Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Otrovnice s kardiotoničnim glikozidima

Otrovnice s kardiotoničnim glikozidima

Većina njih su prave ljepotice, baš kao što i ljudsko srce može biti lijepo. Ukrasne, otrovnice, a neke su postale i legendarni lijekovi. Uvijek ih vrijedi upoznati.

Pojam digitalisa kao lijeka poznat je iz opće kulture već niz desetljeća. Najčešće vrste kod nas su hrđavosmeđi naprstak (Digitalis ferruginea) i velecvjetni naprstak (Digitalis grandiflora) koje rastu u kontinentalnim i brdskim područjima. Karakterističan cvijet čini ih prepoznatljivima; vrlo neiskusnom oku žuti cvijet Digitalis grandiflora može sličiti na divizmu (usporedba na slikama). Prije cvatnje rozeta listova obje vrste može se krivo prepoznati kao list uskolisnog trputca (Plantago lanceolata), lako se razlikuju po nervaturi koja je kod uskolisnog trputca striktno paralelna (slike). Ipak, zabune su bile toliko česte da europska farmakopeja propisuje obavezno ispitavanje uskolisnog trputca na kontaminaciju digitalisom.
Tu klasu spojeva ne sadrži samo rod digitalis, vrste iz preko 11 obitelji ih sadrže. Nabrojat ćemo samo neke češće.
Oleander (Nerium sp.) svi poznaju, karakterističan je i osim iz suicidalnih razloga teško će netko uzeti ga zabunom. Bizaran slučaj smrtonosnog trovanja desio se pravljenjem roštilja za čiju se vatru koristilo drvo oleandra.
Đurđica (Convallaria majalis) poznata je biljka koja se u proljeće može zamijeniti s medvjeđim lukom (slike). Više listova kod đurđice rastu iz jedne stabljike, dok kod medvjeđeg luka jedan list izlazi iz jedne stabljike. Nervatura lista je kod đurđice izraženija, no za to jednostavno trebati vidjeti jednu i drugu biljku uživo.
Više vrsta ptičjeg mlijeka, Ornithogalum, poput Ornithogalum umbellatum, sadrži u lukovici ove spojeve. Zabuna ne bi trebalo biti a i sam rod se danas rijetko koristi i poznaje.
Iz obitelji Ranunculaceae dolaze nam dva roda, kukurijeka (Helleborus) i gorocvijeta (Adonis). Oba roda su karakteristični toliko da zabuna ne bi trebalo biti.
Neki članovi roda Asclepias kao prava svilenica (Asclepias syriaca) sada su uvezene vrste i invazive. Ukrasni rod Adenium, popularan u vrtovima, sadrži kardiotonične glikozide. Zabuna ne bi trebalo biti.

Rod Scilla s poznatom vrstom Scilla bifolia, dvolisni procijep, te Drimia maritima, morski luk, također sadrže ove spojeve.
Rod Coronilla iz inače prehrambene obitelji Fabaceae može biti problematičan. Prije cvatnje, listovi vrste promjenjivog grašara, Coronilla varia su iznimno slični prehrambenoj vrsti Vicia cracca, ptičja grahorica. Cvijet rješava dilemu, a same mahunice su kod jestive ptičje grahorice okrenuti prema dolje, a kod promjenjivog grašara prema gore.
Simptomi trovanja su umor, letargija, glavobolje, mučnine, povraćanja, proljev, halucinacije, bol, preskakanje srca, privid « snijega » u vidnom polju, smetanje svjetla i sunca, zeleno-žuto obojeno vidno polje. Od najbitnijih srčanih tegoba su pad krvnog tlaka, smanjenje broja otkucaja srca, teškoće u disanju, « preskakanje » srca, uzlupano srce.
Kardiotonični glikozidi djeluju na natrij-kalij ATPazu, zbog čega dolazi do porasta unutarstaničnog kalcija. To rezultira do određene doze pojačanim radom srca pa se zbog toga koriste kao lijek, danas sve rjeđe. Iznad određene doze dešavaju se po život opasna trovanja.
Liječenje je uvijek pod liječničkim nadzorom. Magnezij i lidokain mogu pomoći kod aritmija na različite načine, a potrebno je i striktno održavanje razine kalija jer niska i visoka razina kalija u krvu mogu iznimno pogoršati stanje. Postoji i lijek, protutijelo na digoksin koji pomažu ukloniti višak otrovnih spojeva. Bez obzira na različitost molekula (digoksin je samo jedna od brojnih) protutijelo prepoznaje niz kardiotoničnih glikozida i ostaju kao glavna linija terapije trovanja različitim vrstama, ako je naravno to potrebno.

Comments

comments