Stolisnik

Achillea millefolium L.

Nikad nećemo znati koji je to cvijet Čajkovski zamišljao kada je skladao svoj poznati valcer cvijeća iz baleta “Orašara” iliti “Casse-noisette” ali uz njega zamišljam polja stolisnika na povjetarcu. U fitoterapiji imamo svakojake biljke: junake, diplomate, zločestu djecu i ljepotice. Stolisnik je veliki Maestro fitoterapijske simfonije koji u jednom taktu mijenja tonalitet bez da zazvuči nelogično.

U uvodu klarineti opisuju njegove cvjetove kada ih gledamo izdalekog, bijeli, blijedo roza, do čak duboko roza boje, neobična igra broja kromosoma. Navodno se čak 40 vrsta gura u jednu. Prekomplicirano za nas. Premda iz obitelji Asteraceae, cvjetovi su (samo) nalik štitastim cvjetovima obitelji Apiaceae kao što je mrkva. Neiskusno oko to može malo zavarati. Harfa najavljuje violine i njen čarobni zvuk simbolizira najkaraterističniji organ biljke, list. Millefeuille kažu francuzi, “tisuću listova” u jednom, treperavi i nestvarni kao i zvuk omiljenog instrumenta grčkih bogova. Izrazito rasperjani listovi prvi niču baš sada, u proljeće. Ako niste sigurni da li je stolisnik, prvo koristite oči i pogledajte listove.
Potom slijede gudači instrumenti koji izmjenjuju dionice s puhačkim, njegov miris. Zdrobite cvjetove prstima i mozak će vam zapamtiti karakteristične note mirisa. Tako ne mirišu dobre ili zločeste “mrkvaste” Apiaceae. Maestro s livada stvara neobično raznolika eterična ulja, ako ima 6x broj kromosoma ne stvara proazulene i eterično ulje je prozirno, ako ima manje 4x ili 2x broj kromosoma, tada ih sadrži i eterično ulje bude obojano plavo od kamazulena. Kako u Europi ima puno livada a na jednoj livadi raznolikih igra kromosoma, eterična ulja znaju biti tamno plava ili boje vedrog podnevnog neba. Samo ulje plavog čempresa (Callitris intratropica), na cijelom svijetu, ima ljepotu vedrog svijetlog neba stolisnika. Boje ulja variraju kao boje neba na slici Zvjezdanog neba (La Nuit étoilée) Vincenta Van Gogha. Luksuzni tajni sastojak najfinije kozmetike koja obnavlja kožu, baš kao i sasvim prozirni hidrolat, pokazuju talent Maestra u svoj raskoši pomalo oporog mirisa. Ali, kada je to medicina mirišala samo po narančama? Tonici s hidrolatom stolisnika, kreme i balzami s malim količinama eteričnog ulja, do 2%. Ako idemo stopama naših prabaka koje nisu poznavale eterična ulja, macerat cvijeta stolisnika, čiju je izradu tako lako za savladati. Iz doba valcera vraćamo se u barok i muzičke ravnoteže, macerat stolisnika donosi ravnotežu koži, smiruje i obnavlja. Nekoć je kozmetika bila samo nužda, hajdučka trava znači da su prah stolisnika hajduci nosili sa sobom da vidaju svoje rane. Maestro se snalazi u etno muzici jednakim talentom. Ovaj prah možete napraviti i sami. Prosušeni cvjetovi i samljeveni u mlinu za kavu neka vas prate po planinarenjima ako se negdje ogrebete, a tamo gore nema više trputca da vam vida kožu. Njegov čaj je prekrasni tonik za kožu. Njegova muzika nije samo za elitni Bečki Musikverein ili Opéra de Paris, bez velike cijene ulaznica vam dolazi u dom. Bio je Bivacyn i Tyrosur starog doba.
Fitoterapija kaže kako se koristi herba, bolje rečeno list s cvatom. Prosim, ako berete, ipak maknite prilično krutu stabljiku. No, za macerat najviše volim samo cvijet, a i čaj cvijeta je posebno aromatičan. Kažu kako je muzika samo oblik matematike koji je pitkiji od infinitezimalnih računa. Stolisnik voli simetrični broj 15, 3x broj 5, prema kabali broju savršenog čovjeka. 15 ugljikovih atoma, seskviterpeni gvajanolidi koje stvara, za malo savršenije (premda nikad savršeno) zdravlje. Maestro majstorski izmjenjuje dionice seskviterpenima i flavonoidima, multifunkcionalnim spojevima, i s malo tanina, baš koliko treba. I još četrdesetak i više spojeva. Čista muzička matematika za bolje zdravlje.
Maestrova muzika smiruje, to smo i očekivali od njegovih simfonija. Bilo da su to bolne menstruacije koje grče, bilo da je grč u želucu ili drugdje u probavnom sustavu, on samo govori: “opusti se”. Šetajući livadama naprije ćete spaziti stolisnik. To je da vas podsjeti da je on prvi, kod akutne boli. Sagnete li se malo ispod njega naći ćete vrkutu. Njen nježni plašt sprječava. Zajedno, oni su najveći prijatelj žene. Gastritisi, funkcionalni problemi probave, katkad čak i iritabilni kolon. Neka se ne uvrijedi njemačka kamilica, ali nekako mislim da je u tome katkad bolji od nje. Bio bi bolji i od matičnjaka, samo što matičnjak umiruje i onaj ludi ljudski organ koji se zove mozak. Maestrova domena ipak je ostatak tijela. Nježan, neće biti divljak poput artičoke koja tjera žuč. U jetra i žuč se puno ne gura. On ne ubija bakterije kao Zena-ratnica medvjetka, ali u narodnoj ljekarni je bio dio čajeva i kod upala u mokraćnom sustavu – jer opušta bol i smanjuje upalu. U zagrljaju sa ivanjim cvijećem (Galium verum) s kojim dijeli livade ivanjskih noći tako je jednostavni čaj koji će koristiti pa taman i da smo posegnuli za antibioticima. Raste i uz preslicu, poštovanu staru divu fitoterapije usmjerit će da još bolje otpjeva oporavak i obnovu nakon dosadnih uroinfekcija, čak i nakon operacija u tom području. S njom, on zacjeljuje. Biti maestro znači razumijeti svaki instrument. Možda je vidac (Euphrasia rostokviana) kraljica očiju, ali stolisnik smiruje katkad nadražene oči i bolje od nje. Ili s njom? Maestro je jednostavan u primjeni. Jedna jušna žlica spravljena kao klasični čaj koji se prelije kipućom vodom. Pa tako do tri puta dnevno. Može biti i tinktura, čijih se 3-4 mL uzimaju isto toliko puta u vodi. Tinktura se spravlja u 45% etanolu, recimo, u dobroj rakiji, 100g biljke na 500mL.
Stolisnik je biljka i koja se jede, kada mladi listovi niknu. Maestro je katkad i na nepcu. Ali o tome neka bude jedan zaseban post.
Maestrova simfonija do dana današnjeg nije završena što znači da je savršena. To ne znači da mu se iskreno i bez patetike ne naklonite na livadi i dok ju dalje komponira. On je iz nobl obitelji, ali je naš prijatelj i nije mu se ispod časti družiti s nama. Možda je evolucijski nastao jer je Zemlja znala da ćemo nastati – mi.

Comments

comments