Plućnjak

Kada popusti stisak zime priroda ostaje siva i smeđa pod zrakama sve toplijeg sunca. Srce nam razvesele vjesnici proljeća. Navješćuju i otkrivaju skrivenu zaspalu ljepotu sveg šarenog bilja koje će slijediti u kasnijim mjesecima, poput malenih šarenih vojnika iz tvornica igračaka koji iskaču iz smeđeg pokrova uvelog lišća. Simbol su ne samo buđenja života, već i neprestanog traganja za novim ljepotama prirode.

Ponekad, ako smo dovoljno radoznali, potaknu nas na otkrivanje sebe. Ne, ovog puta ne mislim na neka silna traganja po psihi i emocijama, već istraživanje našeg tijela. U istraživanje našeg fascinantnog organa, pluća, vodit će nas proljetnica plućnjak (Pulmonaria officinalis). List plućnjaka podsjeća na tkivo pluća u kojem se skrivaju malene alveole, središnja jedinica izmjene plinova. Imamo ih polovicu broja stanovnika Kine. Nepregledni splet mrlja vodi nam pogled u beskrajne dimenzije; podsjeti nas to na neobičan splet puteva u plućima, preko 2000 kilometara. Kada bi ih nekako razvukli, stvorili bi kružnicu koja povezuje sjever Alžira s domom djeda mraza, egipatske piramide i zelenu Irsku.

Plućnjak dobro podnosi tla različite kiselosti. Boja njegovih raznobojnih cvjetova koja variraju od roza do ljubičaste ovise o spojevima antocijanima koji se ponašaju poput indikatora kiselost i mijenjaju boju ovisno o kiselosti tkiva cvijeta. Tako i pluća igraju važnu ulogu u regulaciji kiselosti krvi, daleko brže od bubrega. Nekoliko dubokih brzih udisaja smanjuje kiselost krvi u pravom fiziološkom smislu, no pluća su tu samo brzi korektor, hitna pomoć organizma. Za dugoročni balans ipak rađe razmišljamo o prehrani. Plućnjak je niska biljka, pogotovo kada tek izlazi iz lišća. Poneki se sagnu pa im se zavrti od ustajanja. Sjetite se tada pluća, uz živčani sustav i bubrege pluća također reguliraju krvni tlak. Ključni enzim koji to radi je ACE. Zato neki od lijekova protiv visokog krvnog tlaka koji ga zaustavljaju mogu imati kašalj kao nuspojavu.

Plućnjak je prekriven finim oštrim dlačicama i osim svojih pjegama, podsjeća nas na epitel koji prekriva zračne kanale u plućima. To je cilijarni epitel koji podsjeća na dlačice listova plućnjaka. On marljivo odnosi iz pluća sve smeće i sluz a za barem dio biljaka znamo kako pomaže tim marljivim plućnim dlačicama. Vrlo vjerojatno to radi i plućnjak. Zbog tih dlačica, plućnjak lako otresete od prljavština nakon branja a vjerojatno služi i za zaštitu od hladnih noći, tko zna. Tako i pluća imaju svoj zaštitni nehanizam. Uz probavni sustav, pluća su važan imunološki organ. Velike stanice makrofagi jedu svo smeće i bakterije koje usprkos filtracijskom sustavu dopru do alveola. Kada iskašljavate, osim sluzi izbacujete i gomilu mrtvih makrofaga koji su se žrtvovali da odbor očiste pluća. Čak i od zalutalih crvenih krvnih koje rijetko pobjegnu iz krvi.

Jeste li ikada zdrobili svježi list plućnjaka ili skuhali čaj od plućnjaka? Osjetit će da je sluzav. Sluzav je od pektina, velikih skliskih molekula. Mnoge biljke koje pomažu dišnom sustavu sadrži takve sluzi i znamo da djeluju na više načina, zaštitnom ulogom, olakšavanjem iskašljavanja i vjerojatno pomažući imunološkom sustavu. Podsjeti nas na vlastitu sluz, surfaktant, koji se oplakuje alveole. Bez njih, sasušili bi se, to je naš mali kozmetički gel koji je puno više od toga. Stvaraju ih Club stanice koje smo nekoć nazivali Clara stanice, prema njemačkom liječniku Max Clari. No taj naziv ne volimo, Max Clara koji ih je otkrio bio je nešto poput Mengelea.

Pluća moraju biti istovremeno i čvrsta i iznimno elastična. Plućnjak je takav, mekana, suptilna biljka koje izdrži puno u ćudljivo vrijeme kasne zime. Možda zbog toga plućnjak u svojoj kemiji ima obilje silicijevih spojeva, slično preslici. Malo znamo o njihovoj funkciji i u biljci i u nama, ali znamo kako je narod koristio i preslicu i plućnjak u cilju regeneracije pluća. Malo znamo zašto biljka treba i tanine, tvari koje stežu. Znamo samo da nas tu podsjeća na turicu (Agrimonia eupatoria), biljku grlobolje, i čestoslavicu (Veronica officinalis), biljku pluća i probavnog sustava.

Sve je u životu balans, balans akcije i reakcije. Tako je i u plućima. Ona se moraju braniti ali i paziti da u toj obrani ne pretjeruju. Ne zaboravite kako nas kod upale pluća ne ubijaju mikroorganizmi već odveć snažan imunološki odgovor koji osim bakterija uništi i tkivo pluća. Podsjeti nas na činjenicu kako plućnjak sadrži spoje alantoin, kultni spoj kozmetike koji djeluje protuupalno i regenerirajuće. Za razliku od brojnih životinja, ljudi su izgubili sposobnost stvaranja alantoina iz mokraćne kiseline. Mokraćnu kiselinu doživljavamo negativno u kontekstu gihta, a ona je naš glavni antioksidans. To je evolucijska igra – izgubili smo sposobnost sinteze vitamina C kojeg naše mačke i psi normalno stvaraju iz glukoze, ali zato smo našli mokraćnu kiselinu. Kada koristimo mokraćnu kiselinu kako antioksidans nastaje u organizmu alantoin kojeg izlučujemo. Uz ureu, alantoin je razlog zašto je postojao pomalo gadljivi narodni običaj da se manje rane ispiru mokraćom. To nas podsjeti na važnost biljaka u prehrani koji su naši najveći izvor prirodnih antioksidansa (ne samo onih marketinških), a plućnjak nas tu podsjeća svojim spojevima flavonoidima koji igraju tu važnu ulogu. Ne zaboravimo da je tkivo pluća iznimno izloženo – kisiku, izvoru oksidansa (žao mi je, život u dušiku ili argonu nije za ljude spojiv s životom). Alantoin je i podsjetnik na dobrotu plućnjaka. Mnogi članovi obitelji Boraginaceae kojem pripada i plućnjak stvaraju alkaloide, pogotovo pirolizidinske (gavez). Njih nije dobor piti. No, plućnjak je odabrao stvarati samo nama neškodljivi alantoin. Hvala mu na tome.

Plućnjak nije jedini član svoje roda. U prirodi srećemo često i mekani plućnjak (Pulmonaria mollis) i uskolisni plućnjak (Pulmonaria angustifolia). Zato u prirodi uvijek tražite bijele mrlje po listovima i šire a ne uske listove. Lako se razlikuju i po dodiru. Prelijete li vrućom vodom pravi ljekoviti plućnjak, list će i dalje biti grub na dodir, a mekani plućnjak će biti baršunast.

Jušna žlica prelivena kipućom vodom i odstajala 10 minuta, to je cjelokupna tajna. I tako 2-3x dnevno, ovisno o stanju. Plućnjak je naš mali čistač pluća, katkad u sjeni drugih biljaka. U čajnim smjesama prijatelji su mu divizma, timijan i čestoslavica s kojima. Ne zaboravite da su cvjetovi i prekrasna delicija za proljetne slastice.

Comments

comments