Naslovna > ŠETNJA S BILJEM > Potočni blaženak

Potočni blaženak

Geum rivale L.

On ima bezbroj lica naizgled komičnih transformacija ali će nas podučiti o toliko aspekata ljudskog života i zdravlja. Baš kao i pretužni život Clarlie Chaplina, upoznajte ga. Od djetinjstva punog bijede, boli i patnje zapamtili smo ga kao najvećeg komičara svih vremena. To je najveći trag koji jedna ljudska duša može ostvariti. I onda kad su vam noćne aveti pojele puno vas, ne zaboravite pobjeći pored brdskog potoka, u rano jutro, pored čupavih žena i svjetla gorskih kristala patuljaka vaša duša ima šanse prijeći put Charlie Chaplina.

Prvi put kad ga vidjeh prva asocijacija mi je bila : ovo je prava « freak out » biljka. Iz finog, decentnog, vrlo sramežljivog cvijeta čija postura govori : «Mesdames, Messieurs, moj naklon, milostiva, milostivi » razvija se vremenskom transformacijom prvo u lagani hipi look djece cvijeća do Almodovarovih Žena na rubu živčanog sloma. Druga asocijacija – ovo je Charlie Chaplin među biljkama koji se pačjim hodom gega pored potoka. Iznenađujuće je samo njegovo ime : potočni blaženak. Mnogi drugi jezici ga slično ili identično nazivaju : francuzi la benoîte des ruisseaux, nijemci Wasserbenedikt. Pa kako to od transformacije komičara dostojnog Charlie Chaplina do imena blaženstva ?

Potočni blaženak, Geum rivale, Rosaceae, kako mu ime govori, voli rasti uz potoke. Dok se patuljci vraćaju iz skrivenih rudnika dragog kamenja, dio gorskih kristala im ispadne po cvjetovima blaženka na putu blizu potoku. Jutarnje zrake sunca lome se na njima i teško ih razlikujemo od kapi rose. One tjeraju aveti koje su strahom pojele prethodnu noć. I tada vam postaje jasno zašto je blaženak. Jedna od njegovih primjena, pogotovo u zemljama njemačkog govornog područja, je dijaforetično djelovanje, ono koje potiče znojenje kada imamo vrućicu, baš kao što se kapljice rose cijede s poniznog cvijeta blaženka. To smo djelovanje apsolutnom ohološću protjerali iz moderne medicine, a to je tako – prirodno. Druge biljke, poput cvijeta bazge ili lipe pretekli su ga u kolektivnom pamćenju kao biljku znojenja.

U narodnoj medicini koristi se korijen, svojedobno u njemačkoj oficinalan kao « radix gei rivale ». Narod je bio mudar : korijen ima tri puta više fenolskih kiselina i četiri puta više tanina od nadzemnog dijela biljke. Korijen i podanak intrigantnog su mirisa, nekog podsjećaju malo na čokoladu a nekog malo na klinčić, a meni ipak ima jedan unikatni miris. No, mudrost je naših predaka pregolema kad su odabirali korijen. On sadrži salicilnu kiselinu, pa otuda i nekadašnje korištenje kod vrućice i dišnih infekcija, elagičnu kiselinu koja je protuupalna. Tih je tvari daleko manje u nadzemnom dijelu biljke. No stari su bili mudri i po odabiru eteričnog ulja. Eterično ulje nadzemnog dijela biljke je 1-okten-3-ol, no onog u korijena i podanka su antiinfektivni spojevi, mirtenal i eugenol. Premda njihov sadržaj može varirati, potočni blaženak se navodno koristio umjesto klinčića kao začin, jer je eugenol karakteristični spoj klinčića. Ipak, sušenjem se miris dosta mijenja osobno mi je miris opet karakterističan. Kako bilo čaj je trpki ali ugodnog okusa i mirisa.

Kao i svaka pristojna biljka s taninima, potočni blaženak koristio se kod proljeva, ali i tegoba želuca, prije svega kod infekcija probavnog sustava. Koristila se i kao oblog za liječenje manjih ozljeda kože, baš kao o druge taninske biljke. Kako taninskih biljaka ima puno, potočni blaženak smo zaboravili. Možda je i bolje, nije da imamo više puno lijepih potoka, njegovog prirodnog staništa, i nije toliko česta biljka. Već bismo ju davno zatrli, a time bi nestala ljepota gorskih kristala jutarnjih patuljaka na njegovim cvjetovima. Nestali bi ponizni cvjetovi koji se pretvaraju u Almodovarove žene na rubu živčanog sloma. Zato je blaženak blažena biljka i ne samo zbog stare uporabe kod dišnih i probavnih infekcija praćenih vrućicom. On ima bezbroj lica naizgled komičnih transformacija ali će nas podučiti o toliko aspekata ljudskog života i zdravlja. Baš kao i pretužni život Clarlie Chaplina, upoznajte ga. Od djetinjstva punog bijede, boli i patnje zapamtili smo ga kao najvećeg komičara svih vremena. To je najveći trag koji jedna ljudska duša može ostvariti. I onda kad su vam noćne aveti pojele puno vas, ne zaboravite pobjeći pored brdskog potoka, u rano jutro, pored čupavih žena i svjetla gorskih kristala patuljaka vaša duša ima šanse prijeći put Charlie Chaplina.

Comments

comments