Ružmarin

Toliko uobičajen, zar ne ? Ružmarin cvate po cijeloj našoj obali, ta gorda metlica s kojom mažemo ulje i vino preko riba na gradelama. Ružmarin je vitez kulinarstva i fitaromaterapije.

Prva razina je kulinarstvo. Da bismo shvatili njegovu dušu podsjetimo se zašto je toliko čest prijatelj teških umaka. Ružmarin je prijatelj jetre i žuči, organa bez kojih nema probavljanja težih i masnijih jela. Puno mudrosti uvijek prvo naučimo iz stoljetne tradicije kuhanja. Potapamo ga u ulja i ocat i daje neodoljivu aromu mediterana. Možda je u jelima završio zato što je svepristuna biljka? Ili zato jer smo davno znali da će ovaj vitez jednom ponovo doći ravno iz Zvjezdanih staza, potpunog futurizma kojeg smo tek počeli razumijevati.

Moderna fitoterapija na temeljima dugog korištenja dosta je jasna. « Poboljšanje funkcije jetre i žuči i dispeptičke tegobe (otežana probava). » « Adjuvantna (dodatna) terapija reumatskih tegoba i tegoba periferne cirkulacije. » « Poticanje regeneracije kože. » Iza suhih rečenica stoji puno narodne mudrosti.

Druga razina ružmarina još uvijek nije futuristična. Za poboljšanje probave, aromatični čaj ružmarina može biti dobitna kombinacija. Nadutost nakon obroka ? Jutarnje mučnine ili manjak apetita ? Sve su to znakovi loše funkcije žuči gdje ružmarin može odraditi svoj posao pogotovo ako volimo njegovu aromu. Oko 2 žličice lista preliju se s 1,5 – 2 dcl kipuće vode i ostavi 10 minuta. Nakon što se ocijedi pije se prije obroka.

Na toj istoj razini nalazi se i tinktura. 100g suhog lista ružmarina prelije se s 500mL 70% alkohola i ostavi mjesec dana. Nastat će tinktura koju ćete ocijediti. Pije se 3-8,5mL dnevno (3×20 kapi do 3×55 kapi, otprilike) u vodi. Osim za probavu, tinktura će pomoći izvana i iznutra bolnim zglobovima. Nije čarobni štapić, ali je svakako jedna od mogućnosti. Koristi se i kod niskog tlaka i loše cirkulacije i bila je ginko prije nego smo upoznali ginko. Ovdje stoji i logično upozorenje, paziti kod visokog krvnog tlaka i ovo upozorenje nije samo knjiško znanje već i iskustvo.

Treća razina, to je aromaterapija. Čak i historijski jer destilacija eteričnih ulja i nije neka novotarija. Ružmarin je pomalo svojeglava biljkica koja ovisno o mjestu rasta stvara eterična ulja različitog sastava. Mladi vitez najstarijeg ljudskog kontinenta, sjevera Afrike, sadrži puno spoj 1,8-cineol. To je onaj spoj koji prepoznajete iz inhalacija eukaliptusa. Zato ga zovemo kemotip cineol. 20 kapi na 20 mililitara nekog ulja (kantarion, macerat gotu kole) može biti zgodna kombinacija za bolju cirkulaciju u rukama i nogama, pravo osvježenje. Duplo više i postat će ulje koje ćemo mazati na prsa i leđa kada kašljemo. Možda ćemo i nekoliko kapi inhalirati. Ružmarin cineol je mladi vitez koji se bori za više daha i bolju cirkulaciju. Za akciju i buntovništvo. No u njemu već ima natruhe budućnosti starenja – kamfor, premda ne puno, čini ga posebnim, rekao bih i boljim, od « običnog » eukaliptusa (globulusa).

Trebat će mu još malo mudrosti i zrelosti. Mladi vitez na neobičnom otoku Korzici postaje drugačiji, pitomiji. Postaje mudri otac i svoje molekule mijenja sukladno mudrosti. U svom sastavu dobiva alfa pinen, verbenon i bornil acetat. Iz milja zovemo ga kemotip verbenon. Odjednom njegova lepeza postaje široka. Postaje biljka fine kozmetike. Masnu i mješovitu mladenačku kožu kao  svaki mudri otac pokušat će učiniti pametnijom, pogotovo ako 10 kapi stavite u ulje lješnjaka. Ako nam je vitez svojom eukaliptusnom notom olakšao disanje, tata verbenon je opet mudriji. On je mukolitik – ako nam je sluz pregusta, razrijedit će ju. 40-tak kapi na 20 mL ulja i lakše ćete izbaciti tu sluz, a mirisat ćete kao netom kuhana junetina u umaku. Svakako pobjegnite od gladnih ukućana – tata verbenon najviše miriši po svježem listu ružmarina. Prije par godina, mistična Korzika dobila je svoju konkurenciju i ružmarin verbenon dolazi nam i iz – južne Afrike.

Kada ostarimo, postajemo jako zreli ali i gunđala koje bole zglobovi. Ružmarin se u svojoj odiseji u Dalmaciji i Španjolskoj dobiva molekulu svih gunđala – kamfor. 20-40 kapi u 20mL macerata gaveza ili kantariona pomoći će zglobovima kada ih stisnu godine planinarenja. Ili sjedenja.

Treća razina odlazi ravno u warp pogon Zvjezdanih staza. Prelijete li ružmarin toplim i tekućim ugljičnim dioksidom dobit ćete nešto sasvim drugo. Ne pokušavajte doma, kuhinjski lonci ne izdrže taj pritisak a sumnjam i cijela kuća ili zgrada, a valjda će jednom netko i u našoj zemlji napraviti ovakav ekstrakt futurističke prirode. Premda mirisa eteričnog ulja, sadrži nešto sasvim drugo. Karnozinsku kiselinu, molekulu koju je daleko moćniji antioksidans i od slavnih molekula grupe vitamina E. Samo 0,2% je dovoljno u vašem maceratu poput kantariona te kremi ili balzamu da se ne pretvori u užeglu gadariju. Toliko je moćan da ga danas koristi čak i « sintetska » kozmetika.

Komplicirano ? Ni približno. Četvrta razina su moderni ekstrakti vrlo znanstvene prirode. Igrom ekstrakcije možemo dobiti ekstrakt bogatiji karnozinskom kiselinom koja ne samo da je najbolji antioksidans već i najbolje djeluje na metabolizam i rad jetre. Drugi ekstrakt je bogat ružmarinskom kiselinom koja je protuupalna, i njena domena bit će zglobovi i – alergije. I premda je ova grupa posvećena onom što možemo napraviti sami, zgodno je znati što će tek jednog dana doći, da se ne začudite. Katkad gunđamo na premoderne ekstrakte, ali to služi ljekovitim biljkama na čast. Voyager budućnost ružmarina, vjerujem, sjest će jednog dana i u medicinu još ozbiljnije i u opsegu kojeg ćemo tek dokučiti.

Do tada, on je fini začin kojeg ne treba zaboraviti. Riža začinjena ružmarinom i kurkumom postat će mali ljekoviti obrok za vašu jetru i crijeva. Skuhajte krepki čaj za probavu – za njim odveć rijetko posežemo. Probajte ga bar jednom. Od njega navodno i bolje mislimo. Nije tema ove grupe aromaterapija, nije niti ekstrakcija ugljičnim dioksidom, možda još manje pitanje igre spojeva iz ružmarina, ali vjerujem da na ružmarin možemo samo biti – ponosni. Neki će zbog te priče, čak i ako ne zapamte, vidjeti grm ružmarina ili listiće u hrani u sasvim drugačijem svjetlu. Moderna znanja trebaju samo biti način poštivanja tog slatkog grma prelijepih cvjetova. To se zove mudrost ružmarina.

Comments

comments