelikih rizika. Apsolutno nije za samoliječenje. Sve do prije 30 godina u nekim zemljama koristio se kao prah za kihanje (inhalacijom u nos), ali je povučen nakon trovanja djece.

Comments

comments