Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Otrovnice – mrazovac

Otrovnice – mrazovac

Toliko je pisano o ovoj biljci da me sve sram ponavljat, ali kada govorimo o snažno toksičnim biljkama ne možemo ne spomenuti mrazovac, Colchicium autumnale. Vjerojatno ga nikada ne bi niti spomenuli da skoro svake godine ne dolazi do zabune s medvjeđim lukom i pokojeg smrtnog slučaja.

Što je to nezgodno u mrazovcu? Aktivne tvari poput kolhicina. Oni djeluju na mikrotubule stanica i blokirajući ih sprječavaju normalnu diobu stanice (bez da sprječavaju kopiranje kromosoma!). Postoji nekoliko faza u trovanju koja zanimljivo sliči na trovanje arsenom. Prva faza u 24 sata (tipično tek nakon nekoliko sati) je upala probavnog sustava, gastroenteritis, a jedan od razloga je vjerojatno činjenica da crijeva obilato ovise o neprestanoj diobi stanica (čega smo rjeđe svjesni). Bol, povraćanje, proljev su uobičajeni simptomi. 1-7 dana iza toga dolazi do vrlo opasnog stanja otkazivanja organa – bubrega, koštane srži, jetra… Vidi se u krvi porast raznih markera propadanja tkiva, od mišićnog, srčanog, jetra, bubrega, pada svih krvnih stanica (pancitopenija). Tipičan znak je i alopecija (gubitak kose) nakon nekoliko dana, s obzirom da je kolhicin citostatik. Zbog propadanja koštane srži ne dolazi do obnavljanja imunoloških stanica i pacijenit često umiru i od sepse jer više nema što braniti organizam.
Nezgoda s mrazovcem je što nema pravog protuotrova. I dok čak i kod groznog roda Aconitum imamo kakve takve lijekovi koji su suprotnog djelovanja, ovdje to nemamo. Ispiranje želuca i aktivni ugljen smisleni su u samom početku, ali simtpomi počinju obično kada je kasno za taj korak. Faktor stimulacije granulocita kao lijek može koristiti za prevenciju pada imunoloških stanica i prevencije sepse, ali to je samo jedan aspekt trovanja i oporavak ovisi prije svega o snazi čovjeka i količini uzetog otrova (a kako se jede a ne pije kao čaj doze su obično velike). Kao kod digitalisa, razvijeno je protutijelo no ono nije komercijalno dostupno.
Oporavak traje više tjedana i ako čovjek preživi mahom ne ostaju trajne posljedice.
Osim mirisa apsolutno je pametno učiti u prirodi direktno, vidjeti mrazovac i medvjeđi luk uživo i dobro ih upoznati prije branja. Osobno se meni znatno razlikuju u sjaju listova, dubini boje, obliku, čak i bez čupanja cijele biljke.

Comments

comments