Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Planinska gorska metvica

Planinska gorska metvica

Tko se sjeća Grizzly Adamsa? Nisam bio svjestan da ću se sjetiti toliko puta te serije i njene atmosfere. Otuđeni od prirode, uvijek ćemo naći način da ju pronađemo ponovo. I ponovo. Neki čajevi jednostavno nisu dostupni i morat ćemo ih pronaći sami. U kafiću prirode postoje pravi koktel majstori čiji nas stas nikada nije smetao.

Takva biljka je planinska gorska metvica (Acinos alpinus (L.) Moench. Lamiaceae fr: le calament des Alpes ili la sarriette des Alpes, njem: Der Alpen-Steinquendel ili die Stein-Bergminze, eng: rock thyme). U tome i jest njena draž. Priroda može biti grandiozna kao planinski vrh i visoka jela, ali njena ljepota skriva se u malom. Obožavam malene biljke koje su razvile posebnu ljepotu. Jedna od najmanjih Lamiacea točno zna kako vam privući pogled raskošnom bojom svojih cvjetova. Visine je 10-20cm, malenih ovalnih listića i cvjetova ljubičaste boje s karakterističnom bijelom mrljom na donjoj usni cvijeta. Do njih šest skupljeno je u cvatove. Cvijet pomalo sličina na cvijet dobričica, ali se biljka lako razlikuje po obliku listova i visini.
Čaj planinske gorske metvice iznimno je ukusan, posebne arome koji dominantno daje eterično ulje bogato germakrenima A i D, timolom i beta-kariofilenom. Malo neobičan koktel ove koktel majstorice ugodno je evolucijsko iznenađenje, kao da je uzela dio spojeva roda timijana i zdravca (stjenarske iglice, Geranium macrorrhizum) i zamiješala. Tko zna, možda i jest jer raste u blizini ovih vrsta u planinama. Kako bi upotpunila svoj arsenal, odlučila je biti vrlo prijateljska prema ljudima i odabrala nama uvijek korisne flavonoide. Koktel majstorica razmišljala je dobro o svojim klijentima.
Fino aromatični čaj pripada u klasu čajeva koji potiču znojenje, kao i bazga i lipa. Zato se koristio kod vrućica. Može vam biti ideja za fino čišćenje organizma kožom, naviku koju smo polako zaboravili. Planinska gorska metvica je i začin brojnim jelima, voćnim salatama, svježem i tvrdom siru, čak i umacima.
Kada se sjednete na šumski proplanak da se odmorite, potražite ju. Nedavno sam vodio kolege iz tri različita kuta svijeta na Velebit. Kolega iz milijunskog Singapura sjeo se do nje i rekao: “pa mi smo utopljeni u zelenom”. Kolegica iz SAD-a samo je rekla: “I could stay here forever.” Jedan dio nje i jest. Koktel majstorica nas opije na drugačiji način, u ljubičastim cvjetovima sakrila je puno uspomene na zeleno.

Comments

comments